Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

5. oktobar 2017.

Zamerke opozicije su da budžet nije dobro planiran, ni izbalansiran, posebno u delu izdataka grada za javni prevoz i da je novcem izdvojenim za "Vulović transport" Kraljevo odavno moglo da reši pitanje prevoza putnika

Očekivano, izveštaj o trošenju budžetskih para za prvih šest meseci ove godine i predloženi rebalans budžeta sa izazvali su najveću polemiku na dananjoj sednici kraljevačke skupštine

Vlast i opozcicija se ne slažu: predstavnici vladajuće koalicije tvrde da se budžet normalno puni i da grad Kraljevo bez problema servisira obaveze, a opozicija je traži odgovornost onih koji su budžet loše planirali. Za prvih šest meseci ove godine ove godine, grad Kraljevo prikupio je oko 44 odsto planiranih sredstava, odnosno oko 1.389.000.000 dinara. Za isti perfiod, budžetski raskodi iznosili su 1.214.000.000 dinara.

- Bilo je planirano da tokom 2017. godine budžet ima deficit od 247 miliona dinara, a mi smo uspeli da u prvoj polovini godne ostvarimo suficit od 175 miliona dinara. Tokom prvih šest meseci nisu korišćena nikakva kreditna sredstva, a uspeli smo da vratimo glavnicu duga u iznosu od 18,9 miliona dinara, a za celu godinu je planirano vraćanje glavnice duga u iznosu od 40 miliona dinara – zadovoljno je izvestio gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić na današnjoj sednici gradske skupštine.

Zaključno sa 30. septembrom prihodi su, dodao je on, ostvareni sa 66 odsto u odnosu na plan, a rashodi sa 59 odsto, što trenutno daje razliku od 80 miliona dinara, odnosno to je višak koji se trenutno nalazi u budžetu.

Braneći predloženi rebalans budžeta, gradonačelnik Terzić je podsetio da su za ovu godinu bili planirani ukupni prihodi 3.437.000.000 dinara, a rebalansom su predviđeni prihodi od 3.543.000.000 dinara.

- Ovo povećanje proizlilazi iz transfera koji potiču od republičkih vlasti, različitih ministarstava i Kancelarije za javna ulaganja i od toga što smo završnim budžetom za 2016. prikazali suficit od 30 miliona dinara – istakao je Terzić.

Osnovne zamerke opozicije bile su da budžet, niti je dobro planiran, niti je dobro izbalansiran, posebno u delu koji se odnosi na izdatke grada za javni prevoz. Prema oceni Ivana Matovića, predsednika odborničke grupe Starosedeoci, njima je najviše zasmetalo to što je od 65 miliona dinara krajem prošle godine opredeljenih za potrebe javnog prevoza, 57 miliona dinara već potrošeno za prvih šest meseci 2017.

- Danas ćemo, verujem, odlukom većine iz rebalansa opredeliti još 65 miliona dinara za aktuelnog gradskog prevoznika „Vulović transport“. Već tri godine mi godišnje trošimo više od 180 miliona dinara, a za taj novac smo odavno mogli da rešimo pitanje prevoza putnika kupovinom nekoliko desetina autobusa, i to autobusa u mnogo boljem stanju od onoh koji nas danas voze – smatra Matović, podsetivši da novac iz budžeta nije jedini koji građani izdvajaju za prevoz, zato što „Vulović transport“ dodatno zarađuje na regularno naplaćenim kartama.

Dragan Vesović. šef odborničke grupe „Dveri“ kaže da jeste u pravu gradonačelnik Kraljeva koji je upozorio da je u novembru prošle godine došlo do izmene zakonskih odredbi koje regulišu pitanja javno-privatnog partnerstva, ali da je od tada prošlo 11 meseci, tokom kojih pitanju rešavanja problema sa gradskim prevozom – nije rešeno.

- Ko je odgovoran za rasipanje sredstava iz budžeta?Zašto vlast prilikom izrade plana budžeta ne konsultuje nikoga iz opozicije? Vladajuća koalicija zaboravlja da su oni na vlasti već pet godina i ne znam koliko će godina morati da prođe da oni za sve teškoće ne optužuju svoje prethodnike? – pitao je Vesović.

Predrag Voštinić, šef odborničke grupe Lokalnog fronta smatra da odlučivanju o budžetu nedostaje kvalifikovana rasprava o budžetu i da budžet jeste proizvod političke volje, ali da analiza koriščenja budžeta i njegovo planiranje nisu samo politička volja, već da treba da budu rezultat ozbiljne stručne analize.

- U ovogodišnjem budžetu, već za prvih šest meseci, potrošeno je 180 odsto sredstava planiranih za celu godinu. Gradonačelnik se požalio da je od toga svega 75 dinara davao dnevnice većnicima. Koliko su puta išli na službeni put kada je do sada na putovanja potrošeno skoro četiri puta više novca, nego što je predviđeno? Obrazloženje je da je to zbog pokrenutih projekata, voleli bismo da vidimo makar jedan završen – rekao je Voštinić.

Ako naplatite 266 miliona dinara manje nego što su planirali, dokazujete da ne poznajete situaciju u gradu, smatra Vukomir Mitrović, šef odborničke grupe „Za bolje i pravedno Kraljevo.

- Oni ne znaju da preduzetnici svakog dana zatvaraju svoje radnje, da su građani Kraljeva na ivici socijalne bede i da u Kraljevu više ne postoji ozbiljna privreda – smatra Mitrović.

Na rashodnoj strani, dodao je, potrošeno je 486 miliona manje, a to pokazuje nesposobnost lokalne vlasti da realizuje projekte koje je sama izabrala.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Vukman Rakočević smatra da je normalno da vlast i opozicija ne mogu da se slože oko izveštaja o budžetu za prvih pola godine i predloga rebalansa, ali da je važno da se budžet, kako je rekao, normalno puni i da sva plaćanja obaveza grada idu redovno.

- Predložio sam amandman kojim smo neke pozicije umanjili, a neke povećali kako bismo mogli da odradimo konverziju poljoprivrednog zemljišta, koje je sada u vlasništvu Republike Srbije, u vlasništvo grada, da bi to pospešilo privredni razvoj u Kraljevu – rekao je Rakočević.

 

Sednica gradske skupštine sa mnoštvom zanimljivih tačaka na dnevnom redu i zanimljivim diskusijama – i dalje traje.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Brže, jače, bolje, av av av av !
  • Ime: Stanar
 • Gost - vlajko

  Gost - vlajko

  Koji preduzetnici, oni što dvadeset godina plaćaju minimalac radnicima, ne daju im slodne dane po zakonu, drže na crno veliki deo radnika, budu upozoreni kad nailazi inspekcija,ne plaćaju često porez i komunalije, pomažu novčano stranke kako bi pribavili određene beneficije, preparcelacijom su otkupili desetine hektara građevinskog zemljišta za određene usluge...pre bi se reklo da su to izrabljivači i secike koje čak teraju radnike da im vrate deo isplaćene plate a neki su sad i u politici ,drugi odlaze u druge opštine jer su nesposobni i uvek im trebaju određeni popusti i da se ponekad zažmuri!
  • Ime: vlajko

Vreme

Kraljevo Serbia Fair (day), 2 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:1 am   |   Sunset: 4:0 pm
85%     3.1 m/s     33.017 bar
Forecast
UTO Low: 0 °C High: 5 °C
SRE Low: -2 °C High: 5 °C
ČET Low: -5 °C High: 3 °C
PET Low: -3 °C High: 1 °C
SUB Low: -1 °C High: 5 °C
NED Low: -4 °C High: 0 °C
PON Low: -5 °C High: 2 °C
UTO Low: -2 °C High: 2 °C
SRE Low: -3 °C High: 4 °C
ČET Low: -2 °C High: 7 °C