Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

21. mart 2018.

Izveštaj ovlašćenog državnog revizora i zamerke koje su u tom izveštaju iznete ne račun budžetskog poslovanja grada Kraljeva u 2016. godini, tema je kojom su se danas ponovo bavili predstavnici udruženja građana „Otpisani 2014“

Tokom 2016. godine grad Kraljevo potrošio je 38.061.000 dinara bez prethodno raspisane javne nabavke, to je 320.000 evra, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Miroljub Baković, predsednik „Otpisanih“. On tvrdi da tu postoje elementi krivičnog dela, prekršaji odredbi Zakona o javnim nabavkama i Zakona o budžetskom sistemu, što je kažnjivo, za odgovorne u pravnom licu, kaznama i do milion dinara.

- Svi nosioci vlasti kršili su u 2016. godini zakon kada ne raspisivajući javne nabavke onda kada su to bili u obavezi – ističče Baković, navodeći da se to odnsoi, kako na predstavnike zakonodavne, tako i na predstavnike izvršne vlasti u gradu Kraljevu, na gradska javna preduzeća i ustanove.

On je podsetio da Zakon o javnim nabavkama predviđa samo dva slučaja kada nije potrebno raspisivanje javne nabavke. Prvi je predviđen članom 39. Zakon o javnim nabavkama, koji definiše javne nabavke tzv. male vrednosti, odnosno one do 500.000 dinara godišnje. Drugi je definisan Zakonom o javnim nabavkama, koji predviđa da se javne nabavke ne moraju raspisivati za vreme trajanja elemnetarne nepogode. Trošenje novca bez javne nabavke, smatra Baković, predstavlja direktan uvod u korupciju, jer omogućava ljudima na vlasti da troše narodni novac bez ograničenja.

- Ima i slučajeva kada se raspiše javna nabavka, a plati se više nego što je ugovorom predviđeno, kao što je prema izveštaju ivlašćenog revizora, Dečje odmaralište „Goč“  pratilo 551.000 dinara za nabavku namirnica, što je više od cena prihvaćenih ugovorom – kaže Baković, navodeći iz izveštaja i primer Kulturnog centra „Ribnica“, koji je nabavku lož ulja platio 179.000 dinara više nego što je ugovorom predviđeno, Gradske uprave koja je po jednom ugovoru platila 266.000  dinara više nego što je bilo precizirano ugovorom.

Baković iz izveštaja izdvaja i primedbu revizora da je 2016. godine, bez ikakvog zakonskog osnova, grad Kraljevo platio 150.000 dnara za kurs samoodbrane za žene, nezakonito platio prehrambene proizvode 25.000 dinara za moto skup.

- Predsedniku skupštine, sekretaru i trojici pomoćnika gradonačelnika, 2016. godine je nezakonito isplaćeno ukupno 355.000 dinara naknade za neiskorišćeni godišnji odmor. Tražili smo spisak tih imena pozvajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja i obajvićemo ih kada ih dobijemo – poručuje Baković.

Kao primer olakog trošenja narodnih para, on iz ovog izveštaja navodi seminar „Uloga lokalne zajednice u bezbednosti saobraćaja u Vrnjačkoj Banji“ koji je 2016. godine održan u Vrnjačkoj Banji, čiji je trošak platio grad Kraljevo.

- Nezakonito je plaćeno 527.000 dinara za ugostiteljske usluge za 300 učesnika tog seminara, 167.000 za usluge njihovog prevoza i 600.000 za 350 poklon-ranaca za učesnike seminara – naveo je predsednik „Otpisanih“, uputivši pitanje predsedniku Gradskog saveta za bezbednost saobraćaja kakve veze grad Kraljevo ima sa saobraćajem u Vrnjačkoj Banji, pa je platio celokupan trošak održavanja ovog seminara?

Baković je iskoristio konferenciju za novinare da ispravi gradonačelnika Predraga Terzića, koji je prošle nedelje izjavio da se na profesionalnom radu u Gradskom veću nalaze tri većnika.

- U stalnom radnom odnosu u Gradskom veću su četvorica većnika: Milun Jovanović, Milomir Šljivić, Miljan Vasiljević i Milan Milošević, a plata gradonačelnika, o kojoj je tada takođe bilo reči definisana je zakonom, ima najviši koeficijent 9,4 i ne može da bude veća -  ističe on.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

4 Comments

 • Gost - Olga

  Gost - Olga

  Kako narod da zna sta vlast radi,ako nije opozicije da ukaze na to,jednostavno demokratija je takva.Hajde da ukinemo demokratiju i vratimo se na jednopartijski sistem,gde se svaka kritika kaznjava zatvorom.Ako je sloboda govora onda ja licno podrzavam ove ljude posto su retki koji smeju nesto da kazu protiv vlasti.Nisu jedini,ali se trude i ja to postujem,i moji stari roditelji ih obozavaju.
  • Ime: Olga
 • Gost - Ribnicanin

  Gost - Ribnicanin

  Krivicne prijave su bla bla bla...kome da ih podnese,kadija te tuzi kadija ti sudi.Ja podrzavam ovo sto Bakovic radi.Da nije njega i Matovica mi ne bi znali sta se u ovom gradu radi.
  • Ime: Ribnicanin
  • Gost - nesa

   Gost - nesa

   Po Zakonu o dostupnosti informacijama svaki građanin ima pravo da dobije sve informacije od državnih službenika i preduzeća. To da nije Vas nije istina  jer vi prenosite ono što vam se dostavi i stvarno mislite da mi građani ništa ne znamo, vidimo mi i seče šuma,kopanje peska po Moravi,preprodaju stoke, rad na crno,gomile lokala koji rade na crno,pijaca ,toplana,goč.....sve se vidi  tako da mi ipak znamo!
   • Ime: nesa
 • Gost - Petar

  Gost - Petar

  U proseku isplaćeno  po 70 .000  zbog nekorišćenja godišnjeg odmora,Bakoviću ako je problem opozicije pored ovoliko lopovluka u Javnim Preduzećima,Srbijašumama, krađi na svim mogućim mestima molimo vas da se ne bavite politikom . Lepo su to rekli iz Dveri ali vi izgleda samo da izađete u medijima a ništa ne činite.Pokrenite bar krivične prijave protiv tih ljudi ili je samo bla,bla,bla....
  • Ime: Petar