Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

22. decembar 2017.

Turci nisu odustali od otvaranja fabrike konfekcije, pogon u Kraljevu podiže i nemački ,,Leoni“, a dogodine očekujemo još jednu investiciju i donaciju u stotinama miliona dinara – tvrdi Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva

Dr Predrag Terzić je jedan od najmlađih gradonačelnika u Srbiji, pošto je na tu čelnu funkciju u Kraljevu izabran u svojoj trideset i drugoj godini. Mlad i obrazovan, doktor je političkih nauka pa je u početku mandata bio je nada za Kraljevo, prilično posrnulo u više oblasti. No, kako vreme prolazi sve je više onih koji gube strpljenje, a on, nasuprot tome, veruje da će tek ubirati plodove minulog rada tima na čijem je čelu. I, neka tako i bude ostaće, ipak, onih koji će mu pamtiti samo uspeh gradnje i otvaranja semafora...A, na naše pitanje šta se još radilo i šta se u Kraljevu budžetom planira Terzić kaže:

- S obzirom da je Kraljevo najrazruđenija jedinica lokalne samouprave  u Srbiji, da se prostire na 1.530 kvadratnih kilometar, a od jednog do drugog kraja ima 150 kilometara mnogo je problema koje je valja rešavati. Međutim, kao gradonačelnik ja retko koristim izgovor - nema novca. Jer, ako ga i nema u gradskoj kasi moramo ga pronaći u republičkoj. Tako i ovaj grad ima transferna nenamenska sredsva u iznosu od 746 miliona dinara godišnje, po čemu smo treći grad u državi. Uz to, ove godine smo uspeli da dobijemo novac od više ministarstava za: izgradnju severne obilaznice oko grada, za sportsku salu doma učenika srednjih škola, za gradnju vodovodne mreže u selu Adranima, za osam mostava u gledićkom kraju i za realizaciju još niz projekata. Započeli smo i gradnju novog vrtića na Beranovcu, koju je sa 200 hiljada evra pomogao naš Milomir Glavčić iz Kanade. Naredne godine izvršićemo kompletnu rekonstrukciju nadvožnjaka prema Jarčujaku, predvideli smo i kompletnu  rekonstrukcija Trga srpskih ratnika, i atletskog stadiona. I, tu očekijemo pomoć države, a nameravamo i da se, prema povoljnim uslovima koji nisu komercijalni, kreditno zadužimo za 120 miliona dinara. Od toga bi sto miliona utrošili za zamenu običnih led sijalica za javnu rasvetu i 20 miliona za završetak pomenutog vrtića na Beranovcu. Ne bih sada tome detaljnije govorio , ali mogu najaviti da ćemo u narednoj godini imati i značajnu donaciju od jednog ministarstva za jedan veliki projekat i još donaciju iz inostranstva koja će se meriti stotinama miliona dinara. 

Šta je sa najavljenim otvaranjem dve fabrike u Kraljevu? Govori se da su Turci od toga odustali?

- I dalje tvrdim da republička vlada i predsednik države nisu zaboravili Kraljevo. Uz to, i mi se maksimalno trudimo da izađemo u susret potencijalnim investitorima, koji ovde dolaze ponajviše zahvaljujući predsedniku države. Baš danas, evo dolaze investitori iz Turske da nastavimo razgovore. Javno nadmetanje za kupovinu imovine i prostora ,,Autotransporta“, gde bi trebala da bude njihova fabrika konfekcije će biti 29. januara. Tačno je da su se u gradu pojavile spekulacije da su Turci od toga odustali. Ne, oni samo žele da to kupe po što povoljnijoj ceni. A, pre dve nedelje smo u zgradi Vlade razgovarali sa predstavnicima nemačkog ,,Leonija“ i dobili smo uveravanja da je doneta odluka da to bude u Kraljevu. Mi smo, zahvaljujući i ljudima iz ovdašnjeg Zavoda za zaštitu spomenika kulture, uspeli da od Vlade dobijemo odluku da Ratarsko imanje više ne bude zaštićena kulturno istorijska celina...

- To će, mislim na lokaciju za nemačku fabriku, izazvati prilično oprečnih stavova u Kraljevu?

- Što se mene tiče nema dileme, jer mi ćemo školi deo zamljišta nadoknaditi na drugoj lokaciji. Ne može u centru grada da postoje njive i livade, to nije normalo već treba graditi fabriku gde će ljudi da rade i zarade. Gradnja te dve pomenute fabrike, prema planovima investitora, bi trebala bi da počne na proleće a mi ćemo se truduti da im u tome maksimalno pomognemo. Da ovome još dodam da je Kraljevo jedan od šest gradova u Srbiji gde će se realizovati projekat jeftine stanogradnje, za potrebe policije i vojske. Zatim, na proleće je planiran i početak gradnje prve zgrade budućeg naselja prema poznatom projektu urbane regeneracije.

- Zašto smo redak grad u Srbiji koji će uvoziti hrvatsku struju?

- Shodno zakonu, Javno preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta u Kraljevu je raspisalo javnu nabavku. I, sve je dalje rađeno zakonito, a ko je i zašto iz EPS-a dao cenu višu od procenjene vrednosti da ne može koristiti povoljnost zaštite domaćeg proizvođača mi ne znamo. Za to nije krivo Kraljevo i to sam pismeno objasnio i resornom ministru. Onda smo nedavno, preusmeravanjem budžetskih sredstava, platili dug EPS-u, kako bi uskoro ugovor sa Hrvatskom elektroprivredom počeli da realizujemo.

- Pre nekoliko dana ste protiv nekih sugrađana, koji su Vas vređali, podneli krivične prijave?

- Ne govorimo o uvredama nego o pretnjama. U njima se Kraljevčani pozivaju na zastrašivanje nas iz SNS-a i naših porodica. Onda se baš meni preti tvrdnjama ,da ću mu pasti u ruke, da će mi razbiti lobanju...' . Nije problem reći da je Predrag Terzić loš gradonačelnik, ili ga na drugi način argumentovano kritikuju. Ali, u ovoj zemlji se moraju čuvati institucije, recimo institucija predsednika države, ministra, gradonačelnika... Stoga smatram da se ne sme dozvoliti javno iznošenje gnusnih laži i pretnji i tako vređati institucije ove države.

- Zašto Vas pojedini lokalni mediji sve češće kritikuju?

- Zbog para. Uzrok je to što su svi oni konkurisali za sufinansiranje medijskih projekata. Nezavisna komisija, od medijskih stručnjanja je donela odluku o raspodeli tih sredstava. Mi smo je na Gradskom veću prihvatili i deo sredstva isplatili, a da bi dobili drugi deo svi su morali su da pravdaju utrošak prethodne svote. Jedna televizija to nije mogla da opravda i bez obzira što sam im predočio da će drugi deo dobiti kad, kao i ostali, opravdaju do sada dodeljeno, oni su umesto toga protiv mene pokrenuli kampanju. A ja ne mogu i neću sredstvima građana da kupujem nečiju naklonost i nisam čovek koji podleže pritiscima i ucenama.

- Da li je tačno da se na Trgu svetog Save planira podizanje spomenika Stefanu Prvovenčanom?

- Opredelili smo pare za idejni projekat i nije to nešto što će se brzo desiti. Ali, smatram, da grad koji baštini dela i čuva duh Nemanjića to treba da učini, baš kao što smo već obavili i što ćemo dogodine ovde organizovati niz kulturnih manifestacija povodom osam vekova od krunisanja Stefana Prvovenčanog.

- Kada će se otvoriti aerodrom, dajte i Vi neki rok?

- Ne znam, otvaranje aerodroma nije u nadležnosti grada Kraljeva već republike, a o tome što se ne otvara nemam  informaciju, jer mi gore nemamo predstavnika u telima za to nadležnim, a nema ih ni Čačak. Inicirao sam nekoliko puta razgovore o tome, slično su tražili i Čačak i Novi Pazar pa se, ipak, nadam da ćemo u tome što skorije da uspemo. Znate, nadam se i povoljnojoj saobraćajnoj situaciji za Kraljevo kad se završi autoput Čačak - Obrenovac i Pojate –Preljina, rekao je na kraju razgovora za ,,Politiku“ dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

autor: M. Dugalić

izvor: „Politika“ (http://www.politika.rs/sr/clanak/394942/Dolazi-godina-donacija-i-investicija)

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

5 Comments

 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Više obećanja i raznih priča a mizernijih rezultata, odavno nisam čuo a ni video. Dosta bre više sa tim lagarijama i šarenim lažama , činjenica ja da ste totalno nesposobni, svi u gradskoj upravi !
  • Ime: Stanar
 • Gost - Olja

  Gost - Olja

  A dokle su stigli Turci ?
  • Ime: Olja
 • Gost - Vesna

  Gost - Vesna

  Čula sam da je leoni već odustao
  • Ime: Vesna
 • Gost - pisac

  Gost - pisac

  Zašto na Vašem portalu nisu objavljena dva sjajna teksta Kraljevačkog udruženja pisaca povodom ovog gradonačelnika!?
  • Ime: pisac
 • Gost - milojko

  Gost - milojko

  NEĆEMO LEONI, NEČEMO TURKE OĆEMO I MI MALO U EPS
  • Ime: milojko

Vreme

Kraljevo Serbia Cloudy, 16 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:56 am   |   Sunset: 5:48 pm
67%     1.8 m/s     33.017 bar
Forecast
ČET Low: 5 °C High: 22 °C
PET Low: 8 °C High: 20 °C
SUB Low: 8 °C High: 17 °C
NED Low: 9 °C High: 14 °C
PON Low: 7 °C High: 11 °C
UTO Low: 4 °C High: 15 °C
SRE Low: 3 °C High: 14 °C
ČET Low: 2 °C High: 11 °C
PET Low: 2 °C High: 11 °C
SUB Low: 0 °C High: 15 °C