Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

14. jun 2016.

Marović: Iskustva sličnih pokreta su nam opomena za predostrožnost u dejstvovanju, zbog čega se i insistira na zadržavanju dejstva na lokalu

 

Nakon što je na tribini u Novom Sadu od strane nekoliko građanskih pokreta najavljeno formiranje Građanskog fronta, aktivista Lokalnog fronta iz Kraljeva, Vladimir Marović, za Danas je rekao da su u toku pregovori o integraciji i stvaranju nove asocijacije.

- Radi se o jednom stavu koji su četiri građanske inicijative prezentovale u Novom Sadu na tribini. To je jedna zajednička platforma i sve organizacije žele da zadrže svoju autonomiju jer potiču sa lokala i deluju na lokalnom planu. Pregovori u vezi sa tim zajedničkim nastupima svakako su u toku, kazao je Marović.

On je naveo da bi ta organizacija imala isti stav i prema strankama na vlasti i prema onima u opoziciji.

- Ono što mi govorimo je da je ta politička kultura u tom mejnstrimu nešto što mora da bude prevaziđeno.Dakle, radi se o jednom dominatorskom, autoritarnom i partokratskom modelu, koji se odavno otuđio od građanske opcije, naveo je on.

Na pitanje kako će na novi pokret da utiče sudbina sličnih pokreta koji su u prošlosti nastajali u Srbiji, regionu ali i ovom delu Evrope, Marović kaže se ima u vidu sve ono što se desilo sa Pokretom Otpor, ali i pokretima u Hrvatskoj, Grčkoj, Španiji.

- Upravo ta iskustva su opomene nama samima za predostrožnost u dejstvovanju, zbog čega se i insistira na tom zadržavanju dejstva na lokalu kako bi se pre svega sa građanstvom vodio taj živi dijalog. Evo Lokalni front je vid komunikacije sa građanstvom vezao za jedni novu stranicu koja nosi naziv "Učestvujte u radu odborničke grupe Lokalnog fronta. Dakle nemamo nameru da vučemo iskustva iz promašaja, istakao je Marović.

Programski urednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić kaže da ljudi koji su najavili tu opciju vide stvaranje fronta kao jedinu moguću alternativu partokratiji.

- S obzirom na to da su definitivno sve partije u Srbiji potrošile kredit kod građana i ako se ovako nastavi, možemo očekivati još jaču dominaciju apstinenata. Tako da ja ne bih isključio mogućnost stvaranja novih autentičnih građanskih pokreta u svim gradovima u Srbiji, koji bi se u jednom momentu pojavili i na izborima, kazao je Gruhonjić

On smatra da eventualno prerastanje pokreta u stranku, koje se već desilo, u Grčkoj i u Španiji nije nužno loša opcija

- Očigledno je stepen nezadovoljstva političkim partijama na jugu Evrope ogroman i ne vidim ništa loše u tome, jer je politika ta koja upravlja našim životima. Ove političke partije koje sad imamo su izlizane i njima se ne veruje. U skoroj budućnosti verujem da će doći do povezivanja i neke zajedničke platforme oko kojih će se ti pokreti ujediniti. U svakom slučaju ću kao građanin i aktivista to svom snagom podržati. Ovakav način delovanja je nov i do sada ga nismo probali, e sad kakve će biti posledice ne znam i da li će revolucija opet pojesti svoju decu, nećemo znati dok ne probamo, podvukao je Gruhonjić navodeći da su problemi koje imamo u Srbiji autentično egzistencijalni i da je na delu revitalizacija levice, koja jedina može da pronađe odgovor na njih.

Autor: N. Smiljanić

 

Izvor:Danas (http://104.41.209.122//danasrs/politika/u_toku_pregovori_o_stvaranju_gradjanskog_fronta_.56.html?news_id=321856)

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments