Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

16. avgust 2019.

Zbog poplava i zauzetosti javnih preduzeća sanacijom poplava, neki projekti u Kraljevu su ove godine započeti kasnije, ali će, kažu nadležni, taj „višak“ od 97,4 miliona dinara i onaj koji se tek očekuje, biti investirani u drugoj polovini ove godine

Članovi Gradskog veća u Kraljevu raspravljali su danas o realizaciji budžeta za prvih šest meseci ove godine.

- Ukupni prihodi budžeta su 1.594.000.000 dinara, a rashodi 1.386.000.000 dinara. U odnosu na prvih šest meseci prošle godine, prihodi su veći od rashoda za 97.400.000 dinara, što pokazuje da nastavljaju da rastu, jer su od 2016. svake godine bili viši za 200.000.000 do 250.000.000 dinara – kaže gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

U drugoj polovini godine, dodao je on, grad očekuje veće punjenje budžeta i rast budžetskih prihoda od oko 200.000.000 dinara, a možda i više. Struktura rasta prihoda pokazuje da je rast od poreza veći za 61.000.000 dinara, a postoji i rast kapitalnih transfera od Republike od 63.000.000 dinara.

Za prvih šest meseci ove godine prihodi su za oko 208.000.000 dinara bili veći od rashoda, ali Terzić priznaje da prihode ostvarene od početka godine treba umeti i potrošiti i da će se to investiranje dogoditi u drugoj polovini 2019. godine.

- Program uređivanja građevinskog zemljišta se realizuje u većem procentu u drugoj polovini godine u odnosu na prvu. Podsetio bih da je 3. juna ove godine na teritoriji Kraljeva proglašena vanredna situacija, pa su naša javna preduzeća bila angažovana na otklanjanju posledica poplava, tako da smo kasnije započeli i rekonstrukciju puteva, i asfaltiranje puteva na seoskom području, ali i značajnije projekte. Realizacija Programa uređivanja građevinskog zemljišta u drugoj polovini godine će biti veća i na taj način ćemo uspeti da potrošimo sav novac koji smo uspeli da ostvarimo u prvoj polovini godine – naveo jeTerzić.

Gradski većnici danas su se saglasili i oko odluke nadzornih odbora JKP „Vodovod“ Kraljevo i JKP „Putevi“ Kraljevo o raspodeli dobiti, koje treba da verifkuje i gradska skupština.

Kraljevački „Vodovod“ zvanično je ostvario ukupan profit od osam miliona dinara, a polovina ovih sredstava biće uplaćena u gradski budžet, kao i polovina od 2,6 miliona dinara dobiti „Puteva“.

Na današnjoj sednici usvojen je i zaključak o finansijskim planovima mesnih zajednica sa uvidom u iznose sredstava koji su im opredeljeni po mesnim zajednicama.

Osim za dve MZ, radi se o sličnom iznosu opredeljenih sredstava. Do 2012. godine postojao je sistem po kojem su predsednici saveta MZ mogli da zaključuju ugovor sa tadašnjom „Elektrosrbijom“ u cilju izgradnje mreže javne rasvete. Ovo preduzeće tužilo je MZ koje nisu platile ugovorene obaveze.

- U prethodnih nekoliko godina mi smo uspeli da, kroz sudske postupke ili obezbeđivanje sredstava, pokrijemo ove dugove. Preostale su mesne zajednice Cvetke i Milavčići. Ukupno devet miliona dinara smo opredelili i na ovaj način i ove mesne zajednice više neće imati dugove prema „Elektroprivredi Srbije“ odnosno moći će da funkcionišu - pojasnio je gradonačelnik Kraljeva.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments