Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

29. jun 2016.

Gradska skupština za novog gradonačelnika izabrala Predraga Terzića, njegova zamenica biće Marica Mijajlović, a izabrano je i 11 članova Gradskog veća

 

„Moj tim i ja treba da budemo spremni da odlazimo za Beograd, u ministarstva, da vučemo za rukav sve nosioce izvršne vlasti koji mogu da nam pomognu, jer mesto gradonačelnika nije pozicija čoveka koji stoji iznad drugih, posmatra ih i govori šta treba da rade“, poručio je danas Predrag Terzić, doktor političkih nauka, novoizabrani gradonačelnik Kraljeva.

Marica Mijajlović, diplomirani arhitekta, izabrana je za njegovog zamenika, a za članove Gradskog veća: Aleksandar Cvetković, diplomirani inženjer šumarstva, Vladimir Lazarević, strukovno-sanitarni ekološki inspektor, dr Gordana Stojković, specijalista opšte medicine, Ivan Bunardžić, pravnik, Igor Cvetković, diplomirani inženjer šumarstva, Miljan Vasiljević, preduzetnik, Milun Jovanović, menadžer u trgovini, Milan Milošević, diplomirani inženjer elektrotehnike, Miloš Ugrenović, diplomirani pravnik, Milomir Šljivić, ekonomista i Radoje Tomašević, pukovnik u penziji.

Za njihov izbor na tajnom glasanju izjasnilo se  47 odbornika gradske skupštine (10 listića nije uoptrebljeno, a tri su bila nevažeća).

Terzić je rekao da lokalna vlast predstavlja samo mali šraf u funkcuonisanju pravno-političkog sistema Srbije, ocenjujući da su nadležnosti lokalne samouprave možda velike za jedinicu lokalne samouprave, ali nikakve u odnosu na ministarstva i izvršnu vlast  na državnom nivou.

U svom obraćanju odornicima Terzić je rekao da grad Kraljevo ne predstavlja samo njegovo urbano jezgro, već i veliki broj sela. Obećao je i reformu Gradske uprave, kako bi ona postala pravi servis građana, primetio da sajt Gradske uprave, koji je ogledalo grada i predstavlja naš prozor u svet, ima verziju samo na srpskom, zbog čega turisti, a pre svega potencijalni investitori, o Kraljevu ne mogu da nađu zvanične informacije.

„U Gradskoj upravi ima odličnih stručnjaka koji odgovorno rade svoj posao, ali ćete u narodu često čuti da lokalne državne službenike podrugljivo zovu „opštinari“, mada za to nema razloga, a mi ćemo tim ljudima pružiti priliku da svoj posao rade još bolje“, rekao je novi gradonačelnik.

On je dodao da će kao prvi čovek grada biti otvoren za sve sugestije i bolja rešenja, govorio o projektima urbane regeneracije i otvaranju aerodroma „Morava“ i za civilni saobraćaj, ocenjujući da je zadatak lokalne samouprave da pomogne republičkim organima da probleme reše, istovremeno stvarajući bolje uslove kako se više ne bi dešavalo da najbolji iz grada odlaze da se iz njega više nikada ne vrate.

Kako Kraljevo ima 68 mesnih zajednica, većinu seoskih, Terzić je izneo mišljenje da treba uspostaviti sistem, odrediti pripritete, ne davati ljudima lažna obećanja, jer će lokalni budžet biti još manji. zato je poljoprivredu i oživljavanje sela naveo kao jednu od važnih tačaka budućeg glavnog delovanja lokalne vlasti.

„Budžet Fonda za poljoprivredu imao je i do sada kontinuirani rast, a ove godine prvi put je iz gradske kase opredeljeno osam miliona dinara za razvoj seoskog turizma“, podsetio je.

Gradonačelnik je najavio kontrolisanje rada javnih preduzeća, izneo mišljenje da lokalna samouprava ne treba da „zapošljava“ ljude, već da stvori privredni ambijent koji bi pogodovao inesticijama.

„Pozdravljamo strane investicije, ali u Kraljevu imamo naše ljude koji rade, zapošljavaju po 50, 100, 200 ili 300 radnika i najpre njih moramo da ispoštujemo“, rekao je Terzić, najavljući pomoć lokalnim privrednicima, ne u subvencijama, već u infrastrukturom opremanju prostora u kojima se nalaze njihova preduzeća.

Upravo činjenica da u sastavu Gradskog veća nema nijednog privrednika naišla je na kritiku odbornika opozicije, pre svega „Dveri“ i Vladana Šaponjića koji je smatrao da je novi gradonačelnik imao šansu i da smanji broj članova Gradskog veća sa 11 na devet, koliko ih je bilo pre lokalnih izbora 2012. godine

Vladan Slavković, šef odborničke Lokalnog fronta rekao je da u ekspozeu gradonačelnika ne razume šta je opciju kojoj Terzić pripada sprečavalo da ispuni obećanja data 2012. godine, koja su vrlo slična konceptu koji je novi gradonačelnik predložio danas.

„Imate impresivnu biografiju, ne smeta mi nedostatak iskustva, jer je to problem svih mladih ljudi, ali bojim se da ćete biti samo politička figura, pa Vas molim, kako ne biste završili kao neki Vaši prethodnici, da svoju stručnost iskoristite i odbranite “, rekao  je Slavković.

Ivan Matović, šef odborničke grupe Udruženje starosedelaca Kraljeva i okoline rekao je da će oni podržavati dobre predloge koji dolaze od vlasti, da pozdravljaju kadrovska rešenja za gradonačelnika i zamenika, ali ne i za članove Gradskog veća, jer su materijal dobili 15 minuta pre početka današnjeg zasedanja, pa osim starih članova Gradskog veća nisu stigli ni da se informišu o većini novih članova buduće gradske vlade.

Vukomir Mitrović, šef odborničke grupe Koalicije za bolje i pravedno Kraljevo pozvao je novog gradonačelnika da radi u interesu svih građana, a ne samo onih koji su glasali za koaliciju čiji je stožer Srpska napredna stranka.

Novi gradonačelnik Predrag Terzić zahvalio se odbornicima na, kako je rekao, kvalitetnoj diskusiji, a medijima je poručio da u njima vidi partnere gradske vlasti, koji neće donositi hvalospeve, već argumentovano kritikovati rad lokalne samuprave, kako bi ona mogla da bude bolja.

Po završetku tajnog glasanja Terzić se zahvalio odbornicima, izražavajući nadu da će ukazano poverenje opravdati i da će on i njegov tim uspeti da ostvare ciljeve za koje su se založili.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Milan

  Gost - Milan

  Doktor! Ponos! Nada! Bravo Terzicu! Kraljevo dobija najkvalitetnijeg gradonacelnika IKAD! SRECNO!!!
  • Ime: Milan
 • Gost - Sosa

  Gost - Sosa

  Slavkovića za direktora pozorišta
  • Ime: Sosa
  • Gost - Xaxaxa

   Gost - Xaxaxa

   Biu
   • Ime: Xaxaxa