Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

12. jun 2018.

Potpisivanjem Protokola o saradnji, aerodrom „Nikola Tesla“ potvrdio je opredeljenost da kruševačkom aerodromu „Rosulje“ pruži podršku za osposobljavanje za avio-saobraćaj, a aerodrom „Morava“ i dalje je zaključan

Pre nešto malo manje od godinu dana, vest da je u Kruševcu počela izgradnja aerodroma Rosulje, u koji će biti uloženo 250 miliona dinara, zbunila je sve one koji su verovali da nije daleko dan kada će preko, delom već izgrađene „Morave“ u Lađevcima, biti povezani sa svetom. Jer, najavljivali su to godinama zvaničnici vlasti koje su se menjale. Do marta ove godine, kada je premijerka Srbije Ana Brnabić u Kraljevu izjavila „da aerodrom „Morava“ u Lađevcima, odnosno njedova konverzija iz vojnog u vojno-civilni više nije prioritet, jer Vlada treba da završi započete projekte“, nijedan političar nije izjavio da nema nade da će u skorije vreme sa „Morave“ poleteti civilni avioni.

Mesec dana posle izjave premijerke nju je, na neki način, prilikom posete Čačku, demantovala ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, tvrdeći da će „Lađevci za nekoliko meseci postati civilno-vojni aerodrom“. Ona je podsetila da za to postoji plan Vlade Srbije.

Pogledajte tadašnju izjavu ministarke Mihajlović (deo o aerodromu počinje na 2.40) 

To se dosta odložilo, poručila je tada ministarka Mihajlović, ograđujući se da ne zna zašto.

- Čini mi se da je u prethodnom periodu bilo dosta zahteva od Ministarstva odbrane šta je sve potrebno dodatno da se plati – rekla je Mihajlović, napominjući da su to odnosi Ministarstva odbrane i ministarstva na čijem je ona čelu.

Ona je obećala da će nakon toga predstavnici resornog ministarstva  sa predstavnicima lokalnih samouprava i napraviti zajedničke planove, projekcije i za putnički, i za teretni saobraćaj.

- Nama je u interesu da ovaj aerodrom dalje razvijamo, na kome će, kad postane mešoviti, operater biti preduzeće Aerodromi Srbije – istakla je pre dva meseca ministarka Mihajlović.

Međutim, v. d. generalnog direktora Aerodroma Nikola Tesla Saša Vlaisavljević i v. d. direktora JP „Aerodrom Rosulje“ Dragana Pavlović potpisali su juče u Kruševcu Protokol o saradnji, saopšteno je sa „Tesle“., o čemu piše Tangosix

Cilj ovog dokumenta je, kako je navedeno u saopštenju,  unapređenje saradnje dva aerodroma, čime je „Nikola Tesla“ potvrdio opredeljenost „da pruži Aerodromu Rosulje potrebnu podršku i da aktivno učestvuje u obezbeđivanju propisanih uslova za njegovo osposobljavanje za avio-saobraćaj“.

To podrazumeva formiranje zajedničkog stručnog tima, koji će se baviti stručnim aspektima saradnje, poput izrade analiza i savetovanja, tehničkih rešenja i projekata. Takođe, stručni tim će učestvovati u izradi predloga Studije razvoja Aerodoma Rosulje koja će obuhvatiti predlog i način implementacije optimalnog modela održivog razvoja tog aerodroma.

Izgradnja aerodroma Rosulje u Kruševcu započeta je pre godinu dana, a za realizaciju prve faze (izgradnja travnate poletno-sletne staze, rulne staze i platforme sa pristupnom saobraćajnicom) prošle godine je iz kruševačkog budžeta izdvojeno 100 miliona

U vesti kojem je obelodanjen početak izgradnje aerodroma Rosulje u Kruševcu navedeno je da se planira korišćenje aerodroma za instrumentalno letenje sa mogućnošću obavljanja kargo letova i da će Kruševac tako dobiti još jednu pozitivnu referencu za privlačenje budućih investicija i olakšanje transtporta lokalnoj privredi.

