Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

11. maj 2019.

Pod lupom udruženja Starosedeoci Kraljeva našla su se sredstva koja je za sufinansiranje projekata dobilo Udruženje likovnih i primenjenih umetnika, a druga strana kaže da su izrečene optužbe - kleveta onh koji se lažno predstavljaju

U fokusu pažnje udruženja Starosedeoci Kraljeva (i okoline) često se nađe dodela sredstava udruženjima građana, sportskim klubovima i za seoski turizam, a na poslednjoj konferenciji za novinare u središtu njihove pažnje bila su sredstva koja je za poslednje tri godine iz gradske kase dobilo samo jedno udruženje – Udruženje likovnih i primenjenih umetnika Kraljevo (ULPUK).

Ovo udruženje, prema rečima Ivana Matovića, predsednika starosedelaca, u tom periodu dobilo je najviše novca od svih kraljevačkih udruženja građana – 1.776.000 dinara.

Predsednik ULPUK-a je Ivan Milunović, koji je kao direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, prema rečima Matovića, „omogućio da budu srušeni neki objekti u Kraljevu koji su bili zaštićeni zakonom kao celine od kulturnog i istorijskog značaja, pa danas u jednom od takvih objekata (na mestu nekadašnjeg Šah kluba svoj lokal ima predsednik kraljevačkih naprednjaka“.

- Prošle godine, pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja, Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu obratili smo se zahtevom u kojem smo tražili dokumentaciju vezanu za zgradu bivšeg Šah kluba i za rušenje nekih drugih objekata koji su bili zaštićeni ili deo zaštićene celine, ali nikada nismo dobili odgovor – rekao je Matović koji se, kako je naveo, posle toga obratio i povereniku za informacije od javnog značaja, ali odgovora nije bilo ni od te institucije.

Stigla je, dodaje on, jedino prekršajna prijava Ivana Milunovića za lažno predstavljanje, zbog toga što su u obrascu podnetom kada je tražena informacija od javnog značaja naveli da se radi o udruženju Starodeseoci Kraljeva i okoline, a u Agenciji za privredne registre postoje pod nazivom Starosedeoci Kraljeva (bez „okoline“).

- Na tom istom obrascu stoji naš pečat “Starosedoci Kraljeva“, ali naše udruženje i ovlašćeno lice će verovatno biti kažnjeni – kaže Matović, koji je na konferenciji za novinare izneo niz primedbi na načine na koji je ULPUK pravdalo sredstva dodeljena udruženju iz gradske kase tokom prethodne dve godine.

Matović je pokazao račune kojima su, kako tvrdi, pravdana sredstva ULPUK-a za odobrene projekte. U pitanju su računi za ugostiteljske (384.000 dinara) i štamparske usluge (uglavnom za štampanje kataloga - 1.037.000 dinara), kao i račune za kupovinu slikarskog materijala, tvrdeći da projekat nije mogao da bude pravdan na taj način.

- Grad je novac svih građana ovom udruženju opredelio za održavanje likovnih kolonija i za izložbe, a ne za ručkove po kafanama i, navodno, odštampanih više od 5.500 kataloga, dok je manje od 30.000 potrošeno za materijal za slikanje – rekao je Matović ocenjujući da je ove godine novac udruženjima građana pravednije raspodeljen, jer je deo novca otišao u, kako je kazao, prave ruke – udruženju slepih, osoba sa autizmom, ali da i dalje ima fiktivnih udruženja koja ne rade, a dobila su novac.

MIlunović: Kleveću, zašto ne podnesu prijavu ?

Ivan Milunović, predsednik ULPUK-a i direktor kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture odgovara da su u pitanju klevete, kao i da na zahtev u kojem su se Starosedoci Kraljeva pozvali na dostupnost informacija od javnog značaja, ustanova na čijem je čelu nije odgovorila zato što su se u tom dokumentu podnosioci zahteva lažno predstavili.

- Mi smo taj zahtev prosledili tužiocu i on je reagovao zato što su članovi udruženja Starosedoci Kraljeva, po Zakonu o udruženjima građana, bili dužni da prijave promenu naziva udruženja. Revoltirani zbog toga, sada iznose neistine, klevete i lažne račune, na račun udruženja u kojem sam ja predsednik i ovlašćeno lice – kaže Milunović, dodajući kako je to udruženje poslednjih 10 godina pokretač i glavni akter svih likovnih dešavanja i vodi gradsku galeriju za koju, kako kaže, nikada nema dovoljno novca.

ULPUK za sredstva, navodi, konkuriše uglavnom kod lokalne samouprave i kod Ministartstva kulture i informisanja:

- U projektnim aplikacaijama jasno su definisane  namene sredstava koja i trošimo isključivo u kladu sa projektom, za namenu za koju je finansijer odobrio novac. Naša bazična aktivnost je organizovanje izložbi, zato i nema puno izdataka za slikarske materijale – tvrdi Milunović.

On dodaje kako projekti i organizovanje likovnih kolonija podrazumevaju i ugostiteljske usluge, i smeštaj za umetnike, i štampanje kataloga, plakata i distribuciju pozivnica, ali ne i honorare za umetnike, jer nema sredstava za to.

- Problem je što više ne postoji krivično delo klevete, pa mogu da iznose razne neistine, a nemaju petlju da podnesu prekršajnu ili krivičnu prijavu, ako smatraju da u radu udruženja ima nepravilnosti. To su klevete i politikanstvo – ocenjuje Milunović.

Na pitanje novinara da li bi Zavod, da nije tog spora oko imena, udruženjau starosedelaca, dostavio odgovore na pitanja iz zahteva, direktor Milunović tvrdi da bi to svakako učinili. Od njih je, kaže, i poverenik za informacije od javnog značaja tražio da se o ovom zahtevu izjasne, ali su i njemu dostavili dokument u kojem se konstatuje da Udruženje Starosedeoci Kraljeva i okoline – pravno ne postoji i da je u pitanju lažno predstavljanje Udruženja Starosedoci Kraljeva.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

6 Comments

 • Gost - zoran

  Gost - zoran

  los covek
  • Ime: zoran
 • Gost - milan markovic

  Gost - milan markovic

  pa pitajte ivana dali iko moze dadobije neko uverenje od njega a da neda mu malo para za one cigare sto pusi od 100 eura.
  • Ime: milan markovic
 • Gost - Duka

  Gost - Duka

  Sram te bilo Matoviću da napadas ovoga postenog čoveka -umetnika
  • Ime: Duka
 • Gost - Milan

  Gost - Milan

  Smešno jadno i bedno,ko je kome odlučio da drži slovo,organizacija koja neguje i podstiče mržnju prema srbima samo zato što nisu starosedeoci... I nije mi jasno zašto mrzeti nekoga, gde je ljubav srbi moji.
  • Ime: Milan
 • Gost - Stefan

  Gost - Stefan

  Meni samo nije jasno kako i ko je njih postavio za dezurne, kada oni podsticu mrznju prema pridoslicama, kao da ovi nisu ljudi... Ne razumem tu uzasnu terminologiju sta su oni gradjani drugog reda ?
  • Ime: Stefan
 • Gost - Miki

  Gost - Miki

  Podrška mom prijatelju Ivanu Matoviću i Starosedeocima jer su jedini iz opozicije koji nešto konkretno rade na rušenju ovih lopova!
  • Ime: Miki