Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

 17. februar 2019.

Produženje rokova za obnovu nadvožnjaka i centralnog gradskog trga u Kraljevu, građane nervira zbog usporenog saobraćaja, a političare - zato što im ometa mitingovanje

Protesti u Kraljevu uvek su kretali od centralnog trga, okupljanjem kod Spomenika srpskim ratnicima, poznatog pod nazivom „Milutin”. No, proteklih subota nezadovoljni građani se okupljaju na drugom trgu, ispred zgrade Gradske uprave, jer obnova trga još traje. Odužili su se radovi zbog zakonskih procedura, čekanja na nabavku ploča iz inostranstva...

Istina, ovih dana kraljevački putari rade kao mravi iako je na gradilištu prohladno, ali pojedinci opet nalaze manu tvrdeći da tako udarnički ne rade zbog građana nego zbog skorijeg dolaska Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, u obilazak Raškog okruga i mogućeg glavnog mitinga u Kraljevu. Da li će glavni trg biti spreman videće se. Možda se i ne stigne samo za par dana iako se majstori, kao retko kada, na gradilištu znoje usred z­me...

I drugo gradilište je pod posebnim političkim nadzorom. Reč je o obnovi nadvožnjaka u Ulici Zelena gora, koji je „žila kucavica” saobraćaja, jer spaja grad sa Ibarskom magistralom. Nisu ti poslovi obavljeni za predviđenih 75 dana, do novembra prošle godine, a gradilište je i opustelo. Kada će poslovi biti okončani još se tačno ne zna. Možda, kako nezvanično doznajemo, do juna ove godine, ako i taj posao, kako čujemo, politika, to jest mogući izbori ne ubrzaju. U međuvremenu, nezadovoljni građani u protestnim šetnjama dolaze do nadvožnjaka da pokažu kako se dalje ne može. I, za to krive vlast, lokalnu i državnu.

Inače, posao je kasnio, kako smo ranije od investitora „Puteva Srbije” doznali, zbog toga što je nakon otvaranja konstrukcije objekta otkriven niz nepredviđenih oštećenja, što je neminovno dovelo do odlaganja datuma puštanja nadvožnjaka u saobraćaj. Radilo se o jedanaest ivičnih nosača koji se, zbog teških oštećenja, neplanirano moraju menjati. To nije bilo predviđeno u projektu, pa je Republička građevinska inspekcija, 4. septembra 2018. godine, zabranila nastavak radova pošto ih u projektu nema. Stoga su izvođači radova, beogradske firme „ŽGP Beograd” i podizvođač „YU keops” iz Kraljeva, morali da čekaju na izmenu dokumentacije, na separat projekta.

Sve to poduže je potrajalo, pogotovo što je utvrđena dodatna neophodna zamena čak i 40 manjih nosača na uzlaznom delu nadvožnjaka. To će produžiti gradnju, nezvanično do polovine godine, a i ulaganje će biti veće od predviđenih 67 miliona dinara. Uglavnom, u toku je novi tender za izvođače. Biće to bez sumnje isti, samo da se ispoštuje procedura i radovi bi trebalo ponovo da krenu početkom marta ove godine.

Dok se to ne završi, lokalna vlast je na mukama i sve je učestalije, i od nervoznih građana, a i od opozicionih političara, pod optužbama za tako dugotrajne radove i ogromnu saobraćajnu gužvu u tom delu grada.

Bez obzira što mi kao lokalna samouprava nismo u posao uključeni, jer je reč o državnoj investiciji, uputili smo zahtev za sastanak sa ministarkom za infrastrukturu i saobraćaj i direktorom „Puteva Srbije” kako bi dok radovi traju otvorili alternativni put. Bila bi to već postojeća saobraćajnica pokraj nadvožnjaka, od Zelene gore do Ulice Jovana Deroka. To bi, ipak, bilo prihvatljivo i brzo rešenje, naravno ako bi država u neophodnu popravku i te ulice uložila dodatnih pet miliona dinara – kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

autor: Miroljub Dugalić

izvor:  Politika

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments