Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  1 / 5

Zvezda aktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

8. jun 2018.

Posle govora na Trgu srpskih ratnika, četvrto protestno okupljanje u Kraljevu završeno je ispred zgrade Gradske uprave, gde su malinari nezadovoljni niskom otkupnom cenom, gajbice pune malina prosuli na ulaz u ovaj objekat

Milan Novaković iz Žiče koji je malinar već pet godina, ali samo prve dve godine pamti kao uspešne, večeras se prvi ovratio okupljenima na protestu, izvorno nazvanom “Protest protiv medijskog mraka” na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu. On je govorio u ime kraljevačkih malinara koji su se pridružili protestu 13 stranaka kraljevačke opozi.cije, ističući da to nije stranački, već skup onih koji traže svoja prava.

- Ako u našoj borbi ne budemo imali uspeha, može se desiti da malinjaci budu preorani, a to ne bi bilo dobro ni za malinare, ni za Srbiju. Uputili smo poruku da i mi postoji, a ako zatreba, ponovo ćemo se okupiti – poručio je Novaković, pominjući propadanje svih velikih preduzeća u Kraljevu, posle čega su se bivši industrijski radnici, kako je rekao, i okrenuli malinarstvu.

Radisav Plavšić iz Studenice, predsednik udruženja «Studenica» iz Ušća  koje, kako je rekao, deluje sa ciljem očuvanja srpskog sela, okupljenima je poručio da žele svojim delovanjem da zaštite sve poljiprivredne proizvođače, a ne samo malinare.

- Od onih što nam poručuju da treba da se bavimo poljoprivredom, niko se nije latio budaka i motike, jer je to jako težak posao. Pitanje je ko uzima kajmak od svega što seljak proizvede, država nema strategiju, a seljaku ništa nije sigurno od onoga što proizvede – istakao je Plavši

Okupljenima se ponovo obratio i bivši radnik kraljevačkog «Autotransporta» Vladeta Despotović , pojasnivši da on i njegove kolege prtoestuju zbog toga što je preduzeće u kojem su radili prodato pre šest meseci, a da oni nisu naplatili ni dinar svojih potraživanja iz prvog isplatnog reda.

- Od «Autotransporta» danas stoje samo krov i konstrukcija, vlast je obećala da će se tu zaposliti ljudi, a tamo nema ničeg osim šuta. Pitajte moje kolege koji rade kolike su im plate i kako im je dok gledaju one koji u radno vreme sede po kafićima, obilaze butike i na kraju prime dva i po puta veću platu od njih – rekao je Despotović, prozivajući one koji, kako je rekao sede po okolnim kafićima nesvesni da će i po njih nevolja brzo doći.

Dragan Mitrović, predsednik Inicijative za prava radnika pitai je okupljene poznaju li nekoga ko je pošteno radio 40 godina, u peniziju otišao tokom poslednjih pet godina, a da mu je penzija veće od 16,17 hiljada.

- Da li će nas Turci i Kinezi da spasavaju? Šta je sa našom privredom? Radnici koji su ostali bez posla nadali su se da će nešto zaraditi berući maline, a sada neće moći ni to -  rekao je Mitrović, predlažući da se na važne adrese upute pozivi vlastima da dođu i, kako je rekao, ovde «upoznaju drugu Srbiju, bez sendviča i autobusa, Srbiju gladnih radnika koji imaju ponos».

Ivan Matović, predsednik udruženja Starosedeoci Kraljeva i okoline nakon toga je pozvao okupljene da prošetaju do Trga Jovana Sarića:

- Želimo da lokalnim, ali i drugim političarima ostavimo gajbice sa malinama, kako bi, kada budu došli na posao, zgazili na nju i setili se da košta 50 dinara – poručio je Matović, čiju su inicijativu okupljeni podržali.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments