Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

6. septembar 2018.

Osim dostojanstva, građanima su preostali još prirodni resursi, koji sve više prelaze u ruke privatnih kompanija i pojedinaca, a sa druge strane ne postoji odgovornost za ekološke incidente, tvrde aktivisti kraljevačkog Lokalnog fronta

Kao građani moramo da se odupremo procesu beskrupulozne prodaje prirodnih bogatstava, poručuju kativisti Lokalnog fronta u Kraljevu, navodeći da su se ovog puta oglasili, između ostalog, i zbog najavljene prodaje mesta na rekama na kojima će se praviti hidroelektrane, o čemu je javnost, kažu, gotovo ništa, ili vrlo malo zna.

Predrag Voštinić kaže da je pre nekoliko godina pod velom tajne ostala izgradnja mini hidroelektrane na reci Sokolji, a sada nam se, tvrdi on, smeše još najmanje dva takva procesa.

- Jedan od njih je prodaja mesta za izgradnju mini hidroelektrane u mestu Grajićka reka na reci Vratišnjak u katastarskoj opštini Mlanča, a druga je na Ibru, u Raški, na rekama Jasenska, Strajinska i Beloševa. Raspisan je konkurs za prijem pisanih ponuda, a Srbija je voljna da vodno zemljište koje pripada ovim rekama, prepusti nekome na upravljanje za izgradnju mini hidroelektrana – kaže Voštinić.

On priznaje da je korišćenje alternativnih izvora energije dobro i da bi Lokalni front podržao proizvodnju zelenih kilovata da nije u pitanju otimanje javnih resursa, jer će, navode, na rekama koje po kvalitetu mogu da služe za proizvodnju pijaće vode, neko proizvoditi električnu energiju zbog svoje zarade.

- Kad nas teše da će proći i vreme ove vlasti, svesni smo da to neće biti uteha ukoliko sav kapital pređe u njihove ruke, a naša deca budu prinuđena da rade kod njihove dece u resursima izgrađenim našim novcem – smatra Voštinić, koji ističe da građane ne pozivaju na proteste zbog izgradnje mini hidroelektrane, već na zdrav razum.

On je dodao da treba videti ko su investitri, sa kojim strankama su povezani, na koji način dolaze do uslova i kako javne resurse koriste za lično bogaćenje.

Događaj kada je otpadno ulje 26. maja dospelo u reku Ibar na delu toka kroz Kraljevo je zataškan i prećutan, što govori o stepenu anesteziranosti našeg društva, smatraju u LF.

Vladan Slavković je ovu temu pokrenuo na društvenim mrežama, ali je nezadovoljan pažnjom koju je ona dobila u medijima.

- Neko NN lice je odvrnulo slavinu i ispustilo, kako oni kažu, 100 litara ulja ispred “Dunav centra” u Ulici Vojvode Stepe, a onda su radnici to ulje sprali u atmosfersku kanalizaciju koja je to ulje sprovela do Ibra. Nehajno su se poneli svi: od gradonačenika koji je rekao da jedna kap ulja može da isprlja nekoliko stotina litara vode, do načelnika Sektora za vanredne situacije koji je rekao da će, zbog visokog vodostaja, reka to odneti – rekao je Slavković.

Prema njegovom mišljenju, nadležni u gradu Kraljevu nisu adekvatno reagovali.

- Posle našeg dopisa, gradska ekološka inspekcija se oglasila nenadležnom otpadno ulje u reci Ibar, komunalna policija saopštila je da je prosledila svoje zahteve ostalim nadležnim organima, a republička ekološka inspekcija u svom rešenju je konstatovala da je neko, ne utvrdivši ko, ni zašto (iako su kamere možda mogle da pomognu), odvrnuo slavinu. Navodno, nije bilo radnika tu, ali se oni pojavljuju u delu izveštaja kada se pominje da su radnici ispirali šmrkom ulje u reku. Dodaje se da su radnici iz neznanja prali pod i da se može zaključiti da se sa opasnim otpadom tamo upravlja sa izvesnim nezakonitostima – navodi Slavković.

On je inisistirao na utvrđivanju odgovornosti, tvrdeći da na društvenim mrežama postoje fotografije na kojima se vidi da su u pitanju kanisteri koji imaju više od tone otpadnog ulja.

- Niko nije pozvan na odgovornost, zbog čega smo se obratili Ministarstvu zaštite životne sredine i Agenciji za zaštitu životne sredine. Svi su bili uredni samo u tome da nam se ne obrate. Preostala nam je samo mogućnost da zatražimo medijsku podršku za pritisak na javnost, zato što ovo nije pitanje jednog ekološkog incidenta, već principa – poručio je Slavković, ocenjujući da ovako svako može da prospe 100 litara ulja  ili da baci đubre u reku, a da ni na koji način ne odgovara zbog toga.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Kraljevčanka

    Gost - Kraljevčanka

    Niste nam potrebni.
    • Ime: Kraljevčanka