Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

23. jul 2019.

Investicije države u Kraljevu teku prema planu, osim što je gradnja zatvorenog bazena odlagana, ali nije otkazana, pa će radovi krenuti dogodine, tvrde u Vladi Srbije

U Ribnici, pokraj nove sportske hale trebalo je već da bude otvoren i predat sportistima i deci na korišćenje zatvoreni bazen dimenzija 25 puta 33 metra i jedan manji za podučavanje najmlađih plivanju. Jer, kamen temeljac, kao znak početka gradnje, postavljen je još aprila 2016. godine, a u naredne tri čitav objekat trebalo je da se završi. No, tamo je još samo iskopana rupa, od bankarskog kredita u te radove i ispitivanje terena uloženo je oko 15 miliona dinara, ali zbog nedostatka novca u kasi grada, gradilište je zatim zatvoreno.

U međuvremenu, početkom prošle godine, Kraljevo je posetila Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije i, poručivši da je „Kraljevo na redu za veću državnu pažnju“, obećala, istina uz uslov da se ispravkom projekta smanji vrednost ove investicije (koja je tada iznosila 980 miliona dinara), pomoć države za nastavak radova i na izgradnji zatvorenog bazena. Promena projekta u tom smislu je obavljena, doznali smo od Aleksandra Nestorovića, direktora JP za uređivanje građevinskog zemljišta, pa je smanjena ukupna površina objekta. Ukidanjem prostorija koje nisu neophodne za funkcionisanje budućeg bazena vrednost te investicije smanjena je na 840 miliona dinara.

Ali, od obećanja premijerke Brnabić je proteklo godinu dana, pa smo upitali da li će biti ispunjeno i iz Vlade Srbije, pre par dana, dobili odgovor:

Vlada Republike Srbije je, posredstvom Ministarstva omladine i sporta, izdvojila 600 miliona  dinara, kroz  plan  i  program  za  2020. godinu, kako bi se projekat izgradnje zatvorenog gradskog bazena u Kraljevu realizovao. Postignut je i dogovor da ostatak  ulaganja u projekat, u iznosu  od  240 miliona dinara dinara, bude obezbeđen i predviđen planom i programom od strane Grada Kraljeva, u narednom periodu u trajanju od tri godine“.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić ocenio je da je to „dobra vest i da će grad bez većih problema obezbediti pomenuti novac za ovu investiciju, a to bi značilo da se radovi mogu nastaviti već početkom sledeće građevinske sezone“.

Što se tiče još jedne investicije države u Kraljevu, a reč je o gradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti, posao dobro napreduje. Obišli smo gradilište na lokaciji Voćareve livade i jasno je da će majstori uskori okončati zemljane redove, pa slede temelji za dve zgrade od po stotinu stanova. Za to će država uložiti 6,5 miliona evra, a realizacijom celog projekta ovde će, kako je premijerka Brnabić istakla prilikom otvranja radova, biti osam zgrada sa ukupno 946 stanova.

- Tačno je, radovi dobro napreduju i nadamo se završetku ove prve faze u planiranom roku, u oktobru naredne godine. Inače, ovde je formirano i državno preduzeće koje prati tu izgradnju, a već je poznato da cena jednog kvaadrta iznosi 400 evra, pa bi kupovina stana, recimo od 56 kvadrata, uz bankarski kredit od 30 godina, budućeg vlasnika koštala 82 evra mesečno. To je baš povoljno, ta cena stanova je niža od one koju graditelji plaćaju da bi zgradu podigli – ističe gradonačelnik Terzić.

Iz republičkog budžeta, odnosno od kredita Razvojne banke Saveta Evrope od 13,5 miliona evra, ovde se finansira i projekat urbane revitalizacije naselja poznatog pod nazivom „Pic mala“, duž Dositejeve ulice. Planirane su tu četiri osmospratnice sa ukupno 366 stanova, a prva zgrada od 106 stanova već je sazidana do poslednjeg sprata, pa se računa da će, kako je i planirano, početkom godine biti započeta druga, a onda ostale dve. Inače, i tu će se uz povoljnu ponudu useljavati stanovnici iz tog naselja, koji žive u teškim uslovima naročito posle zemljotresa 2010. godine, pošto njihove, postojeće zgrade građene polovinom prošlog veka, zbog tolike ruiniranosti nisu mogle biti obnavljane.

autor: M. Dugalić

naslovna fotografija: M. Dugalić

izvor: „Politika“

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments