Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

16. jun 2016.

Skupštinsku većinu formirale koalicija SNS-PS-PUPS (34 odbornička mandata), SPS-JS (11) i SRS (5)

 

Novi predsednik gradske skupštine je Nenad Marković, član Srpske napredne stranke i dosadašnji zamenik predsednika lokalnog parlamenta, a za njegovog zamenika izabran je njegov partisjki kolega Predrag Terzić. Ovakvu odluku doneli su kraljevački odbornici na današnjoj konstitutivnoj skupštini, koja je pokazala da će vlast u gradu na Ibru i ubuduće vršiti koalicija, čiji je stožer Srpska napredna stranka (SNS) sa 34 odbornika i koalicija Socijalistička partija Srbije (SPS)-Jedinstvena Srbija (JS), koja ima 11 odborničkih mandata, uz pomoć pet odbornika Srpske radikalne stranke.

Vlast su, dakle, i same mogle da konstituišu zajedno koalicija oko SNS i oko SPS, ali je „pridobijanje“ radikala očigledno poslužilo naprednjacima da utvrde pazar i dosadašnjim jedinim koalicionim partnerima prepuste manji deo kolača, nego što je SPS imao u prethodnoj kombinaciji.

Konstitutivna sednica, kojom je predsedavao najstariji odbornik u ovom sazivu Živorad Dražović, počela je verifikacijom odborničkih mandata, a onda i polaganjem zakletve. Za potvrdu mandata glasao je 61 odbornik, dok je uzdržanih bilo osam odbornika (Dragan Vulić (SPS) odustao je od mandata).

Predsednik gradske skupštine Nenad Marković izabran je na tajnom glasanju, a za njegov izbor se od 64 prisutna odbornika izjasnilo 44.

Na prvoj radnoj sednici gradske skupštine biće izabrani izvršni organi lokalne vlasti, gradonačelnik, njegov zamenik i članovi Gradskog veća.

U gradu se i dalje spekuliše da su u trci za gradonačelničko mesto – dosadašnji gradonačelnik Tomislav Ilić i Marica Mijajlović, kojoj je danas prestala funkcija direktora Direkcije za planiranje i izgradnju.

Opozicioni blok u lokalnoj skupštini ima 20 odborničkih mandata koji čine: šest odbornika Srpskog pokreta Dveri, po pet Udruženja građana „Starosedoci Kraljeva i okoline“ i Lokalnog fronta i četiri odbornika Koalicije za bolje i pravedno Kraljevo.

 

                                                                                                                                         

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments