Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

22. mart 2018.

Na današnjoj sednici gradske skupštine najduže se raspravljalo o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta grada za prethodnu godinu, jer kraljevačka opozicija tvrdi da je ova odluka – nezakonita

Zoran Čvorović (odbornička grupa Dveri) ističe da zakon o budžetskom sistemu jasno propisuje da, po pravilu, revizor mora da bude državni, a ne privatni:

- Da bi se donela odluka o angažovanju privatnog revizora, prethodno je neophodno pribaviti saglasnost Državne revizorske institucije (DRI), što u ovom sučaju nije učinjeno – kaže Čvorović.

On je izrazio sumnju da „nekome u lokalnoj vlasti nije odgovarao izveštaj Državne revizorske institucije za 2016. godinu“.

Da je trebalo sačekati da DRI izbaci spisak lokalnih samouprava koje će kontrolisati, smatra i Ivan Matović, predsednik Udruženja starosedelaca, koji dodaje kako žurba da se angažuje eksterni revizor stvara sumnju da lokalna vlast želi da izbegne kontrolu DRI.

- Na nezakonit način žele da angažuju revizora koji će koštati naše građane, jer DRI obavlja taj posao bez naknadnih troškova za gradski budžet.  Privatni revizor košta, ali je očigledno potreban da bi se sakrili propusti i nezakonitosti – smatra Čvorović (u odluci stoji da će angažovanje eksternog revizora koštati do 500.000 dinara).

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Vukman Rakočević kaže da, „prosto ne razume politikantske razloge za polemiku oko izbora eksternog revizora“:

- Da li će javna nabavka biti sprovedena zavisi od toga da li će DRI ove godine vršiti reviziju budžeta rada Ktraljeva. Ako oni to ne budu radili, naša je zakonska obaveza da angažujemo eksternog revizora – smatra Rakočević.

On napominje da je za njega lično danas bila najvažnija odluka koja se tiče izgradnje Spomen kapele na Čemernu:

- U Prvom svetskom ratu, na planini Čemerno, naši preci su svojim herojstvom omogućili da se srpska vojska povuče kroz Ibarsku dolinu, preko Kosova i Metohije i kasnije preko Albanije da bi 1918. dočekali slobodu – kaže Rakočević, pominjući da, osim grada Kraljeva, i okolne opštine (kao i opština Berane odakle je Donjovasojevićka brigada, čiji su vojnici učestvovali u borbi na Čemernu)  treba da se uključe u realizaciju.

Kraljevački starosedeoci podržali su odluku o izgradnji spomen kapele na Čemernu, uz izražavanje sumnje da bi sa tim spomenikom „moglo da se dogodi isto što i sa Spomen parkom u Kraljevu, koji niko ne održava i spomen-sobom u njegovom sastavu koju 10 godina niko ne završava“.

Ivan Matović, predsednik Udruženja starosedelaca smatra da se najvažniji deo današnje sednice dogodio pre njenog početka, kada je ispred zgrade Gradske uprave odbornike čekalo stotinak bivših radnika kraljevačkog „Autotransporta“ i Prirodnog lečilišta i odmarališta Mataruška i Bogutovačka Banja, koji su protestovali nezadovoljni načinom isplate njihovih zarada iz stečajne mase.

- Gradska vlast nije posvetila dovoljno pažnje rešavanju tog problema, jer je skupština formirala Radno telo koje za zadatak ima bavljenje tim problemom, ali ga gradonačelnik nije sazvao sada kada radnici imaju odgovor državnog sekretara i vlade, a trebalo je to da uradi odmah – smatra Matović

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments