Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

7. oktobar 2017.

Šta je u svom današnjem obraćanju na svečanoj sednici gradske skupštine, čestitajući svim Kraljevčanima današnji praznik, gradonačelnik Terzić izdvojio kao uspehe između prošlogodišnjeg i ovog Kraljevdana

Kako to obično biva, na današnji dan, kao po nekom, nepisanom, pravilu, sumiraju se rezultati učinjenog između dva praznika, rekao je večeras u svom obraćanju na svečanoj sednici gradonačelnik Predrag Terzić, čiji govor integralno prenosimo:

U proteklih godinu dana, kao što smo to činili i pre, i kao što ćemo nastaviti da radimo i ubuduće, još posvećenije, nastojali smo da stvorimo uslove za što bolji život u našem gradu. Mnoge smo projekte završili, neke smo tek započeli, a pred nama su planovi za čiju realizaciju smo stvorili preduslove da budu na korist i ponos svih nas koji u kraljevskom gradu živimo.

Obećali smo da ćemo, zajedno, uložiti sve snage da grad Kraljevo bude mesto dostojno svoga imena i svoje istorije. I u tome smo imali podršku i pomoć, koju i nadalje očekujemo. Za naše Kraljevo.

Na to nas obavezuju i svi dosadašnji dobitnici nagrada i priznanja grada Kraljeva, kao i oni koji će danas poneti ta priznanja i nagrade. Svi oni su, u svojim oblastima, primeri koji svedoče kako se voli svoj grad i kako se živi i radi za njega i za generacije koje dolaze, kako se pronosi ime Kraljeva širom naše zemlje i sveta.

Naveo bih tek neke od uspeha koje smo postigli.

U prethodnom periodu, grad Kraljevo je imao značajna ulaganja u obnovu infrastrukture, kako bismo omogućili bolji život i rad u gradu i stvorili bolje uslove za dolazak investitora i otvaranje novih radnih mesta. Uz pomoć Evropske unije, a posredstvom Kancelarije za javna ulaganja, kao i sopstvenim sredstvima, izgradili smo osam novih mostova na Gledićkoj reci, nakon poplava koje su pogodile grad – investicija vredna više od 110 miliona dinara. Završeni su radovi na prvoj fazi rekonstrukcije i dogradnje zgrade Osnovne škole u Adranima, a konkurisaćemo za izgradnju jedne nove osnovne škole – OŠ „Sveti Sava“ u Ribnici.

 Završeni su radovi na izgradnji odbrambenog bedema u Grdici, vredni 44,8 miliona dinara. U toku su radovi na izgradnji obaloutvrde leve strane reke Ibar, na deonici kroz gradsko jezgro, a očekuju se i radovi na izgradnji zgrade Zavoda za javno zdravlje na Higijenskom zavodu, na mestu stare zgrade stradale u zemljotresu. Trenutno se izvode radovi na rekonstrukciji postojeće saobraćajnice kod „Magnohroma“, buduće severne obilaznice, u vrednosti oko 105 miliona dinara, kako bismo stvorili prostor od prvih 16 hektara za buduće investitore i investicije u ovom delu grada koji je industrijska zona, a partnr nam je Ministarstvo privrede.

Četrnaest miliona dinara je opredeljeno za rekonstrukciju pešačke pasarele kod železničke stanice u gradu. Rekonstruisan je trotoar u Ulici vojvode Putnika, gde je postavljena prva taktilna staza za slepe i slabovide osobe. Radi se pešačka staza duž desne obale bedema na Ibru, koja vodi do Nove hale sportova i, očekujemo do kraja godine, ritejl centra u Ribnici, koji gradi češka kompanija RC Reinvest na površini od 5.000 kvadratnih metara, gde će biti smešteni mnogobrojni internacionalni modni brendovi odeće i obuće, zabavni sadržaji, roba široke potrošnje.

Takođe, gradimo i saobraćajnice kod „Amige, „Radijator inženjeringa“ i još pet domaćih firmi, sa mostom preko kanala „Čađavac-Moravac“, od kružnog toka u Adranima do Ulice Živojina Lazića, koja će omogućiti direktan izlazak na Ibarsku magistralu privrednicima ovog kraja.

Izvode se radovi, vredni devet milona dinara, na potpunoj rekonstrukciji stepeništa pored atletskog stadiona, sa rekonstrukcijom vodovodne i kanalizacione mreže. U drugoj fazi je predviđena izgradnja rampe za osobe sa invaliditetom, pored stepeništa. Nadamo se da je ovo uvod u buduću rekonstrukciju atletskog stadiona.

U „borićima“ je završen projekat rekreativnog ambijenta sa trim stazom i teretanom na otvorenom. U Ribnici je završena rekonstrukcija Ulice ribničkih partizana od 11 miliona dinara. Započeta je i zamena starih živinih novim LED sijalicama, tako da u narednim godinama očekujemo veliku uštedu sredstava koja izdvajamo za javnu rasvetu. Izdvajamo i 70 milona dinara iz budžeta za razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje, nastojimo da mladima stvorimo uslove za ostanak na selu.

