Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

21. decembar 2018.

Zbog promene zakonskih propisa Fondacija više neće moći da raspolaže prihodom od zakupa Zadužbine, pa će odlični đaci i studenti slabijeg materijalnog stanja nagradu, koja će nositi ime samo Anđelka Savića, dobijati iz budžeta

Petar Bogavac i Anđelko Savić bili su ugledni kraljevački trgovci sa početka XX veka, a svu svoju imovinu i veliko bogatstvo su  zaveštali omladini i siromašnima. Osamnaest godina, na Nikoljdan ili uoči njega, ova jednokratna pomoć po sugestiji kraljevačkih dobrotvora i zadužbinara dodeljivana je đacima i studentima lošijeg materijalnog stanja koji su postigli najveći uspeh tokom protekle školske godine, kao i onima koji su dokazali svoj talenat. Ove godine - izostala je dodela nagrada iz Fonda kraljevačkih zadužbinara. Odluka o prestanku važenja Odluke o osnivanju ove fondacije ne znači da oni koji ostvare to pravo više neće primati novac iz budžeta grada Kraljeva na kraju godine, objašnjava gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

- To znači da zbog promene zakonskih propisa više ne postoji mogućnost da se prihod koji proizilazi iz zakupa Zadužbine direktno sliva u fondaciju, nego je on opšti prihod budžeta grada Kraljeva, a mi ćemo u budućnosti iz budžeta grada opredeljivati novac za decu i oni će, kao i svake godine, moći da se raduju novcu koji dobijaju od  testatora, humanog Anđelka Savića i njegove žene Tatije, koji su svoj imetak zaveštali gradu Kraljevu. Moramo poštovati njihovu volju - naglasio je Terzić.

Pogledajte izjavu gradonacelnika Kraljeva: 

Na pitanje zašto će ta jednokratna pomoć, a ubuduće nagrada nositi ime samo jednog od zadužbinara – Anđelka Savića, kada je Fondacija nosila i ime Pera Bogavca, gradonačelnik odgovara da  „grad prihoduje sredstva od izdavanja u zakup Zadužbine, koju su zaveštali siromašnoj omladini Anđelko Savić i njegova supruga Tatija.

- Petar Bogavac je, takođe, zaveštao trgovačkoj omladini prostorije, ali te prostorije nisu u posedu grada i grad ne ostvaruje prihod po osnovu njihovog izdavanja. Budući da novac proizilazi samo od imovine koju je gradu ostavio Anđelko Savić, ona se i naziva po njemu.

Šta je sa poštovanjem volje drugog testatora ostaje otvoreno pitanje. Novac koji grad sada prihoduje od izdavanja Zadužbine četiri puta je viši u odnosu na period dok je Zadužbina bila kafana. Hoće li i nagrade za siromašne, a sjajne đake i studente koji zaslužuju podršku biti više nego do sada? Dok ne nadoknadi sumu uloženu u rekonstrukciju Zadužbine, zakupac u budžet grada uplaćuje polovinu od dogovorene zakupnine od 4.000 evra.

- To znači da sada imamo dvostruko veći iznos u odnosu na novac koji smo nekada prihodovali od zakupa Zadužbine, a ne četiri puta, a ostaje objekat koji je rekonstruisan i koji će godinama i decenijama krasiti Kraljevo -  kaže gradonačelnik.

U budžetu za narednu godinu za ovu svrhu planirano je milion i po dinara. To nije mnogo više u odnosu na prošlu godinu kada je 158 đaka i studenata jednokratno dobilo po 8.500 dinara, odnosno – ukupno 1.343.000 dinara.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Miki

  Gost - Miki

  Najbolji primer kako uništiti tradiciju zadužbinarstva kao i tradiciju jedne nacije. Cilj su dokopati se nekretnina po svaku cenu. Od sad će političari određivati iznose a mogu i ukinuti stipendije kad god bude,, opravdanih,, razloga. Za ovo neko mora odgovarati makar u budućnosti. 
  • Ime: Miki
 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Sada će to biti Zeljina fondacija.
  • Ime: Stanar