Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  4 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda neaktivna
 

12. april 2018.

Raspodelom nisu podržani oni koji stvarno rade i zaslužuju da dobiju novac za predložene projekte, udruženja obolelih i učesnika ratova, a novac su dobili miljenici SNS i predstavnika lokalne vlasti, tvrde Starosedeoci Kraljeva i okoline

Pronašli smo niz nepravilnosti u načinima na koje je tokom prošle i ove godine sportskim klubovima i udruženjima građana raspodeljen novac svih građana Kraljeva, poručili su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici Udruženja starosedelaca Kraljeva i okoline. Oni su izneli niz svojih primedbi i zamerki tvrdeći da „tim koji je oko sebe okupio aktuelni gradonačelnik Kraljeva čine i oni koji gotovo da nemaju dana radnog staža, ali su bili aktivni na stranačkim mitinzima ili angažovani na lepljenju stranačkih plakata, a sada sede u komisiji za raspodelu budžetskih sredstava sportskim klubovima i udruženjima građana“. Ivan Matović predsednik udruženja, posebno je, kao članove komisije izdvojio ime Nikole Radevića, pomoćnika gradonačelnika za sport i omladinu i Vladimira Lazarevića, člana Gradskog veća, resorno zaduženog za zaštitu životne sredine i omladinsku politiku.

- Osnovano sumnjamo da je prilikom raspodele bilo zloupotreba i da je, preko sporstkih klubova i udruženja finansirana Srpska napredna stranka (SNS), odnosno da se deo novca vraća u stranačku kasu za finansiranje kampanje i da, verovatno, jedan deo novca odlazi i na privatne račune onih koji novac dele – smatra Matović.

Starodeoci su redom iznosili svoja saznanja da postoje vlasnici koji imaju dva karate kluba, od kojih su oba dobila sredstva, da je u 2017. godini, milion dinara dobio Teniski savez Šumadije i Zapadne Srbije, iako je više od dve godine bio u blokadi (od 19. novembra 2015. do 19. decembra 2017. godine).

- Predsednik tog kluba je Predrag Petronijević, zaposlen u Gradskoj upravi, koji je osuđivan za pronevere u FK „Sloga“ i odgovoran za aferu oko prodaje karata za Dejvis kup u Kraljevu i trenutno izdržava kaznu u kućnom pritvoru – naveo je Matović, postavivši pitanje kako je projekat za koji je savez konkurisao mogao da bude realizovan kada je, gotovo cele 2017. godine njihov račun bio u blokadi.

Kao nepravilnost, Starosedeoci su izneli to što je Pikado rokenrol klub dobio 30.000 dinara, a Smučarski klub „Goč“ 100.000, iako „svi znaju da Smučarski klub danas postoji samo u APR-u i na papirima“.

Što se tiče raspodele sredstava udruženjima građana, za koje je ove godine iz gradskog budžeta izdvojeno 12 miliona dinara, Matović smatra da „među prvih 30 udruženja koja su dobila najveće iznose, gotovo da nema nijednog koje je novac za projekat zaslužilo na osnovu nekih ranijih rezultata, već gotovo svako ima vezu, ili sa SNS, ili sa onima koji su novac delili“.

Starosedoci smatraju da je neprimereno da najviše novca (590.000 dinara) bude opredeljeno za Udruženje likovniih umetnika Kraljeva, čiji je zastupnik Ivan Milunović, istaknuti član SNS i direktor Zavoda za zaštitu spomenika u Kraljevu. Osim ove izneli su saznanja da postoje udruženja iz različitih oblasti za koja su sredstva dobili članovi jedne porodice (zastupnici nose isto prezime), da ima KUD-ova koji su, tvrde starosedeoci, izdvojenim skoro duplo višim iznosom u odnosu na ostala društva nagrađeni zbog toga što su „aktivno učestvovali u promociji SNS na gotovo svakom mitingu“.

Starosedeoci tvrde i da „Grupa 036“ osnovana krajem prošle godine, ima veze sa Nikolom Radevićem (preko člana porodice, za šta, tvrde starosedoci, imaju dokaze i fotografije) koji je bio član komisije za raspodelu sredstava.

- „Grupa 036“ i „Omladinska mreža“ za projekat imaju predlog identičnog iznosa učešća ličnih sredstava – 8.163 dinara. Kolika je verovatnoća da dva udruženja, predviđajući projektne aktivnosti, odrede identičan iznos? Po ovome se vidi da nisu vodili računa da naprave različite predloge projekata – smatra Matović.

On je pomenuo i udruženje „Nova iskrica“, čiji je zastupnik povezan sa istaknutim članovima lokalnog SNS Zoranom Mrvićem i Ivanom Bazić.

- Udruženja Centar za aktivizam i volonterizam i Omladinska mreža Kraljevo dobila su ukupno 750.000 dinara, imaju dva različita zastupnika, ali broj telefona i mejl adresa u Agenciji za privredne registre su identični – navodi Matović.

Prema njegovom mišljenju, udruženja koja zaista postoje i rade, oni koji stvarno zaslužuju da dobiju novac za predložene projekte zbog nekih ranije uspešno realizovanih projektnih aktivnosti, udruženja onih koji boluju od raznih hroničnih oboljenja, učesnika ratova, nisu podržana na odgovarajući način.

- Dobili su neke smešne iznose, po dvadeset, trideset ili pedeset hiljada dinara, a sve se svelo na to da se izfinansiraju udruženja koja su bliska SNS-u ili bliska članovima Gradskog veća – ponovio je na kraju svoje tvrdnje Matović, ocenjujući da gotovo ne postoji način da se utvrdi da li će udruženja koja su dobila visoke iznose zaista i realizovati predložene projekte.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Nije valjda da sumnjate da dr Gradonačelnik ima veze sa ovom podelom novca, ma neee ?!
  • Ime: Stanar
 • Gost - Boban

  Gost - Boban

  Mladi,stručni i neiskvareni!!!
  • Ime: Boban
 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Legalni kriminal ! Opet će naš Peđica da nas ubeđuje da oni to rade za naše dobro i opet će budale da mu poveruju. Kažu da je teško pronaći ovcu, a kada je pronađeš šišanje ide vrlo lako.
  • Ime: Stanar