Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

24. jul 2018.

Za državna sredstva mera populacione politike, Kraljevo je konkurisalo sa Vrnjačkom Banjom i Raškom; odobreno je ukupno 47 miliona dinara, od čega Kraljevu 27 za opremanje vrtića i rekonstrukciju sportskih terena i balon sale na Goču

Sredstva opredeljena gradu Kraljevu Ugovorom o sufinansiranju mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2018. godini biće potrošena na makar dve značajne investicije – istakao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić prilikom potpisivanja ugovora sa ministarkom bez portfelja u Vladi zaduženom za demografiju i populacionu politiku Slavicom Đukić Dejanović.

Za novi vrtić Predškolske ustanove, čiju izgradnju sa 200.000 evra finansira naš iseljenik iz Kanade Milomir Glavčić, kupićemo krevetiće, ormariće, posteljine... On i 70 godina od odlaska iz zemlje misli na mesto odakle je potekao, stoga je neophodno da i mi kao država i grad obezbedimo dovoljno novca za realizaciju projekta. U novi vrtić, površine 810 kvadrata, biće primljeno skoro 100 dece, liste čekanja biće umanjene. Obezbedili smo i materijalna sredstva od 65.000.000 dinara za izgradnju paviljona na planini Goč, koji će posećivati deca kraljevačkih osnovnih škola, ali i iz drugih osnovnih škola širom Srbije“, rekao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić prilikom potpisivanja ugovora.

Osim što će biti unapređeni uslovi za sprovođenje sportsko-rekreativne i edukativne nastave u prirodi na Goču – nabavljena oprema, rekonstruisani tereni za košarku i rukomet i balon hala, deo sredstava, prema ugovoru, biće utrošen i za Program podsticaja i ekonomskog osnaživanja žena u oblasti ekonomije – 15 gazdinstava dobiće po 250.000 dinara, a biće uloženo i u unapređenje uslova za rad Savetovališta za mlade grada Kraljeva.

Grad Kraljevo je jedna od 61 lokalne samouprave čiji su gradonačelnici i predsednici opština potpisali ovaj ugovor. Grad je na javni poziv prijavu poslao sa opštinama Vrnjačka Banja i Raška. Ukupna odobrena sredstva su 46.864.350, a samo gradu Kraljevu 26.842.050.

Za sufinansiranje mera populacione politike ove godine će biti izdvojeno 500.000.000 dinara bespovratnih sredstava, što je četiri puta više nego prošle godine, kada je izdvojeno 130.000.000 dinara, koje je koristilo 15 lokalnih samouprava. Najviše novca, oko 306.000.000 dinara, namenjeno je za adaptaciju i sanaciju objekata predškolskih ustanova i igrališta.

Lokalne samouprave uvek imaju mogućnost da set mera koje smo predložili na nacionalnom nivou dopune sopstvenim sredstvima“, rekla je ministarka i apelovala na čelnike lokalnih samouprava da „nagrade“ žene koje imaju visoke zarade, a žele i da osnuju porodicu. Kao dobar primer navela je sredstva za biomedicinsku potpomognutu oplodnju, gde država izdvaja novac za tri pokušaja do 42. godine, dok su mnoge jedinice lokalne samouprave uvele svoje programe podrške i finansiraju četvrti pokušaj iz sopstvenih sredstava.

Kako je izjavila ministarka, za nabavku mehanizacije i opreme za započinjanje sopstvenog posla za mlade bračne parove opredeljeno je 79 miliona dinara, a za poboljšanje uslova na ginekološkim odeljenjima nabavkom sedam ultrazvučnih aparata, kao i 13 vozila za potrebe patronažnih službi - 60 miliona dinara. U 14 lokalnih samouprava, sa 25 miliona dinara, sufinansiraće se osnivanje ili osnaživanje savetovališta za trudnice i reproduktivno zdravlje, škole roditeljstva i savetovališta za mlade, a 16 miliona dinara namenjeno je izgradnji kuća i stanova za mlade bračne parove.

Ministarka je navela da je broj živorođene dece u Srbiji prošle godine bio 64.897, što je za nekoliko stotina više nego 2016, koja je bila najlošija od kada se vrše merenja. Broj umrlih u prošloj godini je 103.722, a prirodni priraštaj iznosi 38.828 i najniži je ikada. Po prosečnoj starosti, koja iznosi 43 godine, Srbija je sedma najstarija nacija u Evropi. Zbog svih ovih činjenica, kako je istakla ministarka, usvojena je nova strategija za podsticanje rađanja, koja ima dva nova elementa – unutrašnju politiku migracija i brigu o starima.

Ona je podsetila na mere finansijske podrške države, koja za svako treće i četvrto dete obezbeđuje mesečno 12.000, odnosno 18.000 dinara do 10. godine života, kao i na meru usklađivanja rada i roditeljstva u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, u okviru koje će od septembra kompanijama koje izlaze u susret roditeljima biti dodeljeni sertifikati „Najbolji prijatelj porodice“.

Na javni poziv za dodelu sredstava, raspisan 25. maja ove godine, stigla je 71 prijava, koju je podnelo 119 lokalnih samouprava, budući da su se neke prijavljivale udruženo, kao što je to učinio grad Kraljevo sa opštinama Vrnjačka Banja i Raška. Među 61 izabranom lokalnom samoupravom 14 je u Vojvodini, 21 u regionu Šumadije i Zapadne Srbije i 26 u Južnoj i Istočnoj Srbiji.

izvor: zvaničan sajt grada Kraljeva

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments