Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

28. septembar 2017.

Na poslednoj sednici gradske skupštine u Kraljevu odbornici su doneli nekoliko odluka od kojih se neke, u delu javnosti tumače kao nezakonite ili da su motivisane ličnim interesima

Ko ima splav na Ibru ubuduće će godišnju zakupninu vode i zemljišta plaćati oko jedanaest hiljada evra, ko na terasi kači tv antenu ili veš zarad sušenja platiće kaznu od tri hiljade dinara, kome je klima na fasadi prema ulici i ako još curi biće kažnjen iznosom od deset hiljada dinara, a ako vlasnik ne preuzme psa iz privremenog prihvatilišta životinja će biti uništena, istina savremenim metodama na human način. I, jedna povoljna odluka: za građane Kraljeva, koji sklapaju brak, pojefitinilo je venčanje van zgrade gradske uprave sa 15 na šest hiljada dinara, a cena je, tvrde pojedini, niža jer se  uskoro ženi gradonačelnik Predrag Terzić...

Ovako su uglavnom u lokalnoj javnosti protumačene neke od odluka sa poslednje sednice gradske skupštine u Kraljevu. Tome je, naravno, doprinela opozicija, ali i prilično nespretna, što bi se reklo,  ,,trapava“ i nedovoljno objašnjena namera i sama rešenja od strane predlagača, a ponegde i stanovišta pravne utemeljenosti sumnjičava. Zato se, inače, dobra namera da se pojedine oblasti, koje nisu bile ili su zastarelim odlukama ,,pokrivene“ pravno urede, pretvorila u polemiku, neprihvatanje, pa čak i ismevanje.

Tako je Odluka o uslovima i načinu držanja domaćih životinja, kao pod komandu, podigla brojna udruženja za zaštitu pasa, zbog rečenice koja glasi: ,,Ako vlasnik ne preuzme životinju iz privremenog prihvatilišta ona može biti udomljena ili ustupljena naučno - istraživačkoj ili drugoj sličnoj ustanovi ili uništena savremenim metodama na human način“. Džaba što sada u gradskoj upravi objašnjavaju da se to ne odnosi samo na pse i da je ta formulacija i u ranijim odlukama postojala, iz dana u dan stižu pisani i drugi protesti ljubitelja pasa. Doduše, toga ne bi bilo da je prihvaćen amandman odbornika Luke Petrovića i to baš iz redova vladajućih ,,naprednjaka“ kojim je on tražio da se deo odredbe o ustupanju i uništavanju životinja briše kao nezakonit. Članovi Gradskog veća su o tom amandmanu bili uzdržani, a sam podnosilac je, valjda po savetima svojih ,,šefova“, na samoj skupštini od njega odustao.

Opšte je mišljenje da vlasnici splavova – restorana na Ibru moraju te objekte ubuduće držati potpuno zakonito i da bar neku naknadu gradu plaćaju. Ali, tvrdio je odbornik na listi ,,Dveri“ profesor dr Zoran Čvorović, to ne može biti zakupnina, kako je u odluci rečeno, jer ni voda, ni taj deo obale nisu pod ingerencijom grada nego ,,Srbijavoda“. Čak i u slučaju da gradu pomenuto državno preduzeće obalu ustupi, Zakon o vodama predviđa da se ne može dati u podzakup, pa će grad izgubiti u evenualnoj oceni zakonitosti pomenute odluke. Na sednici se, međutim, nije čulo objašnjenje predlagača koje je dato nama, da će ovo bito razrešeno, a ni to da zakup ili globa, kako se god bude zvalo, neće biti 18 dinara po kvadratu splava dnevno i 11 hiljada evra godišnje, već znatno manje, shodno budućoj gradskoj odluci o tim i sličnim naknadama.

Najviše je, zato što se kao akt koji se donosi, a neće primenjivati, kritikovana Odluka o komunalnom uređenju grada i to u delu kojim se zabranjuje i kažnjava kaznom od deset odnosno tri hiljade dinara, postavljanje klima uređaja na fasade zgrada okrenute javnim površinama i sušenje veša na terasama. Doduše, i od načelnice inspekcije Jasminke Jovanović doznajemo da, stvarno, inspekcija u ovim slučajevima neće biti strogo dosledna i rigidna, ali, dodaje ona, ,,to će biti detaljnije rešeno budućim pravilima o kućnom redu u zgradama, a da se mora intervenisati tamo gde klime cure i ugrožavaju prolaznike i gde je njihovim postavljanjem ili kačenjem veša baš naružen deo grada“. 

Sva ta objašnjenja, nekako, se nisu baš čula na samoj sednici, ne zne se da li zbog naknadne pameti ili straha od govornice izvestilaca, tj. predlagača. Pitali smo o tome i Nenada Markovića, predsednika Skupštine grada Kraljeva, koji nam je ukratko kazao ,,ja sam samo jedan od odbornika koji brine o redu i legalnosti odlučivanja u skupštini, a valjanost odluka je pitanje gradske izvršne valsti“.

Tako su neke i dobre namere vlasti bile ,,penal“ za opoziciju i za osporavanje od dela javnosti. Na samoj sednici čak je i ismejana odluka o pojeftinjenju naknade za zaključenje braka van službenih prostorija sa 15 na šest hiljada dinara. Opozicija je predlagačima ironično ,,prišila“ da to čine kako bi podstakli broj brakova i natalitet u Kraljevu, a zanemarujući objašnjenje da to sve više budući supružnika traži.

Istina, predlagači su pri tom izbegli da priznaju da se novim cenama venčanja van službenih prostorija i ide i u prilog interesa brojnih ugostitelja, organizatora svadbi. A, glasina, koja se ubrzo proširila, da je cena venčanja korigovana zbog skorije ženidbe Predraga Terzića, gradonačelnika Kraljeva nije tačna. Proverili smo to u gradskoj matičnoj službi: on se ženi uskoro, sledećeg meseca, a izlazak matičara je uplatio još u aprilu – po staroj ceni od 15.000 dinara i nema retroaktivne primene pomenute odluke.

autor: M. Dugalić 

izvor: “Politika”             

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Nesposobnjakovići !
  • Ime: Stanar
 • Gost - Radovan

  Gost - Radovan

  Pustite coveka na miru bar da se ozeni pobogu
  • Ime: Radovan

Vreme

Kraljevo Serbia Cloudy, 16 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:56 am   |   Sunset: 5:48 pm
67%     1.8 m/s     33.017 bar
Forecast
ČET Low: 5 °C High: 22 °C
PET Low: 8 °C High: 20 °C
SUB Low: 8 °C High: 17 °C
NED Low: 9 °C High: 14 °C
PON Low: 7 °C High: 11 °C
UTO Low: 4 °C High: 15 °C
SRE Low: 3 °C High: 14 °C
ČET Low: 2 °C High: 11 °C
PET Low: 2 °C High: 11 °C
SUB Low: 0 °C High: 15 °C