Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

27. jun 2019.

Na teritoriji Kraljeva najveći broj objekata oštećenih poplavama ima prvu i drugu kategoriju oštećenja, a najmanje je onih sa šestim stepenom koji predviđa rušenje; evo kolika će biti državna pomoć građanima po kategorijama štete

U Kraljevu su do isteka roka za prijavu štete podnete 1.362 zprijave. 700 zapisnika je procesuirano, a među njima ima dosta objekata koji po Uredbi o programu državne pomoći za oštećene porodične objekte - ne pripadaju nijednoj kategoriji za pružanje te pomoći, rekao je danas posle sednice, član Štaba za vanredne situacije u Kraljevu Radoica Kočović.

- Za oko 300 zapisnika procedura donošenja rešenja je u toku, a jedan broj je već poslat republičkim organima i, nadamo se da će, ukoliko ne bude žalbi građana, oni brzo biti procesuirani – precizirao je Kočović.

Uredbom Vlade utvrđeno je davanje bespovratnih sredstava za obnovu oštećenih porodičnih objekata za šest kategorija. Za prvu kategoriju oštećenja nadoknada će biti 120.000 dinara, za drugu 200.000, za treću 250.000 dinara, za četvrtu 350.000, za petu – 600.000 dinara, a postoji i šesta kategorija oštećenja kojom je predviđena nadoknada za oštećenja kuća koje će morati da budu srušene.

- Veoma je mali broj objekata u šestoj i petoj kategoriji, veći broj objekata je u trećoj i četvrtoj kategoriji, a najveći broj ima drugu kategoriju oštećenja – naveo je Kočović.

Pored toga što će država na osnovu uredbe dodeliti pomoć, imamo najavu da će preko Crvenog krsta biti još nekih donacija u iznosu od oko 250 eura. Ne znamo još uvek za koliki broj porodica ćemo dobiti ta sredstva, radi se analiza socijalne karte svih ugroženih područja, oni koji su najugroženiji, očekujemo nekih 150 do 200 porodica, ne znamo još uvek precizan broj, očekujemo i tu vrstu pomoći, tako da na osnovu urađene socijalne karte podelićemo i tu pomoć. Ukoliko bude bilo drugih vrsta donacija u tehnici koja je oštećena i to će biti podeljeno.

Komisija će, prema najavama Kočovića, narednih dana obići i ostale objekte za čiju procenu su podneti zahtevi za procenu štete, a da Komisija još nije stigla da ih obiđe.

Ima, kako se čulo na jutrošnjoj sednici Štaba, i pojedinačnih slučajeva gde još nije urađena dezinfekcija, ali će danas i u naredna dva danam, prema najavama Štaba, i taj posao biti završen.

U Godačici ambulanta od dana poplava ne radi, a ni škola nema vodu. Ekipa inženjera kraljevačkog „Vodovoda“ ima zadatak da snimi situaciju, jer je tamo oko 250 metara vodovodnog creva, koje vodi ka kaptaži, otkinuto i u potpunosti i mora da se uradi novi vod od 250 metara.

„Vodovod“ je dobio nalog i da očisti kanal koji je napravio problem, u naselju kod pruge, kod bivšeg „Slova“, u delu od Titogradske ulice, prema Grdici.

- „Vodovod“ će proveriti šta je u pitanju, da li će morati da se dira i sama magistrala i put pored Železnice, jer Železnica nema sredstava da sve to odradi, pa je grad prihvatio na sebe obavezu da očisti taj deo kanala pored Slova, kako bismo to naselje ubuduće zaštitili od sličnih situacija – kaže Kočović.

Postoje zahtevi građana i da se iz bunara iscrpe mulj i voda, iz Drakčića i još nekoliko mesnih zajednica, posebno tamo gde više domaćinstava koristi te bunare. Uz pomoć pumpi pozajmljenih od Sektora za vanredne situacije, Vodovoda i Vojske, i ti bunari biće fizički očišćeni od mulja, kako bi se  ljudima pomoglo da bunare vrate u pređašnje stanje.

Građani koji čekaju informaciju o prijavljivanju šteta od popava u poljoprivredi, moraće još da se strpe, jer, rečeno je na sednici, grad još uvek čeka uredbu Vlade i po kojoj će postupati.

- U toku su geodetska merenja za pet mostova trenutno koji će se graditi u potpunosti prema standardima, a ostala infrastruktura se vraća u prvobitno stanje. Nasipaju se putni pravci i popravljaju u meri u kojoj mogu da se poprave, tako da ćemo u narednom periodu i i infrastrukturu dovesti na nivo da može normalno da se koristi – rekao je Kočović.

Oko 400 zahteva još nije procesuirano, jer se prvo rade zapisnici, odredi se kategorija oštećenja od strane komisije, a tek onda stručna služba priprema rešenja.

- Naravno da ponegde ima i negodovanja, i nezadovoljstva građana procenom štete. Grad planira da se preventivno urade neki slivovi, kao što je sliv Musače, jer se mora preventivno raditi na jednom po jednom slivu. Kraljevo je u kotlini i pitanje je gde će da padne velika količina vode, ako padne 120 liatara kao što je palo prošli put u reonu Kaone, naravno da će ovaj deo potez prema Musači da bude ugrožen, kao i Grdica i industrijska zona u Adranima, ako je na gočkom slivu, pitanje je šta će da se desi sa Ratinom i okolinom, moramo jedan po jedan sliv preventivno da uređujemo, jer je poznato da jedan dinar uložen u preventivu, čuva sedam dinara koji se troše za otklanjanje posledica elementarnih nepogoda – navodi Kočović.

Upitan da prokomentariše negodovanje meštana Sirče koji su šut izbačen iz kuća i dvorišta,o savetu nadležnih deponovali na jednom mestu, ali danima niko nije došao to da odveze, pa se dogodilo da se to smeće i zapali, Kočović je odgovorio da je upućen Štaba da se Vojska uputi u Vitanovac, Trgovište i Pečenog:

- Tamo imamo kritičnu situaciju što se tiče deponije i urušene infrastrukture. Danas je direktor Čistoće insistirao da se Sirča privede kraju i da se očisti sav taj mulj koji je stacioniran u nekom dvorištu, nadamo se da će za dan dva i taj deo biti rešen jer „Čistoća“ ne može sve to sopstvenim sredstvima. Zato su danas tražili od Štaba da im se pomogne sa mehanizacijom, kamionima i utovarivačima kako bi sav taj šut bio prevezen na deponiju - odgovorio je Kočović.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments