Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

28. decembar 2017.

Rečenica iz naslova jedna je od retkih oko koje bi se, dok u Kraljevu traje sednica gradske skupštine složili predstavnici vlasti i opozicije, samo što jedni u to veruju, a drugi su, dok rečenicu izgovaraju – ironični

Vukomir Mitrović, šef odborničke grupe Za bolje i Kraljevo, neverovatnom smatra odluku da grad odustaje od jedine kapitalne investicije – izgradnje industrijske zone u Lađevcima jer je to, kaže, bio jedini mogući potencijal da dođu strani investitori u Kraljevo.

- Deluje mi prosto nemoguće odluka da se ta sredstva preusmere za nabavku led sijalica, jer je ta nabavka bila i inače planirana prošle godine. To Kraljevu potrebno jeste, ali nije bitno i, svakako nije važnije od industrijske zone – kaže Mitrović, koji takođe smatra da se budžet „prepisuje iz godine u godinupa se grad od 130.000 stanovnika kapitalno razvija sa, za to izdvojenih 344 miliona dinara, od kojih se realizuje sa 50 do 55 odsto“.

On je podvukao da će naredne godine iz ovako predloženog budžeta na plate zaposlenih u Gradskoj uravi, javnim preduzećima i ustanovama „otići“ 700 miliona dinara, što je više od 16 odsto budžeta.

Predrag Voštinić, šef odborničke grupe Lokalni front smatra da je predlog budžeta za narednu godinu napravljen bezidejno, najviše zbog toga što Kraljevo i Kraljevčani i dalje, kako je rekao, žive od milostinje republičkih vlasti.

- Naše najveće zamerke na predlog budžeta su što struka već godinama odlično predviđa prihode i budžeta, a političari ga uvećavaja za 400 do 500 miliona i od toga prave politički uspeh – smatra Voštinić, ocenjujući da godišnji budžet Kraljeva teško može da pređe tri milijarde dinara, a da je i od tog iznosa – četvrtina – pomoć države.

Vukman Rakočević, šef odborničke grupe „aeksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ smatra da su odbornici opozicije politizovali odluku o prenameni sredstava.

Međutim, dovoljno je da se pogleda program Javnog preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem, da bi se videlo da u programu ovog preduzeća postoji pozicija „industrijska zona“, a ako se za njom, zbog dolaska otencijalnog investitora, bude ukazala potreba u narednoj godini bićemo spremni da kao lokalna samouprava reagujemo odmah – smatra Rakočević, avodeći da je za njega potpuno opravdano da, zbog toga što aerodrom ne radi, novaca bude preusmeren za led rasvetu i završetak vrtića na Beranovcu.

Na novinarsko pitanje zašto i dalje rastu iznosi na budžetskim stavkama „specijalizovane usluge“ i „usluge po ugovoru (prošle godine 260, ove 300 miliona dinara) Rakočević odgovara:

Zamislite da jedan odbornik zna finansijku analizu kako je projektovan ovaj budžet. Mi možemo da se opredeljujemo samo po parametrima koji pišu u budžetu i po njima odlučujemo da li ćemo za budžet glasati. Nisam ni u Odeljenju za finansije, niti sam izvršilac budžeta, pa da mogu sa pouzdanim informacijama da izađem pred vas. Kao odbornici, mi tu vrstu analize ne možemo imati -  tvrdi Rakočević.

Ivan Matović, šef odborničke grupe „Starosedeoci Kraljeva i okoline“ podseća da je jedno od najvećih predizbornih obećanja Srpske napredne stranke i njenih koalicionih partnera bilo upravo otvaranje aerodroma Lađevci i da je grad za izgradnju kargo centra na tom prostoru odlučio i da se kreditno zaduži.

- Tu su bila i obećanja o izgradnji zatvorenog bazena i paviljona na Goču, a danas ista ta vlast preusmerava sredstva, što verovatno znači da od otvaranja aerodroma nema ništa – ističe Matović.

Za njega je predlog budžeta sličan ovogodišnjem i „jedni te isti projekti se samo odlažu iz godne u godinu i opet slušamo istu priču: „Biće bolje sledeće ili tamo neke godine“.

- Poražavajuće je što omladina beži i što je pitanje da li ćemo imati koga da u ovom gradu zasnuje porodicu i vodi decu u taj vrtić za čiju gradnju se preusmeravaju sredstva prethodno namenjena industrijskoj zoni – mišljenje je Matovića.

Dragan Vesović, šef odborničke grupe „Dveri“ smatra da SNS i koalicioni partneri odustajanjem od industrijske zone pokazuju „naknadnu pamet“.

- Setili smo se, posle toliko godina da kargo centar i aerodrom pokrivaju teritoriju opštine Lađevci, kao da su u međuvremenu menjane katastarske granice Kraljeva i Čačka – isti stav imaji i „Dveri“  i „Starosedeoci“, a Vesović precizira da je industrijska zona bila korisno obećanje.

„Dveri“, dodaje, prvi put nisu imale nijedan amandan, zato što su smatrali da „bahata vlast koja je puna sebe ništa od amandmana, koliko god bili korisni – neće prihvatiti“.

Sednica gradske skupštine i dalje traje, a odbornici će, po usvojenom dogovoru, raditi do iscrpljenja dnevnog reda.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

4 Comments

 • Gost - stanar

  Gost - stanar

  Vukman Preletač Rakočević, šta više reći ?!?!
  • Ime: stanar
 • Gost - Znanac

  Gost - Znanac

  Vukman Rakočević je glumac. Zato mu nije teško da odglumi i ovu, treću po redu, 
  ulogu ljigavog političara.
  • Ime: Znanac
 • Gost - Naprednjak Milojko

  Gost - Naprednjak Milojko

  Otku G17 i Vukman Rakočević na vlasti ponovo ili je ovo ružan san
  • Ime: Naprednjak Milojko
  • Gost - bole

   Gost - bole

   SNS u Kraljevu je deoničarsko društvo tri struje ili 10-tak osoba a ostali posmatraju...........
   • Ime: bole

Vreme

Kraljevo Serbia Mostly Cloud (day), -4 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:6 am   |   Sunset: 4:2 pm
93%     0.4 m/s     33.119 bar
Forecast
PON Low: -13 °C High: -2 °C
UTO Low: -3 °C High: -1 °C
SRE Low: -7 °C High: -1 °C
ČET Low: -9 °C High: -1 °C
PET Low: -5 °C High: 2 °C
SUB Low: -2 °C High: 2 °C
NED Low: 0 °C High: 4 °C
PON Low: -1 °C High: 4 °C
UTO Low: 0 °C High: 5 °C
SRE Low: 0 °C High: 2 °C