Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

29. septembar 2017.

Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova pozvao je danas u Kraljevu raseljene da „daju glas za povratak i opstanak svih Srba, da odluke koje će se ubuduće donositi u institucijama Kosova budu u interesu Srba

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić, sa saradnicima, posetio je danas grad Kraljevo gde se sastao sa gadonačelnikom Kraljeva dr Predragom Terzićem, njegovom zamenicom Maricom Mijajlović, načelnikom Raškog upravnog okruga Nebojšom Simovićem i koordinatorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vesnom Milojević. Poseta je bila prilika i za razgovor sa interno raseljenim licima sa Kosova i Metohije, kojih je na sastanku bilo četrdesetak.

Kako je nakon sastanka istakao gradonačelnik Kraljeva, razgovor je, između ostalog, vođen o statusnim problemima raseljenih lica, i o, što je najvažnije, mogućnostima da se lica koja su raseljena sa Kosova, a sada građana Kraljeva, vrate na svoja ognjišta.

Raseljena lica su imala priliku da ministra u neposrednom razgovoru pitaju o najvažnijim stvarima koja ih muče i dobiju od njega odgovor. Nadam se i apsolutno verujem da će srpski narod koji je ostao na Kosovu i Metohiji da ima značajnu ulogu i u političkom životu, a to se upravo sada dogodilo, kada Vlada zavisi od glasova srpskih poslanika. Kao rezultat toga jeste i poboljšanje položaja srpske zajednice, a svi zajedno verujemo da će veliki broj Srba i da se vrati na područje Kosova i Metohije u ona mesta u kojima su živeli pre 1999. godine“, rekao je gradonačelnik dr Predrag Terzić.

Ministar za zajednice i povratak je u razgovoru sa raseljenima sa Kosova i Metohije i predstavnicima udruženja raseljenih na temu njihovog povratka istakao da smatra da je najvažnije da oni koji se vrate na Kosovo mogu tamo i da opstanu, da taj povratak bude održiv.

Bio sam u prilici da direktno njima dam odgovore na pitanja koja ih interesuju, budući da je situacija oko povratka različita u zavisnosti od sredine. Svakako da je povratak lakši u onim mestima u kojima Srbi već žive, u kojima čine i određenu većinu. Pitanje uzurpirane imovine, kao tema koja jeste bolna i jedna od većih prepreka na putu povratka, jeste nešto što Ministarstvo za zajednice i povratak ne može samo da rešava. U svom i radu međuministarske komisije Vlade Kosova za povratak već smo dali određenu preporuku i sa novim ministrom pravde ću biti u prilici da razgovaram na temu kada će krenuti implementacija te preporuke odluka, što znači formiranje posebnog panela unutar pravosuđa koje će rešavatiu ovo pitanje“, istakao je ministar.

Na odluku da se vrate, kaže ministar, pored bezbednosti u nekim sredinama, utiče i ekonomija.

Cilj nam je da svaku srpsku porodicu koja se raselila sa Kosova vratimo, u skladu sa Startegijom koju Ministarstvo za zajednice i povratak ima. Povratak može da bude gde god te porodice žele, gde bi se osećale lagodno u osnovnom životnom smislu, jer nama je značajan svaki srpski čovek, svaka porodica koja se vrati“, poručio je ministar.

Jedna od tema, koja predstavlja veliki problem, naglasio je Jevtić, jeste i prodaja srpske imovine. On je zahvalio svima koji su se oduprli tom izazovu u nimalo lakim okolnostima.

Gledamo da nađemo rešenja sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Umesto da se ta imovina prodaje Albancima, želimo da Crkva otkupljuje imanja u onim sredinama u kojima je, iz više razloga, jako teško živeti. Svako prodato parče srpske zemlje je u budućnosti prodata šansa da nas na Kosovu ima više“, smatra Jevtić.

Ministar je na sastanku sa raseljenima u Kraljevu razgovarao i o predstojećim lokalnim izborima 22. oktobra na Kosovu.

Jako je važno da svi raseljeni iskoriste mogućnost i glasaju na izborima. Jako je važno da svoj glas daju Srpskoj listi, koja je na poslednjim izborima dobila podršku 90 odsto Srba koji su izašli“, rekao je ministar i pozvao raseljene da glasaju - da „daju glas za povratak i opstanak svih Srba, da odluke koje će se ubuduće donositi u institucijama Kosova budu u interesu Srba“.

Ministar je najavio da će i u narednom periodu razgovarati sa raseljenima i predstavnicima njihovih udruženja direktno kako bi za narednu godinu Ministarstvo napravilo plan povratka svih onih koji žele da se vrate. Prema njegovim rečima, ove godine se, do sada, 308 lica vratilo na Kosovo, što je, po njegovom mišljenju, izuzetno mali broj.

 

Prema rečima koordinatora Biroa Kancelarije za Kosovo i Metohiju sa sedištem u Kraljevu Vesne Milojević, rešavanje najosnovnijih problema interno raseljenih je veoma teško budući da za njih ne postoji zakonska regulativa. Na teritoriji grada Kraljeva, sa pogromom nakon 2004. godine, živi 20.651 interno raseljeno lice. Kako je istakla, poseta ministra Vlade Kosova je pokazatelj dobre saradnje i ozbiljnosti u pristupanju rešavanja problema interno raseljenih lica koji borave na teritorija Kraljeva.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Stanar

    Gost - Stanar

    A da ti njih povedeš sa sobom, mislim na te raseljene, učinio bi nam veliku uslugu ?!
    • Ime: Stanar

Vreme

Kraljevo Serbia Cloudy, 15 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:56 am   |   Sunset: 5:48 pm
70%     3.1 m/s     33.051 bar
Forecast
ČET Low: 5 °C High: 22 °C
PET Low: 8 °C High: 20 °C
SUB Low: 8 °C High: 17 °C
NED Low: 9 °C High: 14 °C
PON Low: 7 °C High: 11 °C
UTO Low: 4 °C High: 15 °C
SRE Low: 3 °C High: 14 °C
ČET Low: 2 °C High: 11 °C
PET Low: 2 °C High: 11 °C
SUB Low: 0 °C High: 15 °C