Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

28 septembar 2018.

Žene sa sela na teritoriji Kraljeva moći će da konkurišu za bespovratna sredstva ako ispunjavaju tražene kriterijume; sredstva izdvojena i za podsticaje seoskom turizmu, ali i za kupovinu karata za srednjoškolce za gledanje filma "Kralj Petar Prvi"

Sredstva koja je Kraljevo dobilo na konkursu ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, biće iskorišćena za rekonstrukciju terena za košarku, rukomet i balon salu na Goču, opremanje vrtića na Beranovcu, ali i za pomoć ženama na selu koje vode poljoprivredna domaćinstva i imaju decu. Ideja je, kažu u lokalnoj samoupavi, da s obezbedi novac za razvijanje poljoprivrednih domaćinstava i za opstanak i ostanak tih žena i njihovih porodica na seoskom području. Gradski većnici usvojili su na današnjoj sednici predlog o raspisivanju konkursa za dodelu podsticajnih sredstava upravo za ovu kategoriju stanovništva.

- Mislim da se ovo radi prvi put ne samo u gradu Kraljevu nego i okolnim gradovima, i za ove namene će biti izdvojeno 3.750.000 dinara, od čega su tri miliona sredstva države, a ostatak je obezbeđen iz gradskog budžeta – rekao je posle sednice Gradskog veća gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

Tekst konkursa narednih dana biće objavljen na sajtu grada i na oglasnoj tabli u zgradi Gradske uprave. Biće dodeljeno 15 podsticaja za poljošrivredna gazdinstva (do 250.000 dinara) u kojima poljoprivrednu delatnost obavlja žena, kao nosilac, ili kao član.

Sredstva će moći da budu iskorišćena za nabavku opreme i sredstava za rad, neohodnih za rad na poljoprivrednim gazdinstvima, pre svega za unapređenje obavljanja delatnosti u kojima su angažovane žene. Kriterijumi podrazumevaju da podnosilac zahteva treba da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo u aktivnom statusu, čiji je nosilac ili član žena, koja je majka bar jednog maloletnog deteta, da podnosilac, za investiciju za koju podnosi prijavu, ne koristi podsticaje po nekom drugom osnovu.

Na današnjoj sednici Gradskog veća opredeljen je novac i za seoski turizam, sedam miliona dinara, kao i prošle godine. Svi koji imaju seoska domaćinstva koja se bave seoskim turizmom i ove godine mogu da konkurišu.

- Mislim da se radi o dobroj podsticajnoj meri koju grad primenjuje već tri godine, jer je pokazala dobre rezultate, a sada se i iz drugih gradova i opština javljaju kako bi iskoristili naša iskustva – kaže gradonačelnik Kraljeva.

Većnici su danas, što ranije nije bio slučaj, odlučili i da 1.100.000 iz budžeta bude izdvojeno za kupovinu 5.000 karata, kako bi, navodi se u obrazloženju, „svi učenici svih kraljevačkih srednjih škola gledali film „Kralj Petar Prvi“ .

- To smo učinili kako bi učenici srednjih škola mogli da se upoznaju sa srpskom istorijom, periodom Prvog svetskog rata, golgotom koju je srpski narod rada pretrpeo. Mislim da se radi o veoma dobroj ideji da se takav film snimi, a grad na ovaj način pomaže produkciju ovog filma, omogućavamo svojoj deci da se sa istorijom upoznaju ne samo kroz suvoparne istorijske činjenice, već i kroz prikaz događaja koji su se završili pre 100 godina, budući da se ove godine navršava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata – rekao je gradonačelnik Kraljeva obrazlažući odluku koju su većnici usvojili.

U pitanju je film  reditelja Petra Ristovskog, u koprodukciji RTS-a i "Zilion filma", čije je snimanje završeno krajem jula ove godine. Petar Ristovski je sin Lazara Ristovskog, koji u filmu tumači glavnu ulogu. Budući da su i drugi gradovi i opštine izdvajali sredstva iz budžeta za snimanje ovog filma, Lazar Ristovski je po završetku snimanja filma i istoimene serije izjavio da „nisu imali pomoć za snimanje filma "Kralj Petar Prvi" od onih koji imaju najviše novca u Srbiji, pa su zato dali mogućnost opštinama i domovima kulture u raznim gradovima u Srbiji da unapred kupe karte za film po nižoj ceni.

- Umesto po 500, 600 dinara, karte smo prodavali po popularnoj ceni od oko 200 dinara da bi ljudi mogli da ih priušte, a nama pomognu. To je naš pokušaj da zatvorimo budžet, objasnio je tada Ristovski.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Zorka

    Gost - Zorka

    Fuj Ristovski.
    • Ime: Zorka