Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

28. maj 2016.

U Kraljevu još niko od zvaničnika ne potvrđuje, a i ne demantuje čaršijske priče o sastavu buduće vladajuće koalicije i kandidatima za gradonačelnika, pa su novinari primorani na nagađanje i dovijanje

 

Svakog dana u ponekom gradu „nikne” neka koalicija, oformi se nova vlast i kolege pišu. U Kraljevu još se čeka, ili se kao nikada do sada to vešto od novinara skriva. U čijoj fioci? Razmišljamo, čekajući da urednica pozove i zatraži rubriku.

– Dobro jutro, načelniče. Šta ima novo? – pitamo Nebojšu Simovića, načelnika Raškog okruga i „šefa” partijskog ogranka SNS-a u Kraljevu, koji su ovde na lokalnim izborima pobedili ali nemaju natpolovičnu odborničku većinu.

–Nema ništa – kaže. Njemu je, pomišljamo, sve redovno.

– Dobro. Cane (Dragan Vulić, predsednik SPS-a u Kraljevu) mi kaže da ste razgovarali, pa me zanima kakav je bio u pregovorima. Rekao sam mu, istina, da se ne sekira ako bude i u opoziciji. Osvojiće oni sami vlast za godinu, dve... I, da ti iskreno kažem, zamolio sam ga da se tada ne ponaša kao zlopamtilo i revanšista prema vama. A on veli da to ne može da garantuje – lažemo načelnika i naprednjačkog predsednika kako bismo takvim „kleštima” izvukli reč-dve o mogućoj vladajućoj koaliciji.  

– Dobro, imali smo tek početne razgovore, bio je Cane tvrd, kaže, da neće pristajati na ucene. A to da će oni osvojiti vlast za godinu-dve biće, možda, kad on i ti kao njihov savetnik, a i ja budemo uveliko na oranju nebeskih njiva... – reče Simović, iz kurtoazni osmeh i izvinjenje zbog žurbe.

Dobro, da zovemo Caneta. Ne javlja se ni na treći poziv. Šaljemo poruku „koji ti je to fazon da se ti kao političar ne javljaš novinarima”. Upalilo je, zove odmah i veli:

– Izvini, nisam te upisao na taj broj, nego na drugi.

– Dobro, kaže mi, malopre, Simke (pomenuti Nebojša Simović) da ste razgovarali, da si bio manji od makovog zrna. Da si, takoreći, molio da te izabere u vlast. Ne mogu da verujem... – pričamo izmišljotinu Canetu, iz istih, novinarskih razloga.

– Ko, bre, mekan? Jesmo razgovarali, ali oni i ne znaju, još im nisam ni rekao šta ću da im tražim. Tačno je da neću pristati na ucene nego na korektnu saradnju, kao i do sada. Ti znaš da oni nemaju ni kadrove za ova preduzeća koje mi sada uspešno vodimo. Ko će da nas zameni, trebamo im... – objašnjava nam Vulić.

– E, baš si me podsetio da ti kažem, on pominje i radikale kao moguće partnere – dodajemo opet neistinu zarad dodatne informacije.

– Ma ne, oni će možda biti onako samo kao podrška i dobiće neke sitne ustupke za pet odbornika – reče Dragan Vulić Cane.

Taman spuštamo slušalicu, zvoni telefon. Moj stari prijatelj, pita:

– Znaš li nešto kakva će biti vlast ovde na lokalu?

– Ne znam, kažu da će možda naprednjaci i sa radikalima. Znaš da im trebaju dva odbornika za većinu, a radikali imaju pet.

– Nema to veze. To ovi iz SNS-a puštaju glasine da bi sekirali i omekšali socijaliste. Istina, čuo sam da im se ona Vesna (Vesna Vukajlović, predsednica SRS-a u Kraljevu) sama nudila – kaže prijatelj.

Nema druge, red je da zovemo Vesnu i da to proverimo.

–Čulo se da si pregovarala sa SNS-om i da ćeš u vlast? – pitamo bez uvijanja.

– Ma ne, otkud ti to – odgovara Vesna.

 

– Rekli mi oni – tvrdim, da bude što uverljivije.

– Pa... bilo je nešto malo priče. Mi smo svesni da sa pet odbornika nemamo veliku moć, ali smo insistirali da bar deo našeg programa oko socijalnih pitanja za građane i oni podrže i da to realizujemo. Videćemo šta će biti – pojašnjava Vesna Vukajlović.

Ostale lokalne lidere nismo ni pitali, jer se većina već javno izjasnila da ih niko nije zvao, a i da jeste oni u vlast neće. A što se tiče kandidata za gradonačelnika Kraljeva, čaršija pominje sadašnjeg Tomislava Ilića i moguću prvu ženu na toj funkciji u Kraljevu Maricu Mijailović. Oboje su naprednjaci, ali je ta priča u još većoj „magli” od ove koalicione, pa će, verujemo, „razvedravanje” početi posle vanredne skupštine SNS-a, formiranja nove Vlade Srbije i kadrovskih „preporuka” iz beogradskih stranačkih centrala.

Autor: Miroljub Dugalić

izvor: Politika Online (http://www.politika.rs/scc/clanak/355970/Kako-sam-naterao-socijaliste-i-naprednjake-da-progovore)

foto: ilustracija sa (http://www.desant.net/show-news/21875/)

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Srdjan

    Gost - Srdjan

    Cuj-Tomo Ilic naprednjak.Preletac bre
    • Ime: Srdjan