Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

26. jul 2019.

Postoji apsolutno jedinstvo oko stava da nema izlaska na izbore, najavljene za proleće, ako ne budu bili fer i pošteni i ako najmanje šest meseci pre izbora, ne bude bilo slobode medija, poručili na tribini u Kraljevu lideri Saveza za Srbiju

Živimo u sistemu koji je prenapet i svakog dana sve više „puca", zbog pritiskaka na običnog čoveka, preduzeća, na insitucije, na ceo narod i državu, ocenio je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić na tribini Saveza za Srbiju, na kojoj je govorio i predsednik Srpskog pokreta Dveri – Boško Obradović.

- Što se bojkota tiče, jasno je da nema smisla izlaziti na izbore u kojima su mediji ovakvi, u kojima ima batinaša, u kojima je izborna komisija sastavljena ovako kako je sastavljena, u kojima se zloupotrebljavajaju resursi državnih preduzeća, daje novac, ulje i sve ostalo. Jasno je da pod takvim okolnima ne treba izaći na izbore – istakao je Jeremić.

Ako dođe do bojkota, smatra on, biće možda i više od 50% onih koji neće izaći na izbore, pa će postati očigledno da je promena moguća.

- Ako vlast neće da stvori normalne okolnosti za izbore, do septembra, za kada smo im dali poslednji rok, sledi naš bojkot. Kada dođe do bojkota, sledi i upitnost institucija, što je ključna stavka – kazao je Jeremić i dodao da je opozicija prvi put zvanično  razgovarala sa medjunarodnom zajednicom, kao i da, ukoliko se opredeli za bojkot, narednih meseci mora da vodi aktivnu političku kampanju, kao da izlazi na izbore, jer „to neće biti pasivan bojkot“.

Jeremić je podsetio i da je u parničnom postupku tužio predsednika Srbije zato što je javno rekao da se on (Jeremić) nalazi na čelu međunarodne bande lopova.

- Kakva je ovo država u kojoj se meni dozvoljava da hodam na slobodi, ako sam organizator bande lopova? Sud se sa ovu tužbu oglasio nenadležnim, nakon čega sam otišao na višu distancu, koja je presudila u moju korist, vratila postupak na Viši sud, da bi sudija napravila solomonsko rešenje i odabrala da parlament  odluči o ovom slučaju, što, naravno, nikada nije odrađeno – kazao je lider Narodne stranke.  

Boško Obradović je tribinu u Kraljevu nazvao ciklusom obilazaka gradova u kojima su formirani odbori Saveza za Srbiju.

- Naš cilj je bio da oformimo snagu koja će se ujedinjenim trudom suprostaviti aktuelnoj politici,  uprkos našim očiglednim ideološkim  razlikama, koje su postojale i postoje među članicama Saveza za Srbiju – pojasnio je Obradović, koji se osvrnuo na sedam meseci protesta, ocenjujući da se na njima ljudi pokazali određenu vrstu građanske hrabrosti, pobedili srah i izašli na ulice.

Prea njegovoj oceni, Savez za Srbiju stvorio je širu opozicionu javnost, kojoj su se pridružile i druge opozicione stranke, ali i razni potpisnici sporazuma sa narodom,  javne ličnosti, sindikati i studenti i da postoji bolje oformljeno opoziciono javno mnjenje, nego pre godinu dana ili sedam meseci.

- Sve to o čemu smo govorili godinama unazad u Narodnoj skupštitni, kao opozicija, a što se, na neki način, pretočilo u tekst Sporazuma sa narodom, povrđeno je u međuvremenu  sa dve jako važne distance, međunarodne i domaće, ali je problem što vlast misli da može da ukine nezavisne državne institucije, slobodnu misao, slobodne medij, fer i pošten izborni proces – podvukao je Obradović u danu kada je obeleženo sedam godina od formiranja prve vlade posle promene vlasti u Srbiji, a aktuelna, tvrdi on,  počiva na korupciji i lažnim političkim diplomama i doktoratima.

Trideset godina od uvođenja višestranačja u Srbiji, kazao je Obradović, iznova se borimo za elementarne demokratske vrednosti,  kao što su sloboda medija i fer i pošteni izbori. I on je dodao da, što se Saveza za Srbiju tiče, postoji apsolutno jedinstvo u stavu da se ne izlazi na izbore najavljene za proleće naredne godine:  

- Nećemo izaći ako izbori ne budu bili fer i pošteni i ako najmanje šest meseci pre izbora, ne bude bilo slobode medija, sa mogučnošću da se čuje i drugačije mišljenje, odnosno, da se svim strankama da isti medisjki prostor, a ne samo SNS-u -  rekao je Obradović, pojasnivši da to podrazumeva nastavak protesta, kampanju bojkota izbora, a „ako treba i veliki opozicioni miting ispred Skupštine, na dan održavanja izbora“, jer „upravo počinje još jedna borba za dostojanstven i normalan život u Srbiji, kako nam ne bi sva deca pobegla u inostranstvo“.

                   Jovana Dražinac

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Naslućuje se zora nad Srbijom.
  • Ime: Stanar
 • Gost - Petar

  Gost - Petar

  Uz KA televiziju, jedino mogu objektivno da se informisem preko PORTALA KRUG. Sve pohvale!
  • Ime: Petar