Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

5. oktobar 2018.

Osim što će visina odborničkih naknada sada biti fiksna, novina je i ušteda u budžetu biti 3.200.000 dinara, koliko je do sada godišnje koštao rad komisija formiranih gradskim, a ne republičkim propisima ili zakonima

Osnovica za utvrđivanje visine naknada odbornika, šefova, zamenika šefova, tehničkih sekretara odborničkih grupa u gradskoj skupštini, kao i članova radnih tela skupštine, gradonačelnika i Gradskog veća do sada je bila prosečna mesečna zarada u privredi Republike Srbije. Kako se ovaj podatak ne objavljuje od 2011. godine, predloženim nacrtom nove odluke, koji su danas usvojili članovi Gradskog veća (ali treba da bude izglasan i na skupštini), predviđa se da se visina ove naknade određuje u fiksnom iznosu. U suštini, kako je pojašnjeno, razlike su vrlo male, jer su odborničke naknade do sada iznosile 11.106 dinara na mesečnom nivou, a ubuduće će biti fiksnih 11.000. Šefovi odborničkih grupa imaće 18.000 dinara, zamenici šefova odborničkih grupa 14.000 dinara.

Članovi radnih tela koje formiraju gradonačelnik ili Gradsko veće, u skladu sa predlogom nove odluke, ostvarivaće pravo na naknadu za učešće u radu tih tela, samo u slučajevima kada je formiranje tih radnih tela propisano zakonom ili drugim republičkim propisom.

Naime, u izveštaju Državne revizorske institucije o reviziji završnog bužeta grada Kraljeva za 2016. godinu, navedeno je da „nije preispitana potreba postojanja i visine naknada za rad predsednika i članova komisija i drugih radnih tela organa grada Kraljeva, što je suprotno članu 17. Zakona o budžetu“, kao i da su preuzete obaveze i izvršeni rashodi za naknade članovima radnih tela gradonačelnika i Gradskog veća „bez osnova koji je u skladu sa zakonom“.

U obrazloženju za donošenje nove odluke navodi da će, „zbog toga što će pravo na naknadu članovima radnih tela gradonačelnika i Gradskog veća, postojati samo u slučajevima kada je obrazovanje tih radna tela propisano zakonom ili drugim republičkim (a ne i gradskim) propisom, doneti uštedu u gradskom budžetu od oko 3.200.000 dinara.

Na današnjoj sednici Gradskog veća doneto je i rešenje o davanju saglasnosti KK „Sloga“ da o svom trošku, na parceli koji je u javnoj svojini grada Kraljeva u Ulici IV kraljevačkog bataljona uradi popravku krova, a doneta je i odluka o dodeli 10 lokacija u gradu za postavljanje kioska ponuđačima čije je ponude Komisija ocenila kao najpovoljnije.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments