Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

25. jul 2019.

Kraljevo je povratilo i sačuvalo monarhističko ime, ali se predugo čeka na kumovsku ulicu, Ulicu kralja Milana, iako je on u Kraljevu za mnoge - omiljeni vladar; evo zašto ni na poslednjoj sednici gradske skupštine predlog nije prihvaćen

Odbornici gradske skupštine u Kraljevu, na sednici održanoj pre dva dana, odložili su predlog da se jedna od glavnih centralnih ulica nazove imenom kralja Milana Obrenovića. Tako je kum grada do daljeg ostao bez ulice, iako je ovde svakome poznato da je pomenuti srpski vladar, 19. aprila 1882. godine, kako su tadašnje novine pisale, „radosnim usklicima“ dočekan u tadašnjem Karanovcu i pred okupljenim narodom tog dana obznanio da prihvata molbu tadašnjih Karanovčana da se dotadašnje“,tursko ime Karanovac“ promeni u kraljevsko.

„Vaš kralj, vaš kum hoće da vas pozdravi rečima i imenom, koje odgovara današnjim zemaljskim okolnostima – Kraljevo“. To je, posle, potvrđeno i kraljevskim ukazom i tako se ovo naselje nazivalo sve do polovine 1949. godine, od kada grad na Ibru, u narednih šest godina nosi ime Rankovićevo.

No, baš u vreme kada monarhističko ime nije bilo poželjno, krajem 1954. godine vraća mu se ime – Kraljevo. Hteli su Kraljevčani da kumu vrate i ulicu, ali to ne ide „glatko“, čak ni u današnje vreme. I, kad bi nekoga u Kraljevu sada upitali ima li kralj Milan ovde ulicu, najtačniji odgovor, kako jedan građanin reče, bi glasio: „Ne znam, možda ima možda nema“.

Naime, još pre deceniju i po, grupa Kraljevčana podnela je zahtev da se promeni ime Omladinske ulice i vrati stari naziv - Ulica kralja Milana. Procedura je tada započeta i nije dovršena: nadležna opštinska komisija predlog je usvojila, ali o tome nije raspravljala opštinska skupština i nije pribavljena saglasnost nadležnog ministarstva. No, nekako je ta odluka komisije, kao gotova stvar dostavljena mnogim nadleštvima, preduzećima, proširila se u javnosti i sada pojednicima, čak i sa adrese iz državnih organa, pošta stiže na jednu ili drugu adresu, na Omladinsku ili Ulicu kralja Milana. Zato je tu zavrzlamu, opet grupa građana, među kojima su bili neki i od ranije, želeli da razreše, pa je njihov predlog da kum konačno dobije ulicu nadležna skupštinska komisija i ovog puta prihvatila, ali su odbornici skuštine bili uzdržani.

Nisu za taj predlog“, objašnjava nam jedan od odbornika koji bi da mu u novinama ne pominjemo ime, „ruke podigli ni predstavnici vladajuće većine, čiji su stožer naprednjaci. To bez obzira što je kralj Milan, u svoje vreme, podržavao tadašnje naprednjake, naročito u tadašnjoj svađi sa radikalima“.

Prisećamo se da je i sadašnji gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, povodom ranijeg obeležavanja imendana grada, isticao da je: „kralj Milan, kum Kraljeva nezavisnu državu Srbiju podigao na nivo kraljevine, osnovao stajaću vojsku, Srpsku kraljevsku akademiju, Narodnu banku, postavio temelje Narodnog pozorišta, omogućio rad političkih partija, doneo slobodoumni Zakon o štampi...i još puno toga, čime je „kumovao“ Srbiji, a ne samo našem gradu“ – govorio je Terzić.

Na kraju svega - ništa od ulice, nisu se pomenutom odlaganju mnogo protivili ni predstavnici opozicije. Možda zato što je kum Milan pored vlasti voleo i, kako se to kaže, sve što vole ljudi. Odbacujući tada nedokazanu optužbu da je kum bahato trošio narodne para, za sve drugo ovdašnji naprednjaci kažu, doduše u šali, da je sasvim u redu, pa i to što je voleo boemski život, žene, što je zbog ljubavi bio spreman i da se prestola odrekne, što je, navodno, zavodio čak i majku Vinstona Čerčila...

Uz šalu, takođe, i predsednik gradske skupštine Nenad Marković dodaje:

- Ne, nije u pitanju nikakva zamerka na ponašanje kuma. Ne znam, doduše, to za obveznice, ali zbog svega drugog on mi je baš omiljen kralj. Bio je lep, moderan...tako je menjao i politički život u Srbiji. A ulicu ćemo nazvati njegovim imenom samo dok proverimo koliko će to koštati građane koji tamo žive i da li smo tu počast dodelili svim poginuli borcima u minulim ratovima na prostoru bivše SFRJ –kaže Marković.

Tako će, eto, uz samo malo strpljenja, Kraljevčani, ipak, pokazati da, bez obzira na brojne „kume“ i druge kumovske „mane“, kum nije dugme, nego i ulica, a već je odavno ceo grad...

tekst i foto: M. Dugalić

izvor: "Politika"

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments