Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

21. decembar 2017.

Predstavnici Gradskog odbora DS izneli su danas svoj predlog za izmene Statuta grada koje bi omogućile da u prigradskim i seoskim mesnim zajednicama građani odučuju u koje projekte će uložiti sredstva vraćena od poreza na imovinu

Kraljevačke demokrate ne biraju samo da kritikuju vlast, mi predlažemo i rešenja, podsetio je na današnjoj konferenciji za novinare.predstavnici ove stranke. Vukomir Mitrović, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke (DS) u Kraljevu podsetio je da su lokalnim vlastima već dali predlog kako da od dva budžetska korisnika, na godišnjem nivou uštede 500 miliona dinara koje bi uložili u razvoj grada, a danas su predložili lokalnoj samoupravi da u Statut grada Kraljeva, čije su izmene u toku, unesu član koji će dozvoliti prigradskim i seoskim mesnim zajednicama (MZ) da se porez na imovinu, koji plaćaju stanovnici MZ, vrati tim MZ i da one, odnosno građani odučuju kako će potrošiti ta sredstva, tj. u koje projekte će ih uložiti.

- To bi predstavljalo jednu vrstu političke decentralizacije, jer trenutno o projektima MZ i o tome šta će se finansirati, odlučuje vrlo mali krug političara za stolom. U slučaju izmene statuta, odluke bi donoslili građani – pojasnio je svoj predlog Mitrović.

Bila bi to i finansijska decentralizacija, smatra on, objašnjavajući da „niko iz vlasti ne bi mogao da diriguje prihodima od poreza na imovinu, već bi korist imali oni građani koji su taj porez i platili“.

Mitrović kaže da procedura podrazumeva donošenje odluke kojom bi bilo omogućeno da se porez na imoviinu vrati, potom MZ od gradskih organa saznaju koliko ko ima novca na raspolaganju, a onda građani donose odluku o projektima koji će se finansirati.

- Svi građani jedne MZ glasaju za spisak projekata koje će finansirati, a onda na referendumu, zaokruživanjem projekta koji podržavaju, glasaju oni koji su platili porez na imovinu – ističe Mitrović.

On je naveo da je to prvi u Srbiji uradio Šabac, gde je odziv građana u 24 MZ na referendum bio odličan, pa sada planiraju da isto urade u svih 60 MZ

Kraljevo, trenutno, ubira oko 305 miliona dinara od poreza na imovinu, kaže Mitrović i podseća da u gradu živi 55 odsto stanovika, a 45 odsto na selu.

- Ako je udeo gradskih MZ toliki, to je više od 150 miliona dinara, a one trenutno dobijaju oko 19 miliona dinara za tekuće održavanje i preko projekata, možda još 30 do 40 miliona. A gde je ostatak? – pita Mitrović, ističući da  bi, prema njegovoj zamilsi, MZ ostajalo nekoliko puta više sredstava za finansranje projekata nego sada.

Zamerku ovom predlogu vlast je našla, kaže Mitrović, ističući da on diskredituje MZ sa manjim brojem stanovnika, jer je tamo i prihod od poreza na imovinu manji, ali to je loš izgovor, kaže predsednik GO DS u Kraljevu:

- Građani ne plaćaju samo poreze na imovinu, već i desetine drugih poreza. Gradski budžet će biti rasterećen obaveza prema MZ u kojima će o projektima odlučivati građani, pa sa druge strane ostaju velike mogućnosti da se sredstvimaa iz budžeta subvencionišu one MZ koje nemaju dovoljno sredstava, zato što imaju malo stanovnika – poručio je Mitrović.

Male MZ nisu interesantne ni političarima, zato što imaju mali broj birača, a novi način raspolaganja sredstvima bi smanjio i iseljavanje iz prigradskih sredina, zaključuje on, pozivajući predsednike MZ da odmah podnesu zahteve Gradskoj upravi da se ova procedura, kako je rekao, makar tokom sledeće godine – sprovede prilikom kreiranja gradskog budžeta za 2019. godinu.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Cloudy, 16 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:56 am   |   Sunset: 5:48 pm
67%     1.8 m/s     33.017 bar
Forecast
ČET Low: 5 °C High: 22 °C
PET Low: 8 °C High: 20 °C
SUB Low: 8 °C High: 17 °C
NED Low: 9 °C High: 14 °C
PON Low: 7 °C High: 11 °C
UTO Low: 4 °C High: 15 °C
SRE Low: 3 °C High: 14 °C
ČET Low: 2 °C High: 11 °C
PET Low: 2 °C High: 11 °C
SUB Low: 0 °C High: 15 °C