Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

19. oktobar 2018.

Uz negodovanje zbog odredbi Zakona o finansijskoj podršci porodici, kraljevački starosedeoci pred miting SNS-a u nedelju, poručili lokalnim vlastima da “predsednika svoje stranke odvedu da vidi gde je 80 odsto obećanja koje su ispunili”

Zakon o finansijskoj podršci porodici, koji je na snagu stupio 1. jula ove godine, direktno će ugroziti porodilje i trudnice,, a time uticati na smanjenje nataliteta. To je posednje što je potrebno Kraljevu, koje je već uveliko poznato po odlivu stanovništva, kako mladih, tako i onih u zrelim godinama, poručio je na današnjoj konferenciji za novinare predsednik pokreta Starosedeoci Kraljeva i okoline Ivan Matović..

- To nije zakon o finansijskoj podršci porodici, već zakon za uništavanje porodice – poručio je Matović.

Porodilje, dodao je, više neće imati pravo na minimalnu zaradu, već će se zarada nakon početka trudničkog, odnosno porodiljskog bolovanja obračunavati tako što će se njihova prosečna zarada deliti sa 18, pa će se dogoditi da će neke porodilje ili trudnice morati da se dovijaju kako će da žive sa 900, 1.000 ili 2.000 dinara mesečno.

- Obrazloženje za donošenje ovog zakona predstavljeno je kao ušteda, a država nema para baš za trudnice porodilje i decu – kaže Matović.

Nova zakonska rešenja direktno pogađaju žene koja pre ostvarivanja prava na trudničko ili porodiljsko bolovanje nemaju godinu i po dana staža u kontinuitetu.

- Mnoge žene rade neprijavljene, veliki broj njih prinuđen je da često menja poslove, žene na poljoprivredi nemaju nikakvo osiguranje, a privatne preduzetnice, osim što same moraju da plaćaju staž tokom trudničkog i porodiljskog bolovaja, nemaju pravo na dve godine bolovanja posle rođenja trećeg deteta, već samo na jednu – kritikovao je Matović, ocenjujući da je najstrašnije što nezaposlene i žene koje su osigurane preko poljoprivrede – neće imati nikakvu nadoknadu.

Sva ova “štednja” na trudnicama i porodiljama dešava se, podsetio je, dok predsednik Srbije na konferencijama za novinare komentariše kako je uočeno da u zgradama više spratnosti ima manje dece, zbog čega će Vlada Srbije ubuduće zidati niže zgrade kako bi se povećao natalitet.

- Pitanje je hoće li se posle ovakvog zakona žene odlučivati na trudnoću ili će juriti 18 meseci povezanog radnog staža, kako bi ostvarile pravo na minimalnu zaradu nešto višu od 24.000 dinara – smatraju kraljevački Starosedoci.

Deo svoje konferencije za novinare posvetili su obeležavanju jubileja Srpske napredne stranke u našem gradu.

- Koristimo priliku da predsednika Srbije Aleksandra Vučića i lokalne funkcionere pozovemo da, umesto što će obilaziti makete po gradu, obiđu zakorovljeno Prirodno lečilište u Mataruškoj Banji, da obiđu mesto na kojem je trebalo da bude izgrađen obećani zatvoreni bazen, da odu da vide samo temelj napravljen za sedam godina, koliko traje projekat Urbana regeneracija Dositejeve ulice, da obiđu Kraljevgrad kao najveće predizborno obećanje Srpsne napredne stranke – nabrajao je Matović.

Pomenuo je i preduzeće “Vulović transport” kojem grad subvencioniše prevoz, zgradu Šah kluba srušenu, iako je trebalo sačuvati je kao deo istorijske celine, jer se u njoj nalazila prva zgrada kraljevačke opštine.

- Prestanite da prikazujete tuđe uspehe, pohvalite se nekim svojim, odvedite predsednika vaše stranke da vidi gde vam je 80 odsto tih obećanja koje ste ispunili pre nego što odete u halu gde će vam tapšati desetak hiljada dovedenih “Kraljevčana” – završio je Matović.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments