Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

5. decembar 2017.

Demokratija u Srbiji kao da ide unazad, do posla teško dolaze najbolji, a stanje u medijima, kojima građani ne veruju zato što se ne bave suštinskim pitanjima je “skoro, pa nikad gore”, ocenili su učesnici Istinomer foruma večeras u Kraljevu

Iako smo svašta preživeli tokom nekoliko poslednjih decenija, stanje u medijima je prilično loše, skoro pa nikad gore i mislim da ovakvu situaciju nismo imali, ocenila je večeras u Kraljevu u okviru Istinomer foruma novinarka Danica Vučenić.

Ona je primetila da se svet informacija preselio na društvene mreže, gde sada postoji nekontrolisano objavljivanje informacija, dok konvencionalni mediji trpe velike ekonomske i političke pritiske.

- Ta potpuna podeljenost na «naše» i »njihove» medije nije situacija koja pogoduje razvoju demokratskog društva”, navela je Vučenić.

Za nju je novinarstvo, kako je navela, pobeđeno od strane propagande, a novinari poniženi finansijski, ali i od strane sopstvenih urednika, zbog čega novinarstvo u Srbiji nikada nije uspelo da napravi ozbiljan profesionalni front.

- Nije stasala nova generacija novinara koja bi izgradila sopstvenu profesionalnu solidarnost. Najmlađa generacija novinara koja još bije bitku je moja, što nije normalno – smatra Vučenić.

Novinari su ucenjeni, dodala je, a u isto vreme jedan deo novinara tabloida vodi bitku protiv profesionalnih medija.

- U toj situaciji, svako ko je kritički nastrojen prema vlasti biva u tabloidima imenom i prezimenom razvučen i zato razumem kolege koje se povlače – ističe novinarka, ocenjujući da svaka bitka za slobodu izražavanja ima smisla.

Ona je dodala da se kod nas događa potpuno suprotno onome što se dešava u Americi gde su se ključne informacije preselile na portale, a kod nas su još uvek najgledaniji konvencionalni mediji – televizije.

- Američki predsednik je pobegao na društvene mreže da bi mogao da komunicira sa svojim biračima neposredno, jer je svađajući se sa velikim medijskim kućama doživeo kritike, zbog kojih se vratio na društvene mreže - kaže Vučenić, dodajući da se u Srbiji kritička javnost preselila na društvene mreže, dok su konvencionalni mediji pod kontrolom, iako je jasno da društvene mreže ne mogu da zamene profesionalne medije.

Organizator tribine pod nazivom «Šta sve (ne)možeš u Srbiji kada si građanin?” su Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA, u okviru inicijative Istinomer, i Fondacija Fridrih Ebert – kancelarija u Beogradu.

Razgovor o odgovornosti javnih vlasti, pravima građana na slobodne medije i učešću u demokratskim procesima u vremenu u kom javnim prostorom vladaju lažne vesti i populističke poruke vodili su Danica Vučenić, novinarka, Tibor Jona, novinar i bloger, Dušan Čavić, Ciklotron, autor video projekta “Marka Žvaka”, Srđan Ćosić, aktivista iz Kraljeva i Raša Nedeljkov, programski direktor CRTE.

Nedeljkov kaže da je tribina u Kraljevu prva u nizu sličnih u Srbiji. Večerašnja tribina je predstavljala potragu za odgovorima da li se moć političkog odlučivanja nalazi u institucijama ili van njih, šta sve možemo kada su mediji slobodni, šta sve (ne)možemo kada ne znamo ko je na vlasti i kako preživeti u vremenu populizma?

- I u drugim gradovima razgovaraćemo o tome šta kao stanovnici Srbije možemo da učinimo da vi institucije bile servis građana, kako institucije izgledaju po našoj meri, a ne da bude obrnuto – pojasnio je Nedeljkov, naglašavajući da je to naročito važno u vremenu kada su lažne vesti postale pravilo ili su često kreirane tako da idu u korist pojedinim političkim pričama.

Dušan Čavić (Ciklotron), autor video projekta “Marka Žvaka” kaže da građani u Srbiji ne mogu da vladaju, iako su vlast, jer građani plaćaju funkcionisanje sistema u kojem živimo.

- Vlast često kaže građanima:«Mi smo uradili, mi smo vam izgradili», ali normalno je da se u zemlji grade putevi i škole i nema veze ko je trenutno na vlasti. Ovde prolaze podobnost i pripadnost, do posla teško dolaze najbolji, teško je i da se lečiš  - ocenjuje Čavić, dodajući da Srbijom vladaju interesne grupe, kako god se one zvale, koje gledaju da što više profita i dobiti uzmu za sebe.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Dragan Vukadinović

  Gost - Dragan Vukadinović

  Nažalost, forumu su prisustvovali samo oni kojima je ono o čemu se pričalo manje-više poznato. Treba pronaći način da se ovakva događanja blagovremeno i na pravi način najave, kao i da se prezentuju širem krugu građana. U protivnom, džaba smo krečili.
  • Ime: Dragan Vukadinović
  • Gost - Bane

   Gost - Bane

   To nije forum nego projektna aktivnost preko koje se najlakse dolazi do novca!
   • Ime: Bane

Vreme

Kraljevo Serbia Mixed Rain and Snow, 1 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:4 am   |   Sunset: 4:1 pm
93%     5.4 m/s     32.983 bar
Forecast
PET Low: 0 °C High: 1 °C
SUB Low: 0 °C High: 1 °C
NED Low: -2 °C High: 1 °C
PON Low: -5 °C High: -1 °C
UTO Low: -3 °C High: 0 °C
SRE Low: -5 °C High: 0 °C
ČET Low: -6 °C High: 0 °C
PET Low: -5 °C High: 3 °C
SUB Low: -1 °C High: 2 °C
NED Low: -3 °C High: 1 °C