Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

8. maj 2018.

Odbornici u Kraljevu danas raspravljaju o izveštajima gradskih ustanova, izmenima naziva trgova i uilca, osnivanju Centra lokalnih usluga, ali čak i oko tačaka za koje će, kako su najavili, glasati i pozicija i opozicija – bilo je polemike

O četrdesetak tačaka dnevnog reda danas raspravljaju odbornici gradske skupštine u Kraljevu. Na početku zasedanja, predsednik gradske skupštine Nenad Marković, pročitao je inicijativu udruženja „Autizam“ Kraljevo, oko kojeg su se saglasili svi šefovi odborničkih grupa, da im odbornici ove godine pomognu finansijski odricanjem jedne odborničke dnevnice u korist članova ovog udruženja.

- Oni ove godine iz formalno-pravnih razloga nisu učestvovali na konkursu namenjenom sufinansiranju projekata udruženja, pa su ostali bez sredstava. Ovo će biti jedan fin način da im odbornici grada Kraljeva pomognu ove godine, da bi naredne i ovo udruženje učestvovalo na konkursu – pojasnio je Marković, istakavši da je inicijativu do tog trenutka potpisalo više od 90 odsto prisutnih odbornika..

Na samom početku radnog dela skupštine već prva tačka dnevnog reda, Predlog odluke o određivanju naziva trgova i ulica na teritoriji grada Kraljeva, izazvala je polemiku, iako su odbornici bili saglasni oko predloga da ulica na desnoj obali Ibra, od Glavčićevog mosta do kružnog toka na Žičkom putu u Ribnici ponese ime dobrotvora iz Kanade Milomira Glavčića i da šetalište na levoj, gradskoj strani Ibra dobije naziv Kej inženjera Dobrivoja Božovića, koji je imao desetine svetskih patenata. Jer, bilo je primedbi da mnoge ulice u gradu na Ibru nose imena ljudi čije je „zasluge“ sadašnjost „pregazila“ i da je neophodno menjati im imena kako bi istorijske ličnosti koje to zaslužuju, dobile ulice u Kraljevu.

- Svakako da o tome treba diskutovati, imaćemo prilike da u narednih pola godine, godinu dana, donesemo novu odluku u kojoj bi bili izmenjeni nazivi nekih ulica – saglasan je Vukman Rakočević, šef odborničke grpše vladajuće Srpske napredne stranke.

Prema oceni Vladana Slavkovića, zamenika šefa odborničke grupe Lokalni front, sve teme koje su danas na tapetu u gradskoj skupštini, zaslužuju da budu razvrstane na politička i na institucionalna pitanja.

- Zato se Lokalni front i trudi da ispoštuje najprostije tekovine normalnog državnog funkcionisanja. Podržaćemo predlog promene naziva ulica, ali tema je otišla na neku drugu stranu, koja se ne tiče politike, već istoričara. Kad oni budu dali svoj sud, po tome ćemo postupati – kategoričan je Slavković.

Kao dopuna dnevnog reda, da današnjoj sednici gradske skupštine našao se dokument kojim se otklanja deo  proceduralnih problema oko osnivanja Centra lokalnih usluga u Kraljevu. Prošle godine, iz državne kase Kraljevu je bilo namenjeno 22 miliona dinara za rešavanje problema onih kojima je pomoć najpotrebnija, ali je „povučena“ samo polovina tog iznosa, zbog nepostojanja odgovarajućeg pravnog načina da taj novac stigne do onih kojima je namenjen. Odbornici opozicije bili su tokom rasprave saglasni da treba glasati za predloženu odluku, kako bi procedura osnivanja Centra lokalnih usluga u Kraljevu bila završena što pre.

Na današnjoj sednici gradske skupštine pred odbornicma su se našli izveštaji o radu i finansijski izveštaji za prošlu godinu kraljevačkih ustanova: Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“, Narodnog muzeja, Kraljevačkog pozorišta, Istorijskog arhiva, Kultirnog centra „Ribnica“, Doma kulture „Studenica“ iz Ušća, Predškolske ustanove „Olga Jovičić  Rita“, Sportskog centra „Ibar“, Turističke organizacije Kraljevo, Centra za ciocijalni rad, Dečjeg odmarališta „Goč“, Doma zdravlja i Apoteke Kraljevo.

Vukman Rakočević, šef odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ smatra da su direktori ustanova, na osnovu podnetih izveštaja radili na ozbiljan i odgovoran način.

- Smatramo da su, bez obzira na stranačku pripadnost ili na to ko ih je predložio, sadašnji direktori dugo na svojim mestima i da su pokazali rezultate, zbog čega mislim da svi zaslužuju pohvale – ocenio je Rakoćević, koji smatra da je nedostatak sredstava prepreka za još bolji rad ustanova.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Milojko

  Gost - Milojko

  "Zato se Lokalni front i trudi da ispoštuje najprostije tekovine normalnog državnog funkcionisanja. " uuuuuuuuuujeeeeeeee kako je ovo moćno, Slavkoviću vrati Vukmana Lokalnom fajrontu
  • Ime: Milojko
 • Gost - Dušan

  Gost - Dušan

  Slavkoviću, mnogo se ti praviš naivan za nekoga ko je promenio toliko stranaka!
  Od radikala do drugosrbijanca, samo da lova kaplje, to je životna deviza tog nesretnika!
  • Ime: Dušan