Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

1. novembar 2018.

Iako većini izgleda da ih se tema „Zašto nam treba promena Ustava?“ uopšte ne tiče,  izmena najvišeg pravnog akta u delu pravosuđa pre ili kasnije će pogoditi svakog ko ikada bude imao veze sa sudom, tužilaštvom ili nekim drugim pravosudnim organom

Kako izbaciti politiku iz pravosuđa - povodom aktuelne debate u vezi sa izradom amandmana na Ustav Srbije u delu koji reguliše pravosuđe, u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu je danas održana javna rasprava „Zašto nam treba promena Ustava?“, koju je organizovao Evropski pokret u Srbiji. Srbija je novi Ustav trebalo da dobije u decembru prošle godine. Skoro sve države članice Evropske unije morale su da menjaju svoje ustave, kako bi uspešno privele kraju proces pristupanja EU. Izmene Ustava pokrenute su u skladu sa dinamikom predviđenom Akcionim planom za poglavlje 23 – Pravosuđe i osnovna prava, ali za sopstvenim Akcionim planom Srbija kasni oko godinu i po dana. Održavanje debata, poput ove danas održane u Kraljevu, jeste da se one izmeste iz Beograda kako bi svi građani mogli da saznaju zašto nam treba promena Ustava i kako će se preložene promene reflektovati na njih.

Dr Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji pojašnjava da će izmena Ustava u delu pravosuđa pre ili kasnije pogoditi svakog građanina Srbije koji ikada bude imao veze sa sudom, tužilaštvom ili nekim drugim pravosudnim organom.

- Do sada nismo videli želju Vlade Srbije da se sasluša mišljenje struke i zaintresovanost stručnih i strukovnih organizacija da se sasluša mišljenje nevladinog sektora. Ako ovakvi amandmani budu usvojeni bojim se da oni neće eliminisati politički uticaj na naše pravosuđe, već će ga više realocirati na drugo mesto, dok će on i dalje biti moguć i vrlo realan, što nije dobro za Srbiju – istakao je Međak.

On je podsetio da je pravosuđe jedna od tri grane vlasti i da nema legitimitet nezavisnosti, iako mora da je ima. Pravosuđe je nezavisno, ili nije pravosuđe, kaže Međak.

Osnovni cilj promene Ustava je smanjenje političkog uticaja na pravosuđe, jer je činjenica da postoji nedovoljna nezavisnost sudija. U procesu trajanja pregovora za ulazak Srbije u EU jasno je predočeno vlastima u Srbiji da se veliki politički uticaj na pravosuđe mora otkloniti, podsetio je tokom debate Omer Hadžiomerović, zamenik predsednice Društva sudija Srbije. On je dodao da se država Ustavom, kao najvišim pravnim aktom, obavezala da će za nezavisnost pravosuđa postaviti garancije čvršće nego do sada.

- Upadamo stalno u veliku zamku da li je predlog nacrta amandmana, koje je dalo Ministarstvo pravde, u saglasnosti sa evropskim standardima ili nije. Pretpostavka je da mora da bude, ali drugi suštinski kriterijum je – da li su ova rešenja bolja u odnosu na postojeći Ustav – pita Hadžiomerović.

On i odgovara da govornici današnje debate smatraju da predložena rešenja nisu bolja od postojećih, jer su predlozi zatvorili neke moguće kanale političkog uticaja, ali su sa druge strane otvorila neke druge kanale.

-  To su pitanje izbora sudija, pre svega Visokog saveta sudstva, jer u svim garancijama: nepremestivost sudija, stalnost sudijske funkcije itd. opet odlučuje Visoki savet sudstva, a on je tako koncipiran da omogućava da postoji politički uticaj, zato što će u Visokom savetu sudstva polovinu članova činiti oni koje su izabrali političari po nekim svojim kriterijumima – objasnio je Hadžiomervić.

Istraživački forum Evropskog pokreta u Srbiji je pripremio listu konkretnih predloga za izmenu teksta Ustava i, uz to, predloge praktičnih politika kao obrazloženje svakog pojedinačnog predloga za izmenu Ustava. Venecijanska komisija je dala 44 preporuke na 27 amandmana koje je primila, a Evropski pokret je započeo seriju skupova na kojima će stručnjaci iz ove oblasti moći građanima da objasne suštinu procesa i sve njegove elemente.

Na današnjoj debati govorila je i  Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, a moderator rasprave bio je Đorđe Mićić.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments