Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

2. april 2018.

Palestinu sa Srbijom vezuju drevni odnosi, još otkad je Sveti Sava, u XII veku boravio u Palestini, onda blizu Vitlejema tri godine i živeo u manastiru iz VI veka, koji danas nosi njegovo ime, poručio u Kraljevu ambasador Mohamed Nabhan

Grad Kraljevo danas je bio domaćin Mohamedu Nabhanu, ambasadoru Palestine sa kojim su gradski čelnici razgovarali o razvijanju postojeće i uspostavljanju buduće saradnje. Ambasador koji kaže da je čest gost u Kraljevu, istakao je da mu je osobita čast učinjena ovim prijemom, budući da sa gradom Kraljevom, kao i sa Republikom Srbijom, ima izuzetno dobre odnose.

- Nastojimo da razvijamo dobre odnose u svim oblastima, da, gde možemo, razgovaramo sa prijateljima još više, da nađemo nove mogućnosti za saradnju ili da razvijamo postojeću. Stav Države Palestine je da ne priznaje Kosovo - delimo stav Srbije, jer smatramo da se međunarodni legalitet ne može deliti. Priznajemo rezoluciju 1244 za rešavanje konflikta. Nastojimo da podržimo stav Srbije da očuva bezbednost i mir u regionu - rekao je ambasador Palestine.

Nabhan je naglasio da Palestinu sa Srbijom vezuju i drevni odnosi, još od kada je Sveti Sava, u XII odnosno XIII veku boravio u Palestini, gde je tri godine živeo u manastiru, izgrađenom u VI veku, koji nosi njegovo ime, petnaestak kilometara istočno od Vitlejema.

- Palestina je kolevka svih vera, ljudske filozofije i ljudskog odnosa prema bogu i nebesima. U Palestini su nastale prve ljudske civilizacije i ona čuva ostatke tih civilizacija i hrišćanske vere, koja je nastala u Palestini. Isus Hrist je bio Palestinac, živeo je u Jerusalimu, Nazaretu, Vitlejemu. U Palestini postoje najstariji pravoslavni manastiri na svetu“, istakao je Nabhan.

Pored gradonačelnika Kraljeva Predraga Terzića i načelnika Raškog upravnog okruga Nebojše Simovića, sastanku sa palestinskim ambasadorom prisustvovali su i pomoćnik gradonačelnika za kulturne manifestacije i saradnju sa partnerskim gradovima Sreten Jovanović, član Gradskog veća Milun Jovanović, direktor Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog upravnog okruga Zvonko Tufegdžić, direktorka Narodnog muzeja Kraljevo Marija Žarčanin Stanišić, direktorka Turističke organizacije Kraljevo Ana Mirosavljević, sekretar i zamenik sekretara gradske skupštine Dragana Petković i Lidija Pavlović.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić je istakao viševekovne istorijske veze Srbije i Palestine i sadašnje zajedničko delovanje na očuvanju integriteta Srbije

- Imali smo podršku Palestine prilikom glasanja za prijem Kosova u Unesko, ali i saradnju prilikom blokiranja članstva Kosova u Interpol. Nadam se da ćemo ovu bliskost dva naroda i političku saradnju proširiti i na privrednu sferu - poručio je gradonačelnik Kraljeva.

Načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović je pomenuo brojne sastanke održane prošle godine, vezane za područje Tutina i Novog Pazara. Akcenat je bio na izvozu mesa iz pešterskog kraja, gde se uzgaja najkvalitetnija rogata stoka, ovce, jagnjad, goveda.

- Pričali smo o mogućim investicijama u naše banje, apelovali da i ambasador Palestine informaciju prosledi ljudima koji imaju sredstava i bave se turizmom. Prostora za saradnju ima i u gradu Kraljevu, gde su razvijeni voćarstvo i stočarstvo. Nadam se da će u narednom periodu čitav Raški okrug, sa Vrnjačkom Banjom i Kopaonikom, gde ima palestinskih turista, uspeti da se postavi kao interesantna destinacija - rekao je Simović.

Posetu Kraljevu ambasador Nabhan je nastavio predavanjem u Galeriji Narodnog muzeja Kraljevo na temu „Bliski Istok i Balkan“. Onima koji su došli da čuju predavanje direktorka Narodnog muzeja Kraljevo Marija Žarčanin Stanišić predočila je da je Nabhan diplomata od karijere, koji je od studentskih dana do danas upućen na našu zemlju i odlično poznaje odnose u Srbiji i položaj ljudi koji u njoj žive.

Ambasadorova spremnost i energija da poveže i predstavi naše dve zemlje je impresivna, uz posebne napore koje ulaže u neprekidno održavanje dobrih odnosa dve države. Iako kilometrima udaljene, i na prvi pogled potpuno različite, Srbija i Palestina imaju mnogo sličnosti – ocenila je.

Predavanje ambasadora Palestine Mohameda Nabhana bilo je posvećeno odnosima naše dve zemlje, palestinskom pitanju i Bliskom Istoku, kao i vezama koje postoje između Bliskog Istoka i Balkana, odnosno - o povezanosti kriza na ovim područjima.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Građanin K

  Gost - Građanin K

  A direktorka muzeja sa stajlingom Grand produkcije dočekuje uvaženog gosta??? 
  • Ime: Građanin K
 • Gost - Bole

  Gost - Bole

  Pa ,,izvezite,, te proizvode,isplanirajte a ne 5 godina, mi,mi mi,mi...
  • Ime: Bole