Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

4. decembar 2017.

"Nije Sreten Jovanović žrtva saopštenja koje bi navodno da mu uskrati mišljenje, nego tranzicioni dobitnik, na izmišljenom radnom mestu u punom sjaju; politički pobednik u epohi koju proživljavamo: ja tebi sendvić, ti meni glas", tvrdi KUP

Članovi Kraljevačkog udruženja pisaca (KUP) oglasili su se danas novim saopštenjem u kojem tvrde da nisu tražili odgovor od pomoćnika gradonačelnika, već od gradonačelnika Kraljeva:

Postavljajući pitanja koja se tiču katastrofalnog stanja u kulturi, Kraljevačko udruženje pisaca (KUP) nedvosmisleno je ista uputilo gradonačelniku, koji je najodgovorniji za trenutno stanje u Kraljevu. Međutim, oglasio se pomoćnik gradonačelnika za kulturne manifestacije i saradnju sa partnerskim (Jupiterom), koji je u svom oglašavanju uspeo da zameni teze i sebe predstavio kao žrtvu našeg saopštenja, koje bi navodno da mu uskrati mišljenje. O njegovoj kompetenciji da bude gradski ministar kulture, samo zato što je u svojoj mladosti bio predsednik KUD-a u rođenom selu i svrstavanju sopstvene veličine u rang jednog Džajića ne želimo da polemišemo, jer bi se sve pretvorilo u grotesku, a stvari su isuviše ozbiljne da bi bile predmet sprdnje.

Kao udruženje koje se bori za slobodu pisane i izgovorene reči, ne smeta nam bilo čije privatno mišljenje o istorijskoj ulozi maršala. Strašno je ako to postane deo kulturne politike koju sprovode pomoćnici i savetnici gradonačelnika. Upravo je onaj kome se Sreten Jovanović divi, tuđe stavove revidirao uz pomoć macole na jednom ostrvu i to je bio deo demokratije onog vremena. Sreća je da se takvi poput druga pomoćnika nisu nikad pitali za slobodu mišljenja, jer bi i danas pisci završavali u zatvoru, kao nekada Gojko Đogo. I pored toga, Sretenu Jovanoviću ne bi se isplatilo vreme vraćanja maršala, jer koliko god to vreme bilo vreme diktatora, znalo se ko može, a ko ne može da bude u kulturi (slučaj Marka Ristića) i on bi sigurno danas radio ono zašta je školovan, a ne bi bio partijski balast koji treba udomiti.

Ali zašto u kulturi? Zašto ne u turizmu, građevini, urbanizmu? Verovatno zato, jer je odnos ove vlasti prema kulturi maliciozan i rušilački, pa je ona uvek na sastancima funkcionera partija poslednja rupa na svirali i nešto gde treba da se smesti partijska pešadija. Neka Sreten Jovanović odboluje Jugoslaviju privatno u svojoj kući, a platu koja je ravna vrsnom hirurgu opravda radom, što mu očigledno ne uspeva. Zato bi bilo časno da drug pomoćnik, ako se već poziva na „vreme časti i lepog života“, podnese ostavku i kulturu prepusti ljudima koji imaju ideje i obrazovanje i koji bi eventualno mogli da iznesu duh ovog vremena.

Kao društveno odgovorno udruženje koje deluje u oblastima koja se tiču kulture, zabrinuti smo zbog poslednjih dešavanja koja pokazuju koliko smo blizu kulturnog dna, a ona, kultura, temelj je svakog društva i države. Zato bi pomoćnik više voleo da naše udruženje ćuti i ne izjašnjava se, da kompromisom dolazi do budžetskih sredstava, da liči na pripadnike akcijaša u zelenim odelima koje on naziva OROM i koje će frenetičnim aplauzom pozdraviti sve gluposti koje se organizuju u ime titoizma, a koje nemaju veze sa kulturom. Poslednji slučaj maršal, samo je prelio čašu koja se zove nedostatak ideja u kulturi. Ne želimo da mlađi naraštaji sazrevaju uz manifestacije poput dogon štafete na relaciji Kumrovec-Šumarice, da se kultura u Kraljevu zasniva na melanholičnim podsećanjima na komunističko vreme, niti bilo kakvu maršalizaciju kulture koja bi donela ogromnu štetu ionako već podosta devastiranom Kraljevu”.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

5 Comments

 • Gost - Darko

  Gost - Darko

  Sramota.
  • Ime: Darko
 • Gost - Besan

  Gost - Besan

  Najveci krvolok ovog naroda - pravo zastitno lice za kockarnicu!

  Definitivno se potvrdjuje da komunista nije covek, neego dijagnoza

  • Ime: Besan
 • Gost - Sasa

  Gost - Sasa

  Uvek sam ime mog grada sa ponosom istica.Ovih dana dodje mi u zemlju da propadnem.Zovu me ljudi sa svih strana i pitaju jel ovo istina.Grad koji se ponosi sa svojom Svetom Zicom i svoji sedam krunisanja u njoj sada ima i ovo.Jos kad bi znali sta su prekrili sa zlikovcem ...
  • Ime: Sasa
 • Gost - Srdjan

  Gost - Srdjan

   "I pored toga, Sretenu Jovanoviću ne bi se isplatilo vreme vraćanja maršala, jer koliko god to vreme bilo vreme diktatora, znalo se ko može, a ko ne može da bude u kulturi (slučaj Marka Ristića) i on bi sigurno danas radio ono zašta je školovan, a ne bi bio partijski balast koji treba udomiti.  "             

  Najgore od svega je sto on ovo ne zna. 

  • Ime: Srdjan
 • Gost - vlado

  Gost - vlado

  Bravo gospodo kamo sreće da vas ima više da se ovakve bruke i poniženja ne dešavaju........
  • Ime: vlado

Vreme

Kraljevo Serbia Cloudy, 16 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:56 am   |   Sunset: 5:48 pm
67%     1.8 m/s     33.017 bar
Forecast
ČET Low: 5 °C High: 22 °C
PET Low: 8 °C High: 20 °C
SUB Low: 8 °C High: 17 °C
NED Low: 9 °C High: 14 °C
PON Low: 7 °C High: 11 °C
UTO Low: 4 °C High: 15 °C
SRE Low: 3 °C High: 14 °C
ČET Low: 2 °C High: 11 °C
PET Low: 2 °C High: 11 °C
SUB Low: 0 °C High: 15 °C