Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

10. maj 2018.

Niko od članova komisije koja je odlučivala o sufinansiranju projekata medija nije došao da obrazloži njihov predlog, koji su danas usvojili članovi Gradskog veća, a gradonačelnik tvrdi da se vlast nije mešala u rad onima koji su odlučivali

Nijedan od tri člana Komisije za ocenjivanje projekata medija nije danas došao na sednicu Gradskog veća da obrazloži odluku koju su doneli.  Od prispela 43 projekta, 23 su odbačena zbog, kako je na sednici navedeno, neispunjavanja konkursnih uslova, a za 20 odobrenih projekata opredeljeno je ukupno 14.250.000 dinara. U komisiji su bili kraljevački novinar Kosta Garić i novinari iz Niša Danijela Ivanković i Miodrag Miljković. Poređenja radi, prošle godine najviše novca (10,5 miiona dinara) dobli su mediji koji u svom sastavu imaju televizije (regionalna RTV Kraljevo, lokalne TV Melos i Kraljevačka televizija i kablovska TV Mix, računajući i produkcije, radio stanice i novine). Ostatak su tada podelile ostale radio stanice, jednan magazin i nekoliko portala. Ove godine – više od 80 odsto tog iznosa, odnosno skoro osam miliona dinara dobili su Televizija, Radio Kraljevo, Ibarske novosti i portal ove medijske kuće. Kraljevačka i televizija Melos dobile su po 100.000 dinara, a TV Mix je, kako je obrazloženo, bez sredstava ostala zato što nisu opravdali drugu polovinu sredstava odobrenih na konkursu prošle godine (ta sredstva oni, kažu, nisu ni povukli).

Na spisku onih koji su dobili sredstva ima radio stanica koje emituju samo muziku (nemaju emisije, pa ostaje nejasno kako su opravdali izradu medijskih sadržaja i sredstva dobijena na ranijim konkursima), portala kojih na internetu uopšte nema, portala koji na internetu postoje, ali ih nema u registru medija, portala koji prošle godine nisu proizvodili medijske sadržaje vezane za temu projekta, a ove godine su opet konkurisali sa gotovo istim projektom. Sredstva je, kao produkcija dobila i TV Telemark iz Čačka (700.000).

Na pitanje zašto nema nikoga iz Komisije, gradonačelnik Predrag Terzić odgovorio je da su oni uredno pozvani ida su većnici dobili izveštaj koji jasno prikazuje raspodelu sredstava. Na primedbu jednog od kolega da raspodela pokazuje političko kažnjavanje i ekonomsko gušenje onih medija na kojima je mogla da se čuje bilo kakva kritička reč, gradonačelnik Terzić odgovara mišljenjem da u javnosti ima mnogo kritika na račun vlasti:

- Smatram da je dobro kritikovati vlast, uvek sam se zalagao za slobodu medija i zalažem se i danas. Raspodelu sredstava odredila je nezavisna komisija u kojoj nijedan član nije bio političar, već su to bili predstavnici novinarskih udruženja, a njihove profesionalne reference dokazuju da imaju iskustva – naveo je Terzić, ističući da su članovi Gradskog veća predlog Komisije mogli samo da odbace ili da usvoje bez izmena.

Iako osnovni kriterijum u odlučivanju treba da bude kvalitet nekog projekta i njegov značaj za javni interes, ostalo je nejasno (jer novinari to nisu imali koga da pitaju) šta je kod određenih projekata bilo toliko značajno i kvalitetno u odnosu na druge.

To što su sa današnje sednice izostali članovi Gradskog veća iz SNS-u koalicionih stranaka, gradonačelnik Kraljeva je opravdao njihovim obavezama (zbog kojih su ga, kako je naveo, obavestili da sednici neće prisustvovati), a ne eventualnim neslaganjem koalicionih partnera sa usvajanjem ovakvog rešenja na današnjoj sednici Gradskog veća.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Iskreno i dobronamerno

  Gost - Iskreno i dobronamerno

  Televizija Kraljevo i treba da dobije najviše sredstava, jer je regionalna, ali ne da dobije ovoliko! Problem kod ove medijske kuće nije samo u tome što favorizuju vlast u  našem gradu, već je u tome što je njeno  rukovodstvo, ali i najveći broj novinara, apsolutno nestručno za posao koji rade. Ovo kažem zato što sam potpuno u to uverio  kao gledalac, čitalac i slušalac, a  pomalo se i  razumem u ovaj posao. Prema tome, pošteno bi bilo da se komisija ponovo sastane i prizna, a time i preinači, svoju grešku.
  • Ime: Iskreno i dobronamerno
  • Gost - Stanar

   Gost - Stanar

   Televizija Kraljevo, beše li to PR služba SNS-a !?
   • Ime: Stanar
 • Gost - Dragan

  Gost - Dragan

  Bruka i sramota! 
  Bahato, bezobzirno, bezobrazno!
  • Ime: Dragan