Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

23. januar 2019.

Dvadeset godina od dana kada su na Filološkom fakultetu u Beogradu studenti osnovali pokret Dveri, u Kraljevu će sutra biti obeleženo tribinom posvećenom Svetom Savi, SPC i Predragu Dragiću Kijuku, prvom duhovnom učitelju Dveri

Predstavnici Srpskog pokreta Dveri u Kraljevu najavili su na današnjoj konferenciji za novinare je za sutra uveče (četvrtak, 24. januar u 19.30) u svečanoj sali Gradske uprave tribinu pod nazivom „Sveti Sava i osam vekova nezavisnosti srpske crkve“. O ovoj temi govoriće dr Vladimir Dimitrijević, profesor čačanske Gimnazije i dr Zoran Čvorović, profesor na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Povod za ovu tribinu je i obeležavanje 20 godina od osnivanja pokreta Dveri u januaru 1999. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Boško Glavčić, koordimator Srpskog pokreta Dveri za Raški okrug podsetio je da su među studentima Filološkog fakulteta - osnivačima Pokreta Dveri bili i Kraljevčanin Branimir Nešić i aktuelni predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović.

- Dveri su prolazile kroz različite oblike postojanja, od nacionalnog udruženja studenata beogradskog Filološkog fakulteta, preko udruženja građana, do sadašnje parlamentarne stranke koja ima poslanike u najvišem zakonodavnom domu – Skupštini Srbije – istakao je Glavčić.

Dragan Vesović, poslanik Srpskog pokreta Dveri u republičkom parlamentu i šef odborničke grupe u gradskoj skupštini kaže da su, kao srpska nacionalna i patrotska organizacija koja baštini svetu tradiciju srpskog naroda i oslanja se na velika dela i misli Svetog Save i vladike Nikolaja, izabrali termin tribine baš uoči Savindana.

- Sveti Sava je otac srpske države, duhovnosti i crkve, a vladika Nikolaj je apostol naših vremena. Imali smo retku sreću da je u svoje vreme bio episkop žički. Zato će o njima, u godini kada slavimo osam vekova autokefalnosti srpske crkve govoriti dvojica ljudi koji se kroz gotovo čitav svoj naučni vek ozbiljno bave veličinom dela Svetog Save i vladike Nikolaja – rekao je Vesović.

On je poručio da je u pitanju poučna i apolitična tribina, iako – kako je naveo, podržavaju sve proteste, i lokalne, i proteste u Beogradu.

Dr Zoran Čvorović najavio je da će zajedno sa drugim govornikom na tribini veče posvetiti čoveku koji je, kako je naveo, bio „retki svetosavski integralni Srbin među svetosavskim intelektualcima u nekršteno doba „brozomore““ – Predragu Dragiću Kijuku.

- Predrag Dragić Kijuk bio je prvi duhovni učitelj Srpskog pokreta Dveri 1999. godine. Zato veče posvećeno Svetom Savi prilažemo kao sveću voštanicu Predragu Dragiću koji se i upokojio u januaru 2011. godine. Vreme oko Savindana i jeste prilika da se setimo da bez duhovnog preobražaja i ugledanja na naše svete pretke koji su bili prave putovođe ovog naroda, mi ne možemo da promenimo ništa, ni u politici, ni u ekonomiji, ni u pravu – ocenio je Čvorović, dodajući da je početak krize srpskog naroda bio pre svega moralni.

O tome, naveo je, najbolje svedoći delatnost Svetog Save koji je svoj najveći poduhvat,nezavisnost srpske  crkve izdejstvovao mukotrpnim radom koji je trajao duže od 20 godina, lično se preobražavajući i spremajući srpsku elitu u liku srpskih monaha da iznesu taj odgovorni zadatak.

- To svoje delo Sveti Sava sprovodio je ovde gde mi živimo. Autekefaliju je pripremao kao studenički iguman, arhiepiskopovao je u Žiči i tu, na Spasovdan 1221. godine krunisao Stefana Prvovenčanog. Zato – nema boljeg mesta da se 2019. godine, proslava osam vekova autokefalnosti srpske crkve započne sa tribinom u Kraljevu koje je nedaleko od Studenice i Žiće – poručio je Čvorović.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments