Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

28. jun 2019.

Srećan sam što smo Vidovdan obeležili otvaranjem „Morave“, prvog aerodroma koji je u Srbiji otvoren posle 33 godine, iako će biti potrebni nedelje i meseci da dovedemo avio kompanije, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić

U Lađevcima je danas u prisustvu najviših državnih zvaničnika svečano otvoren aerodrom “Morava”, sa kojeg bi, prema najavama predstavnika vlasti, do kraja ove godine trebalo da polete prvi civilni avion.  ovaj aerodrom, prema zvaničnim podacima, do 2012. godine uloženo je oko 15 miliona evra, od početka ove godine još oko oko milijardu dinara, a plan je da do kraja godine bude uloženo ukupno oko 12 miliona evra.

Pogledajte danas zabeležene kadrove: 

Pista duga oko 2.300 i široka oko 30 metara, iako je ranije najavljivano, nije ni produžena, ni proširena, ali je urađen deo od novih oko 65 kvadrata rulne staze koji će služiti za okretanje aviona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći pred okupljenim građanima istakao da mu je drago što je Vidovdan obeležen otvaranjem „Morave“, prvog koji je u Srbiji otvoren posle 33 godine.

- Neće tom aerodromu da cveta cveće već od sutra, nego će biti potrebne nedelje i meseci da dovedemo prvu, pa drugu kompanije koje će da lete, a međuvremenu će „Morava“ da služi za sletanje manjih aviona, ali to je za turskog investitora koji je uložio u Kraljevo odlična vest, biće i za neke druge investotore ili goste koji budu dolazili na Kopaonik – ocenio je Vučić.

On je dodao da je to odlična vest i za 50-ak zaposlenih koliko će ih, kako je rekao, na „Moravi“ raditi za mesec dana.

Obraćajući se okupljenim građanima pre otvaranja aerodroma, predsednik Srbije pomenuo je da je danas na aerodromu „Morava“ upoznao ženu po prezimenu Čomagić koja se, kako je rekao, vratila iz Ujedinjenih Arapskih Emirata da živi i radi u svom Kraljevu.

- Nadam se da će takvih biti sve više u budućnosti, jer će druge zemlje, kao sada Nemačka, izdavati radne dozvoile, samo kako bi nam pokupili ljude, a mi moramo da se borimo da ih zadržimo – rekao je predsednik Srbije.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i premijerka Ana Brnabić, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministri Zorana Mihajlović, Aleksandar Vulin, Rasim Ljajić, Slavica Đukić-Dejanović, Jadranka Joksimović, Zoran Đordjević, Zlatibor Ločar, Milan Krkobabić, Maja Gojković, direktor "Aerodroma Srbije" Mihajlo Zdravković, predstavnici gradskih vlasti u Kraljevu, kao i građani Kraljeva i okoline.

Svečanost je počela izvođenjem himnom Srbije u izvođenju Mešovitog hora Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a tokom ceremonije aerodrom su nadleteli avioni Orao J22 i MIG 29.

Pre zvaničnog otvaranja, predsednik Vučić i ostale zvanice obišle su pristanišnu zgradu putničkog terminala, gde su im domaćini pokazali kako je aerodrom izgledao nekada.

Aerodrom "Morava" u Lađevcima po odluci Vlade Srbije dobiće i stalni granični prelaz za međunarodni saobraćaj putnika i robe sa svim inspekcijskim službama.

Lokacija graničnog prelaza aerodrom "Morava" uključuje deo aerodroma za civilni vazdušni saobraćaj, na kojem se otvara granični prelaz i nalazi se na teritoriji grada Kraljeva, a delom na teritoriji grada Čačka i na oko kilometar od državnog puta prvog B reda 22.

Prema rečima Mihajla Zdravkovića, direktora preduzeća "Aerodromi Srbije", postoje interesovanja avio kompanija za letove sa ovog aerodroma, ali da „Morava“ do sada nije mogla da bude ponuđena avio kompanijama, jer aerodrom nije imao dozvolu za rad. On je dodao kako očekuje da do kraja nedelje ta dozvola stigne i tek tada će zvanično moći da započnu razgovori sa operaterima.

Sletna pista je rekonstruisana, ugrađen je i sistem svetlosnog obeležavanja.

Posle ceremonije zvaničnog otvaranja, predsednik Vučić se danas u Lađevcima sastao sa predstavnicima Srba iz regiona. Po završetku tog sastanka, istakao je da se Srbija nalazi u deceniji obnove nacionalnog duha i nacionalne konsolidacije, sa realnim ciljevima očuvanja srpskog identiteta, kulture i jezika, ali i ekonomskog jačanja i da je vreme da se posle određenih događaja napravi ozbiljna analiza, šta smo imali u protekle tri decenije:

- Mnogi drugi nisu bili srećni i zadovoljni zbog naše politike, Srbi su prošli kroz tešku golgotu, nismo razumeli svet i druge narode oko sebe i platili smo veliku cenu.

Prema Vučićevoj oceni,  ozbiljni rezultati postignuti su tek u poslednjih pet godina, posle teških reformi od 2014.godine.

- Možete da me volite ili ne, da volite moju politiku ili ne, ovo su činjenice koje niko ne može da ospori   - rekao je Vučić.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - mb

  Gost - mb

  kako otvoren a ne leti se sa njega jos ? lopovluk ba nivou moj bato
  • Ime: mb
 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Otvoren je aerodrUm koji će tek možda da radi ili kako već. Ovo je zaista postalo nepodnošljivo !
  • Ime: Stanar