Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

22. april 2019.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić položila je danas, zajedno sa gradonačelnikom Kraljeva dr Predragom Terzićem kamen temeljac za izgradnju 200 stanova (u prvoj fazi) za pripadnike službi bezbednosti u Kraljevu

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je u Kraljevu najpre podsetila da je u februaru ove godine počela izgradnja stanova za pripadnike službi bezbednosti u Nišu i Vranju. Narednog četvrtka će, najavila je ona, biti objavljen tender za izvođača radova za izgradnju ovakvih stanova u Novom Sadu i Sremsoju Mitrovici, a na samom kraju j i u Beogradu.

- U prvoj fazi to je 8.022 stana i iako su nas mnogi ismevali, tvrdeći da od ovog posla i projekta nema ništa i da je ovo samo još jedna marketinška aktivnost, pokazali smo da nije – navela je Brnabić, ističući kako „Vlada Srbije, zajedno sa predsednikom Vučićem, ispunjava ono što obeća“.

Ona je dodala da je izgradnja ovih stanova znak posebne zahvalnosti svim pripadnicima službi bezbednosti u Srbiji,u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske Srbije, Bezbednosno informativne agencije i Ministarstva pravde, kao i članovima njihovih porodica.

Prema rečima premijerke, koja je zajedno sa gradonačelnikom Kraljeva danas položila kamen temeljac, investicija na lokaciji Voćareve livade (iza kasarne u Ribnici) u prvoj fazi košta oko 6,5 miliona evra.

- To je 200 stanova u ovom trenutku, a biće izgrađeno osam zgrada, sa ukupno 946 stanova. Posebno mi je drago da su i u Kraljevu i u Kragujevcu, domaće firme iz Paraćina, dobile tender zaizvođenje radova, što će samo po sebi dodatno dobro uticati na ekonomski rast i na građevinski sektor u Srbiji – smatra ona.  

Prema Zakonu o izgradnji stanova za službe bezbednosti, dodala je, najmanje 80 odsto materijala, opreme ili nameštaja, koji ulaze u stanove, mora da je domaćeg porekla.

Za sve lokalne samouprave, osim za Beogradi Novi Sad, koji imaju sredstva, prema rečima premijerke Brnabić, Srbija će odvojiti sredstva za infrastrukturno opremanje lokacija na kojima se grade stanovi za snage bezbednosti, što je u prvoj fazi, kako je navela - oko 10 miliona evra.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić dodao je da je na ovakvim lokacijama neophodno izgraditi i druge sadržaje, poput vrtića, kao i svu prateću infrastrukturu: Zbog toga je, pojasnio je, grad Kraljevo napravio jprocenu vrednosti radova koje treba da izvedu republička javna preduzeća, „Elektroprivreda Srbije“, „Telekom“, „Srbijagas“, ali i radova koje treba da izvedu lokalna preduzeća.

- Zahvalni smo zbog odluke da Vlada Srbije izađe u susret jedinicama lokalne samouprave i obezbedi novac za priključke do, ali i unutar lokacije, jer nam je država na taj način uštedela gotovo 200 miliona dinara koje bismo morali da obezbedimo u budžetu za ovu, ali i u budžetima za naredne godine – istakao je gradonačelnik Kraljeva, dodajući kako Voćareve livade nisu periferija, već da će taj kraj Ribnice biti novi centar Kraljeva.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su državni sekretari, direktori republičkih i lokalnih javnih preduzeća, narodni poslanici, predstavnici lokalne samouprave i Raškog okruga, vojske, policije...

Na stanove od 400 evra po kvadratnom metru moći će da računaju pripadnici Policijske uprave, Bezbednosno informativne agencije, Druge brigade Kopnene vojske, zaposleni u Okružnom zatvoru, pripadnici sudske straže.

Da podsetimo, u prvim najavama srpskih funkcionera krajem 2017. godine, bilo je reči  da najkasnije u maju 2018. treba da počne izgradnja prvih 400.000 kvadratnih metara jeftinih stanova za vojsku, policiju i službe bezbednosti u više gradova u Srbiji.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastruktre Zorana Mihajlović poručila je tada da će se stanovi graditi fazno, tri godine, u svim većim gradovima, a ukupna površina biće dva miliona kvadrata. Tada je navela i da je lokalna vlast u Kraljevu odredila lokaciju, Voćareve livade u naselju Ribnica, na kojoj se može izgraditi oko 1.000 jeftinih stanova, koliko je i potrebno za pripadnike snaga bezbednosti u Kraljevu.

U februaru ove godine Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je građevinsku dozvolu za izgradnju ukupno 416 stanova za snage bezbednosti u Kraljevu i Kragujevcu.

U okviru programa izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, do sada su započeti radovi na izgradnji ukupno 376 stanova u Vranju i Nišu.

U prvoj fazi ovog projekta, prema ranijim najavama državnih zvaničnika, predviđena je izgradnja ukupno 8.022 stana u sedam gradova: Beogradu, Vranju, Nišu, Kraljevu, Kragujevcu, Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments