Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

19. jun 2018.

Knjiga „Poslednji let iz Dejtona, pregovori iza zatvorenih vrata“, Nebojše Vujovića, diplomate, visokog državnog funkcionera 90-ih godina XX veka i učesnika važnih diplomatskih i političkih procesa, biće predstavljena 21. juna u Kraljevu

"Nebojša Vujović nije bio najvažniji učesnik mirovnih pregovora u Dejtonu, ali sa ovom knjiogom postaje najvažniji i najverodostojniji svedok ovog važnog događaja", napisao je o delu Nebojše Vujovića srpski akademik i pesnik Matija Bećković.  Nebojša Vujović će predstaviti svoju knjigu na promociji u hotelu “Turist” u Kraljevu, u četvrtak  21. juna u 18 časova.  Autor knjige “Poslednji let iz Dejtona – pregovori iza zatvorenih vrata” je sredinom devedesetih godina, odnosno u vreme pripremanja i trajanja sastanka zaraćenih strana u Dejtonu boravio u Vašingtonu. Njegovi odnosi sa američkim političkim establišmentom i poznavanje prilika i glavnih aktera ključni su bili za komunikaciju između tadašnjeg rukovodstva SRJ i američke administracije. To se naročito vidi u njegovoj analizi, budući da je prisustvovao sastancima, nekih ključnih događaja u Bosni, koji su značajno uslovili početak pregovora u Dejtonu.

Budući da je Poslednji let iz Dejtona knjiga Vujovićevog neposrednog iskustva u pripremanju i trajanju predgovora, jer je u svim tim procesima aktivno učestvovao, knjiga je dragoceno svedočanstvo o svemu što se dešavalo, promenama političkih perspektiva, tajnim dogovorima i javnim događajima. To je knjiga o naporima da se uspostavi mir na Balkanu, ali i dubinska analiza problema i političkog mešetarenja političkih elita zaraćenih strana u bosanskom ratu. Nakon ove knjige mnogo toga što smo prihvatili kao nespornu istorijsku činjenicu neće više biti isto. Nažalost, mrtvi će i dalje biti mrtvi a ostali neće biti previše spokojni. Ako bismo pregovore u Dejtonu nazvali dramom ne bismo mogli da odredimo šta je kraj, jer završetak ove drame još uvek traje.

O autoru: Nebojša Vujović (1957) nekadašnji je karijerni diplomata. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1979. Službovao je u Sidneju,  kao vicekonzul, a bio je i politički diplomata i šef Misije SRJ u Sjedinjenim Američkim Državama. Bio je ambasador u MIP-u, pomoćnik ministra spoljnih poslova i predsednik Komiteta za saradnju s KFOR-om i UNMIK-om. Bio je izaslanik predsednika Vlade Srbije od 2004. do 2009. Učestvovao je na mirovnoj konferenciji u Dejtonu, kao i na vojno-tehničkim pregovorima u Kumanovu, koji su rezultirali sporazumom o prekidu NATO bombardovanja SRJ. Kumanovski sporazum je pretočen u rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244. Po završetku diplomatske karijere, do 2011. bio je generalni direktor „Hemofarm USA“ korporacije sa sedištem u Vašingtonu, zatim je bio savetnik predsednika nemačke kompanije „Stada“ iz Frankfurta. Sada je partner (off council) u njujorškoj advokatskoj firmi “Lanza, Reich & Daniel”.

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments