Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

26. decembar 2018.

Većnici u Kraljevu razmatrali predloge o korišćenju sredstava tekuće budžetske rezerve, usvojili amandmane i predloge za dopunu dnevnog reda predstojeće sednice gradske skupštine, raspravljali o dnevnicama od 150 dinara

Odbornici kraljevačke skupštine raspravljaće u petak o Predlogu odluke o budžetu Kraljeva za 2019. godinu, a danas su većnici prihvatili predlog amandmana na taj dokument koji je predložila odbornica Snežana Jovanović. U pitanju je predlog da se subvencija Javnog komunalnog preduzeća „Putevi“ Kraljevo u iznosu od 10.000.000 dinara preusmeri tako što će se 6.000.000 dinara iskoristiti za izgradnju saobraćajnice (od kružnog toka pored kompanije „Leoni“ na putu Kraljevo-Raška), na novac koji će se opredeliti Dečjem odmaralištu „Goč“ i Predškolskoj ustanovi „Olga Jovičić Rita“ za infrastrukturne radove i za zbrinjavanje romske populacije (predstavljaće učešće grada u projektu za koji se očekuje da će dobiti novac od međunarodnih organizacija).

Član Gradskog veća Miloš Ugrenović (SPS) je pre početka sednice Veća predložio da se u dnevni red sednice uvrsti i tačka koja se odnosi na pronalaženje zakonskog rešenja koje će omogućiti povećanje putnih troškova za, na prvom mestu, vozače u Gradskoj upravi, ali i za imenovana, postavljena i izabrana lica. Vozači u Gradskoj upravi, kako je istaknuto, već duže vreme primaju dnevnice od 150 dinara kada na putu provedu više od 12 sati.

To što je vozač proveo više od osam sati radnog vremena na poslu, odnosno na putu, ni na koji način mu se ne plaća, jer prima platu za svega osam sati, a neki od njih tokom sedmice provedu dva ili tri dana na putu.

- Na kraju meseca vozači imaju mnogo zarađenih sati, odnosno viška sati, koji niti im se plaćaju, niti na osnovu toga dobijaju slobodne dane. Njihove plate ostaju iste, a pritom mogu dobiti najviše 150 dinara u toku jednog dana – pojasnio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, ističući da u javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač grad Kraljevo vozači imaju znatno veće dnevnice, koje prelaze 2.000 dinara.

- Zato smo tražili u stručnoj službi da pogleda zakonske propise, uporedi situaciju u Kraljevu sa drugim mestima i da nakon toga ponudi Gradskom veću rešenje koje će omogućiti da i ovi ljudi imaju dnevnice koje odgovaraju vremenu koje provode na poslu ili da časove koje su dodatno proveli na radu mogu da iskoriste ili da za to budu plaćeni.  Radi se o problemu koji nije mali, koji se odnosi prvo na vozače, na Protokol, na sve koji provode mnogo vremena na poslu, a plaćeni su samo po osnovu plate i ne dobijaju ništa više od toga. Tek posle možemo da razgovaramo o imenovanim, izabranim i postavljenim licima -  objasnio je Terzić.

Na dnevnom redu gradske skupštine u četvrtak 27. decembra naći će predlog za dopunu dnevnog reda i tačkom koja se odnosi na lokalne komunalne takse. To se, kako je objašnjeno, odnosi prvenstveno na aparate koji služe za igru dece i na konzole. Korišćenje ovih aparata, ako takav predlog odbornici usvoje, podrazumeva da će po danu jedan do tri aparata biti oporezovani sa svega 24 dinara. Postoji i razdeo za one koji imaju od četiri do sedam aparata, dok će oni koji imaju više od sedam aparata plaćati najvišu cenu.

- Hteli smo da budemo blagonakloni prema ljudima kojima je to dopunska delatnost ili onima koji imaju manji broj ovih aparata kako bi mogli više da prihoduju i da obezbede sredstva za sebe i za svoju porodicu – naveo je gradonačelnik Kraljeva.

 foto: Zoran Ljubojević

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments