Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

7. februar 2019.

Ideja nove kategorije na sajtu skupštine grada Kraljeva je veća transparentnost rada lokalne samouprave, veća uključenost građana u rad skupštine i mogućnost da pristojnim pitanjima promene nešto u svom gradu, kažu nadležni

Ovde možete postavljati pitanja direktno odborniku o njegovom/njenom radu i relevantnim temama vezanim za njihov rad i rad opštine. Odaberite ime odbornika sa leve strane i kliknite. Popunite predviđena polja na dnu strane. Ako želite da postavite isto pitanje svim odbornicima odaberite tu opciju.Tekst vašeg pitanja možete redigovati i menjati u toku rada - samo nemojte pritiskati dugme pošalji na dnu strane.“

Od danas, ovaj tekst nalazi se na linku http://skupstina.kraljevo.rs/pitajte-odbornika-3/ nove internet prezentacije skupštine grada Kraljeva u kojem se nalazi i obaveštenje građanima da će im odgovor na pitanje stići na E- poštu koju su uneli u formular i na stranici posvećenoj odabranom odborniku i to tako što će biti neposredno ispod pitanja koje su postavili. Pitanja i odgovori će biti poređani jedni ispod drugih i to redosledom kako su vremenski postavljeni.Ukoliko su postavili pitanje svim odbornicima odjednom, odgovori na postavljeno pitanje zajedno sa pitanjem građana biće posebno prikazani na pojedinačnim stranama odbornika.

Novu internet prezentaciju Skupštine grada Kraljeva, sa posebnom stranicom „Pitajte odbornika“, namenjenom unapređenju dvosmerne komunikacije sa građanima, predstavili su na konferenciji za novinare predstavnici Skupštine grada Kraljeva i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Izrada nove zvanične prezentacije je rezultat Projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine“, koji finansira Vlada Švajcarske, a sprovodi UNDP.

Prema rečima Nenada Gršića,  rukovodioca projekta za lokalne skupštine UNDP, u cilju ušteda i ekonomičnosti, razvijen je poseban softver za elektronski parlament koji besplatno prilagođavaju zainteresovanim skupštinama.

Organizovan je niz seminara za narodne poslanike i odbornike, javna slušanja sednice van sedišta, ali i redizajn zvaničnih internih prezentacija. U Kraljevu je uvedena mogućnost da građani postavljaju pitanje svojim odbornicima i da pristupe otvorenim podacima u mašinski čitljivom formatu“, objasnio je Gršić.

Stranica „Pitajte odbornika“ će, dodao je, i dalje biti predmet analize i nadogradnje. On se nada da će, pre svega, lokalna samouprava, ali i civilno društvo, pojedinci, iskoristiti ove alate kako bi građani bili što više uključeni u rad lokalnog parlamenta. Predstavnici UNDP su predstavnicima gradske skupštine predali interaktivnu tablu i projektor sa pratećom opremom.

Predsednik skupštine Nenad Marković je istakao dobar kontakt sa predstavnicima UNDP od prvog dana sadašnjeg saziva Skupštine.

 Bilo je preko potrebno da se uradi sajt grada, koji je sada na mnogo višem nivou. Kada otvorite sajt, imate mogućnost da uđete u izvršnu vlast – deo vezan za gradonačelnika, Gradsko veće i Gradsku upravu, a sa druge strane imate posebno Skupštinu grada, gde su aktivnosti Skupštine i ovo što je svima interesantno - posebna opcija „Pitajte odbornika“, što omogućava većem broju građana da učestvuju u radu lokalne samouprave. Ideja jeste veća transparentnost rada lokalne samouprave, posebno skupštine, veća uključenost građana u rad i mogućnost da normalnim i pristojnim pitanjima promene nešto u svom gradu“, istakao je Marković.

Na konferenciji je najavljeno da će sutra (petak, 8. februar), u 10.00 časova, u Domu kulture u Ušću, biti organizovana sednica van sedišta Komisije za mesne zajednice, poljoprivredu i razvoj sela, radi razmatranja aktuelnih problema poljoprivrednika u ovom kraju.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Dragan Vukadinović

  Gost - Dragan Vukadinović

  I do sada je postojala mogućnost postavljanja pitanja i davanja sugestija lokalnoj samoupravi putem odgovarajućeg formulara na sajtu www.kraljevo.org, ali nikada nisam dobio nijedan odgovor od bilo koga kome sam se obratio. Verovatno će isto biti i sa ovim novim projektom. Važno je potrošiti pare od donacije, a da li će to funkcionisati, nema veze, posebno kada zavisi od ljudi koji treba da daju odgovore. Ako to radimo samo zbog fingiranja da smo usvojili neke preporuke i direktive Evropske unije, onda smo džaba krečili.
  • Ime: Dragan Vukadinović
 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Zašto bismo pitali odbornike bilo šta, pa od njih ništa ne zavisi, sve odluke donose partijske glavonje, odbornici su samo klimoglavci, dizači ruku prilikom glasanja i naravno dupeuvlakači, čast  izuzecima.
  • Ime: Stanar