Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

5. septembar 2019.

Dosadašnja ulaganja u infrastrukturu i opremanje osnovnih i srednjih škola na teritoriji Kraljeva, kao i planovi za nove investicije u kraljevačkim školma, bile su teme današnje konferencije za medije u Gradskom odboru SNS 

U protekloj školskoj godini, u kraljevačke osnovne i srednje škole uloženo je mnogo, ocenio je danas na konferenciji za novinare Ivica Milinković, predsednik Saveta za obrazovanje, gradskog odbora Srpske napredne stranke

Najobimniji radovi su u Elektro-saobraćajno tehničkoj školi „Nikola Tesla“, gde je kroz projekat energetske efikasnosti, vredan više od 17 miliona dinara, sredstvima Ministarstva energetike i grada Kraljeva - zamenjena stolarija. Samo u ovoj godini, u OŠ ,,Jovan Cvijić" u Sirči za zamenu stolarije i mokrih čvorova izdvojeno je više od šest miliona dinara, u školi u Lađevcima sredstvima lokalne samouprave saniran je krov. Za krečenje i sanaciju podova u OŠ ,,Dimitrije Tucović" Evropska investiciona banka uložila je 36.000 evra. Takođe, Opportunity banka donirala je 450.000 dinara za sanaciju podova, u OŠ ,,Čibukovački partizani", a podovi su u renovirani i u školi ,,Jovan Dučić" u Roćevićima sredstvima lokalne samouprave. Slične investicije predstoje i u drugim školama.

- Očekujemo da će nastavak izgradnje fiskulturne sale u OŠ “Živan Marićić" u Žiči početi ove školske godine. Sredstva za ovu investiciju obezbedilo je Ministarstvo omladine i sporta, a vrednost investicije je oko 46,5 miliona dinara. Uskoro nas očekuje i sređivanje kompletnog prostora ispred Medicinske, Ekonomske škole i Gimnazije. Ovi radovi podrazumevaće sređivanje školske ograde, saniranje sportskih terena, izgradnju zajedničkog amfiteatra za sve tri škole – najavio je Milinković, dodajući kako će uskoro biti raspisan i tender za novi objekat škole ,,Sveti Sava".

On je podsetio da je za infratrukturno opremanje škola 3,5 miliona dinara lokalna samouprava izdvojila za postavljanje kotla u OŠ „Živan Maričić“ u Žiči, u toku je, oko 600.000 dinara vredna sanacija vodovodne mreže u studeničkoj osnovnoj školi, 1,2 miliona dinara koštala je gradski budžet hidrantska mreža u OŠ „IV kraljevački bataljon“, sanirana je vodovodna mreža u školi u Samilima.

Ministarstvo prosvete obezbedilo je sredstva za nabavku opreme koja će omogućiti kvalitetne internet protoke, obezbeđeni su USB stikovi (uglavnom za škole na seoskom području). Trenutno četiri od devet kraljevačkih srednjih škola koristi elekronske dnevnike, kao i više od 50 odsto od ukupnog broja osnovnih škola u Kraljevu. U završnoj fazi su i pregovori za izgradnju centra za talente na Goču, za koju će, čulo se na konferenciji, sredstva najverovatnije obezbediti Vlada Srbije. U Kraljevu bi, najavljeno je, trebalo da bude osnovan i Centar za stručno usavršavanje prosvetnih radnika.

- Istina, ne uspevamo sve škole u isto vreme da opremimo kvalitetnom opremom. Prioritet su seoske škole, koje još nisu osetile prave čari modernog doba. Projekat digitalnih učionica je od velike važnosti. Upravo danas počela je raspodela kompleta lap topove, projektora i druge digitalne opreme koja će omogućiti da oko 150 nastavnika ima sve uslove za rad u savremenom, digitalnom dobu školstva. Na ovaj način, skoro identični uslovi za razvoj, biće pruženi deci u izdvojenim  odeljenjima seoskih škola, kao i onoj u centralnim beogradskim školama – kaže Milinković.

Od ove godine, u školama u Ušću i Vrbi, nastava će se održavati u jednosmenskom režimu, što je predlog Ministarstva prosvete i sporta, a očekuje se da to bude slučaj i  još najmanje dve škole: „Jovo Kursula“ i „Živan Maricić“.

U tri škole u Kraljevu, najavljeno je, uskoro treba da ,,zaživi" besplatna skolica sporta, za sve učenike od prvog do četvrtog razreda. U pitanju su škole: „IV kraljevački bataljon", „Svetozar Marković" i „Jovo Kursula".

Sutra u podne, na Trgu srpskih ratnika, omladina Srpske napredne stranke imaće akciju u okvru koje će učenicima iz porodica slabijeg materijalnog stanja – ponuditi već korišćene udžbenike.

- Da razjasnimo, Ministarstvo prosvete dodeljuje besplatne udžbenike za decu iz socijalno ugreženih porodica, decu sa određenim smetnjama u razvoju, kao i za svako treće i naredno dete u porodici. Omladina SNS će deliti udžbenike, za one skolarce kojima, recimo, nedostaje udžbenik iz određenog predmeta. Akcija je otvorena i za sve druge koji imaju takve udžbenike i žele da ih ustupe. Da ne bi bilo nesporozuma, molimo roditelje ponesu đačke knjizice na uvid, kako bi sve proteklo fer i korektno – zamolio je Milenković.

                         Jovana Ristić

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments