Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

28. jun 2016.

Kandidat za gradonačelnika Kraljeva dr Predrag Terzić možda je kompromisno rešenje iz vrha SNS-a, ali preovlađujuje i mišljenje da je bila neophodna generacijska smena političara

 

Poznajem dečka iz osnovne. Pošten, dobar, obrazovan. Bravo! Konačno će pristojna osoba predvoditi Kraljevo, u komentaru na našu vest da će tridestdvogodišnji Predrag Terzić, doktor političkih nauka, biti kandidat za novog gradonačelnika Kraljeva napisala je naša čitateljka Milica Jevtić i dobila najveću podršku ostalih čitalaca, verujemo uglavnom građana grada na Ibru.

A taj dečko se, nekako, iznenada pojavio kao jedini kandidat za pomenutu funkciju, jer se danima ovde prepričavalo, prema Beogradu lobiralo, a iz prestonice su, ponajviše od dojučerašnjih Kraljevčana, stizale razne informacije. Shodno takvim glasinama, ovdašnji političari su se delili i opredeljivali samo za dva buduća, pokazalo se, nesuđena gradonačelnika: sadašnjeg Tomislav Ilića i Maricu Mijajlović, direktorku Gradske direkcije za urbanizam i izgradnju. I, u toj neslozi, nezvanično doznajemo, lično je premijer Aleksandar Vučić presekao taj „kraljevački čvor“. Odabrao je mladog Terzića, uprkos raznim i oprečnim informacijama i nekim ranijim stranačkim obećanjima Iliću, prilikom njegovog nedavnog prelaska iz Nove Srbije u SNS. Za Maricu Mijajlović predložena je „utešna“ funkcija zamenika gradonačelnika koju je ona, kako kaže, „prihvatila kao vojnik partije, zadovoljna, a i nezadovoljna“.

Na današnjoj sednici gradske skupštine Terzić je podneo ostavku na funkciju zamenika predsednika skupštine na kojoj je proveo samo desetak dana, budući da je na nju izabran prilikom nedavnog skupštinskog konstituisanja. Na sutrašnjem zasedanju (sreda, 28. jun) pomenuti kandidati za čelna mesta biće birani i, verovatno, izabrani budući da SNS, sa socijalistima i uz podršku radikala, u Kraljevu ima ubedljivu većinu.

Da li je premijer sa naprednjačkim vrhom prilikom ovih predloga pogodio volju građana? Sudeći prema navedenim reagovanjima građana - jeste, a šta još ide u prilog tome? Najpre, sa pomenutim kandidatima ovde će sve političke funkcije biti u „rukama“ naprednjaka. Njima su, uostalom, Kraljevčani na izborima i dali najveće poverenje. Zatim, građani su, izbornom voljom, tražili generacijsku smenu političara, pa su glasovima u političku „penziju“ uputili pojedince, stranke i pokrete koji su godinama, na razne načine, „krojili“ lokalnu politiku.

Uz mlađanog Terzića, i koju godinu stariju Mijajilović, kao i predsednika skupštine Nenada Markovića, to će se i desiti. Onda, uz tu generacijsku smenu, novi političari su i rođeni Kraljevčani, a mesto rođenja, pokazalo se, ovde je važno, jer je na toj „platformi“, primera radi, tek formirani pokret „starosedelaca“ dobio poverenje za ulazak u skupštinu.

Takođe, uz mladost pomenutih kandidata za gradonačelnika i njegovog zamenika je i obrazovanje, redovno i na beogradskim državnim fakultetima. Terzić je doktor političkih nauka, a Mijajilovićeva arhitekta, oboje sa fakultetskim ocenama u proseku iznad devet. Nema, dakle, mesta za polemike o sumnjivim diplomama i kadrovima „bez školskih drugova“. Kraljevčani su svojim čelnicima često zamerali i marionetsku ulogu u odnosu na pojedine „moćnike“ u Beogradu, a zna se da Terzić nije sklon ulozi „figure“, pa je i u svojoj partiji umeo da drži do svog stava, ne tako davno i po cenu pretnje isključenjem iz SNS-a.

Prigovara mu se radno neiskustvo, ali tu je zamenica sa operativnim iskustvom u komunalnoj oblasti, a šta je drugo lokalna vlast, nego ponajviše komunalna. Sada zarađuje na Institutu za političke studije, predaje na Višoj ekonomskoj školi i sa dodatkom od mesta zamenika predsednika skupštine iz finansijske lagodnosti ide u neizvesnost.

– Nisam prihvatio ponudu ni zbog veće plate, ni privilegija i moći koje uz ovu funkciju obično idu. Želim da preuzmem odgovornost da nešto uradimo za ovaj grad. Svestan sam da neće biti lako – ističe Terzić.

Tačno, neće biti lagodno novoj vlasti i pomenutim čelnicima, pogotovo ako pomoći ne bude niotkuda. Ali, ako je stvarno i premijer o ovom predlogu odlučivao, onda je dodatna nada da neće zaboraviti na onu fabriku za Kraljevo, koju je tokom predizborne kampanje obećao.

Autor: Miroljub Dugalić

 

Izvor: “Politika” http://www.politika.rs/scc/clanak/358098/Kad-premijer-kandiduje-gradonacelnika

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Grad na Ibru

    Gost - Grad na Ibru

    Ko god da ga je kandidovao nije mogao bolje! Najzad HVALA DRAGOM BOGU gradjani Kraljeva dobijaju sta zasluzuju, NAJBOLJE STO IMAJU!DOKTORA POLITICKIH NAUKA! IDEMO MALI, SAMO HRABRO!!!
    • Ime: Grad na Ibru