Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

7. novembar 2018.

Ne znači da u budućnosti nećemo razmišljati i o podizanju spomenika Svetom Savi, ali do sada nismo imali nijednu ulicu, školu ili neki drugi objekat koji nosi ime Stefana Prvovenčanog, kaže gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić

Gradski većnici usvojili su danas predlog odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“, da se na dnevnom redu sutrašnje sednice gradske skupštine nađe tačka koja se odnosi na podizanju spomenika kralju Stefanu Nemanjiću na Trgu Svetog Save u Kraljevu.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić rekao je da je inicijator ove ideje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Predsednik Odbora za podizanje spomenika biće generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selakovi, ja ću biti njegov zamenik, a u članstvo ovog Odbora ući će i eminentni istoričari, dva doktora istorijskih nauka, dvojica urbanista i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu – pojasnio je Terzić

Na pitanje da li mu je poznata inicijativa kraljevačkih udruženja građana da na Trgu Svetog Save bude izgrađen spomenik prvom srpskom arhiepiskopu čije ime trg nosi, gradonačelnik Kraljeva odgovara:

Do sada nismo imali nijednu ulicu, nijednu školu, nijedan drugi objekat koji nosi ime Stefana Prvovenčanog, pri tom ne mislim na ustanove. Neophodno je da imamo više i ulica i spomenika koji će se odnositi na našu istoriju. Imamo Trg Svetog Save, OŠ „Sveti Sava“, što ne znači da u budućnosti nećemo razmišljati i o podizanju spomenika Svetom Savi – obećao je Terzić.

Na Trgu Svetog Save će, dodao je, „ukoliko se odbornici slože, biti spomenik Stefanu Nemanjiću Prvovenčanom, a u budućnosti bi trebalo da razmišljamo i o mestu gde bismo mogli da izgradimo spomenik Svetom Savi.“

I Sveti Sava, i Stefan Prvovenčani zaslužuju da imaju svoja obeležja Kraljevu i mi ćemo kao odgovorna vlast raditi i u budućnosti na tome, kaže gradonačelnik Kraljeva, ocenjujući da ne stoji ni teza po kojoj na Trgu Svetog Save treba da bude spomenik Svetom Savi:

- Spomenik knezu Mihajlu u Beogradu podignut je na trgu koji se danas zove Trg Republike, a u vreme monarhije se zvao Pozorišni trg, a ne Trg Kneza Mihajla – uporedio je Terzić.

Portal Krug u više navrata je pisao o inicijativa Slovenskog društva za podizanje spomenika Svetom Savi na Trgu Svetog Save u Kraljevu. U tekstu SPOMENIK SVETOM SAVI VISINE 4,7 METARA, potpisinici ove inicijative izneli su svoje mišljenje da nijedan grad nema više prava nego Kraljevo za podizanje spomenika Svetom Savi na trgu koji u Kraljevu nosi njegovo ime.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Dejan

  Gost - Dejan

  Škola u Žiči bi trebalo da dobije naziv po Stefanu Prvovenčanom...
  • Ime: Dejan
  • Gost - Milutin

   Gost - Milutin

   Dokon pop i goveda krsti! 
   • Ime: Milutin