Kraljevčani, različitih struka i interesovanja, koji ne žive u Kraljevu, a žele da naprave kontakte sa rodnim mestom, koji, podrškom i savetima, mogu da pomognu prilikom pokretanja budućih projekata ili dovođenja strateških partnera u grad Kraljevo, sada to mogu i da učine na on line portalu „Kraljevo te zove“ (na zvaničnom sajtu grada Kraljeva www.kraljevo.org), čiji je promoter bivši NBA igrač Nenad Krstić.

Grad Kraljevo je bio inicijator potpisivanja Protokola o saradnji gradova i opština sliva Zapadne Morave, u cilju smanjenja rizika, odgovora i brzog oporavka nakon elementarnih nepogoda i drugih opasnosti.

Potpisnici smo Memoranduma o saradnji u cilju realizacije aktivnosti u okviru paketa podrške koji obezbeđuje program „Podrška lokalnim samoupravama na putu pridruživanja EU: unapređenje kvaliteta usluga, dijaloga zainteresovanih strana i efikasnosti lokalne administracije“.

Na Evropskom samitu digitalne inovacije za aktivno i zdravo starenje u Briselu, gradu Kraljevu je dodeljen status referentne evropske lokacije za inovativne informaciono-tehnološke programe u zdravstvu.

Sa partnerskim gradom Mariborom potpisaui smo Ugovor o saradnji na projektima koji bi doneli novac u grad Kraljevo.

Pored Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo Univerziteta u Kragujevcu i Odeljenja Visoke ekonomske škole strukovnih studija Peć iz Leposavića, koji imaju akreditacije i dozvole za rad, Kraljevčani od oktobra ove godine imaju mogućnost da u svom rodnom gradu steknu i znanje i diplomu na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Visokoj ekonomskoj školi iz Ćuprije, a potpisan je i Memorandum o saradnji i razumevanju sa Poslovnim i pravnim fakultetom Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ iz Beograda, koji je obezbedio besplatno studiranje za decu palih boraca, decu bez roditelja i osobe sa hendikepom.

Grad Kraljevo je bio domaćin jednog od najznačajnijih festivala za decu i mlade „Mali Joakim“. Projekat grada Kraljeva „Trg u fokusu“ dobio je od Ministarstva kulture i informisanja 7,6 miliona dinara.

Organizovali smo Manifestaciju „Kralj Stefan Prvovenčani – osam vekova“, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, uz brojne sadržaje utemeljene u osmovekovnoj srpskoj državnosti. Organizatori smo i Međunarodnog naučnog skupa „Srpska kraljevstva u srednjem veku“. Upravo se završavaju „Saborni dani Stefana Prvovenčanog“, manifestacija kojom se ostvaruju programi sveobuhvatne, duhovne i materijalne, obnove grada Kraljeva na temeljima osmovekovne srpske tradicije i početka državnosti utemeljene na ovim prostorima.

Naš grad su u toku prošle godine posetili ministar prosvete, ministarka pravde, ministar kulture, ministar odbrane, generalni sekretar predsednika republike, a u pratnji patrijarha srpskog Irineja, njegovo blaženstvo papa i patrijarh aleksandrijski i sve Afrike g. Teodor II.

Mošti Prepodobnog Simona monaha, čiji dan danas praznujemo, boravile su do pre sat vremena u našem gradu.

Imamo Kraljevčane koji svojim velikim sportskim uspesima pronose ime našeg grada širom sveta. Imamo i olimpijce koji osvajaju prva mesta i iz fizike.

 

Želim da vam svima zahvalim što ste danas sa nama, što se radujete našim uspesima i što ćemo zajedno nastaviti da radimo na dobrobit i našeg grada i naše zemlje. Želim nam svima da nastavimo da nastojimo da budemo dostojni potomci svojih slavnih predaka na ponos svojih naslednika.“

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Stanar

    Gost - Stanar

    Blago nama sa vama, skupino nesposobna. Vi beše pominjaste neke investitore, nove fabrike, radna mesta, vi i naš veliki vođa, e jaste odradili ovaj jadni narod, pravi ste majstori ?!
    • Ime: Stanar

Vreme

Kraljevo Serbia Fair (day), 2 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:1 am   |   Sunset: 4:0 pm
85%     3.1 m/s     33.017 bar
Forecast
UTO Low: -1 °C High: 5 °C
SRE Low: -2 °C High: 5 °C
ČET Low: -5 °C High: 3 °C
PET Low: -3 °C High: 1 °C
SUB Low: -1 °C High: 5 °C
NED Low: -4 °C High: 0 °C
PON Low: -5 °C High: 2 °C
UTO Low: -2 °C High: 2 °C
SRE Low: -3 °C High: 4 °C
ČET Low: -2 °C High: 7 °C