Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

26. jun 2018.

Predstavnici vladajuće koalicije smatraju da je u ovoj godini bilo mnogo razloga zbog kojih je rebalans s pravom predložen, dok opozicija smatra da su problem Kraljeva nerealni prihodi i planovi, a vlast vidi kao neozbiljnu i neodgovornu

Izvestilac za tačke dnevnog reda koje su se odnosile na završni račun budžeta grada, predlog rebalansa i izmena i dopuna programa uređivanja građevinskog zemljišta bio je gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, iznoseći podatke da je Kraljevo na kraju prošle godine, prema završnom računu imalo neraspoređenih više od 79 miliona dinara prenetih  u ovu budžetsku godinu.

Ipak, početak sednice gradske skupštine obeležio je nedostatak kvoruma za rad. Posle prozivke ustanovljeno da se u skupštinskoj sali nalazi 35 od 70 odbornika (odbornici opozicije izašli su iz sale kada je postalo očigledno da vladajuća koalicija nema dovoljan broj svojih odbornika za skupštinski rad).

Nedostatak kvoruma je, prema mišljenju predstavnika kraljevačke opozicije dokaz da je vladajuća koalicija neozbiljna i neodgovorna.

- Gledaju isključivo lične interes i nebitno im je da li će na ovoj sednici proči odluke bitne za grad, kao što su odluke o završnom računu budžeta za prošlu i rebalansu za ovu godinu – ističe Ivan Matović, šef odborničke grupe Strarosedoci Kraljeva i okoline.

Prema njegovoj oceni, priča o budžetu predstavlja presipanje iz šupljeg u prazno, lokalna vlast nema rezultate, a grad preživljava i nema naznaka da će biti bolje. Rebalans se, dodao je, donosi u junu, iako je većina stavki zbog kojih se usvaja rebalans, bila poznata prilikom donošenja plana budžeta za ovu godinu. On je posebno istakao izdvajanje dodatnih 55 miliona dinara za preduzeće “Vulović transport” kao i dodatna sredstva za vodovod u Matarsukoj Banji za koji se i prošle godine znalo da nije u funkciji. Matović je pomenuo i blokadu transfernih sredstava iz republike zbog duga za struju mesnih zajednica, a sve to ocenio je kao dokaz nesposobnosti lokalne vlasti.

Lokalna vlast je izveštajem o budžetu za 2017. godinu pokazala u kojoj meri je osiona kada budžet izvršava, smatraju odbornici Lokalnog fronta. Šef njihove odborničke grupe Predrag Voštinić kaže da se ono što je njihova odbornička grupa ukazivala kada je taj u budžet usvajan, ispostavilo kao tačno.

- Vlast je primedbe ignorisala i pokazala da je sve uglavnom bilo proizvod njihovi koalicionih dogovora, a ne realnih prihoda, ali oni imaju većinu pa ime se može – ocenjuje Voštinić i dodaje da su najveći problem Kraljeva nerealni prihodi i planovi.

Kraljevo “diše” zahvaljujući transferima republike, smatra Voštinić.

- Lokalne vlasti ponašaju se kao da nam je država maćeha od  koje možemo da uzimamo džeparac i koja može umesto nas da plača skupe kredite – kaže Voštinić. Na dnevnom redu današnje sednice gradske skupštine su i planska dokumenta koja se tiču budućeg razvoja pojedinih delova grada, a Voštinić smatra da su svako planiranje i sistemski rad bolji od neplanskog i poručuje da za projekte koji doprinose planskom razvoju delova grada, lokalna vlast može imati podršku Lokalnog fronta.

Šef odborničke grupe koalicije Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje Vukman Rakočević smatra da je u dosadašnjem toku sednice opozicija pokazala manjak argumenata i povećanu nervozu, a da je rebalans s pravom predložen:

- U ovoj godini, dakle posle usvajanja budžeta, imali smo povećanje plata od pet odsto za zaposlene u organima lokalne samouprave, povećanje od 10 procenata za zaposlene u Predškolskoj ustanovi “Olga Jovičić Rita”, 160 miliona dinara neplaniranih sredstava iz trabsfera sa republičkog nivoa, potpisan ugovor o donaciji Slovenije – 60 miliona dinara za zamenu obične led rasvetom, to su sve krupni razlozi za rebalans – smatra Rakočević.

On je kao važnu izdvojio i važnost odluke o pravu na subvencionisane cene komunalnih usluga porodicama ratnih vojnih invalida, palih boraca i umrlih ratnih vojnih invalida.

Pred odbornicima na današnjoj sednici su i predlozi odluka o prestanku manadata vršiocima dužnosti direktrora Narodnog muzeja u Kraljevu (Marije Žarčanin Stanišić) i JKP “Putevi” (Ljubisav Majstorović) i imenovanje novih. Za direktora Narodnog muzeja predložen je Darko Gučanin, zaposlen kao arhivista u Istorijskom arhivu. Nije jasno po kojim kriterijumima je odlučivala gradska Komisija za izbor i imenovanja, kada je od dva kandidata, za koje je Upravni odbor Muzeja konstatovao da ispunjavaju uslove (drugi je bio Dragan Drašković, nekadašnji direktor Muzeja u Kraljevu) izabrala Gučanina, čija biografija nije priložena, primetio je Zoran Čvorović iz odborničke grupe “”Dveri”.

Za direktora JKP “Putevi” predložen je Mirko Vuković (SPO), koji je ranije već bio na toj funkciji.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Stanar

    Gost - Stanar

    Lakrdija !
    • Ime: Stanar