Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

19. mart 2019.

Konstantinos Eliades, ambasador Kipra, jedne od pet zemalja članica EU koje priznaju celovitost Srbije, već je više puta boravio u Kraljevu kod prijatelja, obišao manastire, a danas je prvi put razgovarao sa lokalnim zvaničnicima

Prva zvanična poseta Konstantinosa Eliadesa, ambasadora Republike Kipar gradu Kraljevu bila je prilika da ga gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić upozna sa željo gradskih vlasti da razzvijaju odnose sa Kiprom, jednom od svega pet zemalja Evropske unije koje priznaju celovitost Srbije.

- Naši odnosi treba da imaju i saradnju na privrednom nivou, zato se nadamo da ćemo u budućnosti uspeti da povećamo obim razmene sa ovom ostrvskom državom – poručio je gradonačelnik Kraljeva.

Većina stanovnika koja živi na Kipru je pravoslavne veroispovesti, pa su danas ambasadoru, uz prikazivanje kratkog filma o Kraljevu predstavljeni i manastiri Žiča i Studenica, koje je on, kako je naveo, već imao prilike da upozna tokom ranijih poseta Kraljevu u koje je dolazio kod prijtelja.

Gradonačelnik Kraljeva izrazio je uverenje da će otvaranje aerodroma u Lađevcima i za civilni saobraćaj, koje je najavljeno za 28. jun ove godine,  „doprineti i povećanju broja turista na teritoriji grada Kraljeva“.

- To je ovo pravi trenutak da razgovaramo sa predstavnicima različitih zemalja i da povećamo broj noćenja na teritoriji grada. Kraljevo je verovatno jedan od gradova koji imaju najveću stopu razvoja u Srbiji i zbog toga će nam mnogo značiti saradnja sa Kiprom,-  rekao je Terzić.

Cilj posete ambasadora Republike Kipar je sklapanje prijateljskih odnosa između Kraljeva i kiparskih gradova.

Direktor Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog upravnog okruga Zvonko Tufegdžić predstavio je ambasadoru privredne potencijale Kraljeva i mogućnosti za uspostavljanje veće saradnje sa Kiprom.

Direktorka Turističke organizacije Kraljevo Ana Mirosavljević. govorila je o ulaganjima iz gradskog budžeta u razvoj seoskog turizma i o održavanja sportskih događaja koji su, kako je rekla, uspevali da u Kraljevu popune smeštajne kapacitete.

Ambasador Eliades se zahvalio što je danas imao priliku da se upozna sa turističkim potencijalima Kraljeva i da razgovara o saradnju u raznim privrednim granama i turizmu.

- Smatram da je Kraljevo grad pred kojim je svetla budućnost i nadam se plodonosnoj saradnji između Kipra i Kraljeva -  rekao je ambasador.

Posle ovog prijema, on je prisustvovao i promociji monografije „Kraljevo na putevima istorije“, spomen-knjige poginulim u ratovima1990-1999. Autor ove knjige je general Milisav Sekulić, a bio je to drugi u nizu događaja kojima Kraljevo čitave ove sedmice sećanja na branioce otadžbine u ratovima 1990-1999. godine.

Ambasador je nakon toga u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“, učestvovao u programu „Sa decom oko sveta“, interaktivnoj radionici, sa zaposlenima u biblioteci i učenicima kraljevačkih osnovnih škola.

Posle šetnje Kraljevom, ambasador Eliades je obišao i aktuelnu izložbu „Čas anatomije“ Nađe Stamenović u kraljevačkom Narodnom muzeju, kao i jegovu stalnu postavku, a na kraju svoje posete obišao je i muzejsko-istorijski i kulturni kompleks „Krstovgrad“ u Progorelici.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments