Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

27. januar 2018.

Šta sve otkriva izveštaj Državne revizorske institucije u kojem se konstatuju brojni nepravilno i nezakonito počinjeni rashodi u kontroli završnog računa za 2016. godinu za grad Kraljevo?

Zimsku političku dremež u Kraljevu protresao je za javnost tek pristigli izveštaj Državne revizorske institucije o završnom budžetskom računu za 2016. godinu. Bez obzira na to što se on odnosi na period od kojeg je proteklo više od godinu dana brojni su navodi revizora koji ni do danas nisu promenjeni, iako izveštaj na 292 strane vrvi od napomena – nepravilno i nezakonito. Primera radi, reč je tu o neevidentiranju imovine, nepravilno preuzetim obavezama, nezakonitim rashodima... Ono što je, ipak, ponajviše ustalasalo lokalnu javnost su plate zaposlenih u gradskoj upravi i ustanovama, drugačije rečeno, kod direktnih i indirektnih korisnika budžetskog novca.

Tako revizori konstatuju da je tokom 2016. godine zaposlenima i postavljenim osobama u gradskoj upravi nezakonito isplaćeno oko 33 miliona dinara. Postavljene osobe, to jest načelnici, sekretari, njihovi zamenici, gradski pravobranilac i zaštitnik građana primali su plate najpre uvećane za dodatni koeficijent pa onda još na to za 30 odsto, a zaposleni za nezakonito primenjen takozvani korektivni faktor od 2,6 do 5,2 procenta. Stoga su revizori konstatovali da je uvođenje dodatnog koeficijenta i korektivnog faktora suprotno odredbama više zakonskih akata. Takođe, suprotno zakonu isplaćivane su uvećane zarade i kod pojedinih ustanova, poput predškolske gde je, na osnovu korektivnog faktora, direktoru u toj godini nezakonito isplaćeno 530.000 dinara a pomoćniku direktora 191.000 dinara. Uz to, tu je osnovna plata uvećavana pojedincima i za stimulaciju, za izmišljene razlike u dohotku... Niz je još zanimljivih primera nezakonito učinjenih rashoda za koje je malo novinskog prostora pa navodimo samo najzanimljivije, poput nezakonitog poveravanja prevoza putnika u gradskom saobraćaju privatnom preduzetniku za iznos od 132 miliona i 676.000 dinara.

Zatim, u gradskom Savetu za bezbednost saobraćaja bile su angažovane izabrane i zaposlene osobe kojima je bez osnova isplaćivana naknada. Bez konkursa je pomenuti savet medijima, za praćenje njihove aktivnosti, podelio skoro tri miliona dinara. Isti organ trošio je bez zakonskog osnova za putovanja učesnika seminara i savetovanja... Medijske usluge, bez konkursa plaćao je te godine i gradonačelnik, ali se ne zna koji, jer se u prvoj polovini 2016. godine na toj funkciji nalazio Tomislav Ilić, a u drugoj i danas aktuelni gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić. Takođe, sa pozicije „gradonačelnik” su bez validnih odluka i u vrednosti iznad propisane, nabavljani i deljeni pokloni ali, kako revizori navode, ne zna se kome.

U toj godini nije bilo ograničenja troškova za komunikaciju. Za svaki slučaj tadašnji predsednik Skupštine grada, doneo je odluku u kojoj se navodi da on i njegov zamenik kad su u inostranstvu nemaju ograničenja troškova mobilnog telefona i interneta. Takođe, sudeći prema nalazu revizora, te godine se mnogo radilo, pa predsednik skupštine, sekretar i tri pomoćnika gradonačelnika nisu koristila godišnji odmor, što im je ukupno plaćeno 355.000 dinara ali, ocenili su revizori – nezakonito!

U izveštaju se navodi i da je više novca od zakonom propisanog iznosa isplaćeno i političkim subjektima, kao i za izbornu kampanju. Revizori su izrazili sumnju da, pošto nije bilo pravilnika o normativima, recimo gradsko vozilo „jugo”, na stotinu kilometara troši obračunatih 13,15 litara goriva.

Mnogo je još nepravilnosti poput nabavki bez javnog oglašavanja, angažovanja zarad pristojnih naknada zaposlenih u razne komisije ili nekih „stručnjaka” po osnovu raznih ugovora...

Malo toga je u narednoj godini od kontrolisanog perioda ispravljeno, a posle ovog izveštaja sve i, prema preporukama revizora, treba popraviti i to u roku od 90 dana. Opozicija delimično uvažava opravdanje gradonačelnika dr Predraga Terzića da on nije učestvovao u planiranju i sve vreme u izvršenju budžeta te godine, jer je na pomenutu funkciju došao tek polovinom 2016. godine. Ali, mu politički protivnici sve više spočitavaju što je malo toga promenjeno, a baš je to obećao kad je izabran na čelnu funkciju u gradu na Ibru.

autor: Miroljub Dugalić

izvor: „Politika“ (http://www.politika.rs/scc/clanak/397202/Nezakonite-plate-i-drugi-sumnjivi-rashodi-u-Kraljevu)

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Ama šta zna taj revizor, bre ?! Zar naš mali Terza nije doktor, pa on valjda bolje zna šta je za njega i njegove ispravno a šta ne, ajde bre molim te !?!?
  • Ime: Stanar
 • Gost - Kraljevcanin starose

  Gost - Kraljevcanin starose

   Napunite Vulovica prevoznika iz kragujevca i lopingera tomu ilica koji se tali danas danji sa vulovicom i maricicem i dalje ista pesma od ranije
  • Ime: Kraljevcanin starose