Taj projekat Vlada Srbije proglasila je projektom od javnog interesa i za njegovu realizaciju utvrđen je opšti interes i izvršena eksproprijacija za sve parcele. Lokacijska dozvola izdata je u oktobru 2015, rešenje o građevinskoj dozvoli u decembru 2016.

Niko ne osporava gradu Kruševcu pravo da ima aerodrom, ali – kako je onda moguće da aerodrom Rosulje ministarka Mihajlović ne pominje u svojim obraćanjima na ovu temu, a izgradnju aerodroma Rosulje je Vlada Srbije proglasila za projekat od javnog interesa.?

Grad Kruševac ima aerodrom u Nišu na malo manje od sat vožnje, a na „Moravu“ su upućeni stanovnici Čačka, Kraljeva, Vrnjačke Banje, Gornjeg Milanovca, Kragujevca, Raške, Novog Pazara, Ivanjice.

Ovo su krugovi koji predstavljaju 100 kilometara oko aerodroma. Centar Srbije nepokriven medjunarodnim aerodromom u 21. veku? Kao crna rupa.

Da je neka daleka tudja zemlja ne bih se nervirao. Ali nije, naša domovina je. Naš kraj. Daleko nam je Beograd, daleko je i Niš. Priština? Ne hvala. „Morava” zaključana, evo - šesta godina. Centar Srbije nepokriven aerodromom. Na idealnom mestu u centru Srbije. Na tački gde se dodiruju tri rokruga. Raški, Moravički i Šumadijski, 740.000 stanovnika. Pored Kraljeva, koje je 1927. pravilo najsavremenije avione po francuskoj licenci.

Pored Čačka, čiji su stanovnici sami neopaženo napravili pistu 1944. godine u Pranjanima. I to za vreme nemačke okupacije, za evakuaciju americkih pilota.Tu je i Vrnjačka Banja, biser turizma o kome toliko pričamo. Novi Pazar, čiji građani putuju preko Prištine i plaćaju takse na aerodromu “Adem Jašari”. Trstenik koji je pravio delove za “Boeing” i 1965. imao avionske linije ka Beogradu i Skoplju i preko njih bio povezan sa svetom.

Tu je i Guča, koju poseti više stotina hiljada ljudi tokom muzičkog festivala. Kragujevac, koji se uopšte ne oglašava. Ćute kao zaliveni, iako su 155 kilometara udaljeni od beogradskog aerodroma, a 39 kilometara do “Morave”, napisao je u svom tekstu na FB stranici Aerodrom Morava još dve godine autor koji u vazduhoplovstvu radi već 25 godina.

Nemamo šta da da dodamo osim da – hoće li, a ako hoće – kada će „Morava“ zaista i dočekati prve vazduhoplove i putnike, možda zna samo nebo.

Pogledajte i prilog od pre tri godine (a još uvek aktuelan) o obećanjima različitih vlasti koja se odnose na otvaranje aerodroma »Morava» i za civilne letove 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Milun Mutavdzic

  Gost - Milun Mutavdzic

  Ma po izgledu Nobojse Simovica vidi se da ni on nikasa nije verovao u aktiviranje aerodroma Morava,za ray;iku od Terzica koji je bio ubedjen da ce nesto poleteti sa aerodruma,kako on kaze
  • Ime: Milun Mutavdzic
 • Gost - mile lulic cvetke

  Gost - mile lulic cvetke

  Verovatno da gradonacelnika Terzica nisu razumeli u Beogradu.On je dobrodusno,ne pitajuci nikoga,cak ni gaydu Zelja Milojevica,ponudio ,,aerodrum,, i ovi gore ga nisu razumeli iako su imali prevodioce u kraljevackim poslanicima
  • Ime: mile lulic cvetke