Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

11. septembar 2019.

Gradonačelnica Južnog Juklida, grada u Ohaju koji je prošle godine sa Kraljevom potpisao ugovor o bratimljenju, ponovo boravi u Kraljevu zbog, kako je navela, konkretnije saradnje na više polja

Džordžin (zapravo Georgina) Velo, gradonačelnica Južnog Juklida u američkoj državi Ohajo, srpskog je porekla, a njen otac otac je rodom iz Benkovca u Hrvatskoj. Grad na čijem je ona čelu i Kraljevo prošle godine potpisali su ugovor o bratimljenju, a sada je, kako je rečeno tokom njene ponovne posete, vreme i za konkretnije akcije.        

Džordžin Velo danas se susrela sa gradonačelnikom Kraljeva dr Predragom Terzićem i drugum predstavnicima gradske vlasti, a posle sastanka je izjavila da se u Kraljevu, ka partnerskom gradu, oseća kao da se vratila kući. Ona je podsetila da je i Nacionalna garda Ohaja pobratimljena sa Vojskom Srbije i gradom na Ibru.

- Prošle godine, po povratku u Ohajo, pričala sam tamo o ljudima koje sam upoznala, ne samo u Kraljevu, već i u Beogradu, pa smo napravili određeni plan za ekonomsku saradnju, u oblasti obrazovanja i u bibliotekarskom sistemu – istakla je Velo.

U aprilu ove godine predstavnici Vojske Srbije posetili su Ohajo, a Džordžin Velo tada je imala priliku da ugosti sveštenike koji rade pri Vojsci Srbije u Crkvi Svetog Save u Ohaju u čijem horu peva i sama gradonačelnica.                

- Želela bih da dovedem svoje načelnike, profesore i studente da se upoznaju i razmene iskustva sa ljudima ovde. Zbog kratkoće vremena pre polaska jedino što sam uspela da donesem je donacija u knjigama za kraljevačku biblioteku. Ove knjije biblioteka Ohaja poklonila je sa ciljem da deca ovde imaju priliku da istraže američku literaturu i književnost Ohaja i lokalne i nacionalne pisce – pojasnila je gradonačelnica Južnog Juklida

Dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva istakao je da je saradnja između Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja proširena na saradnju u civilnom sektoru, a jedan od vidova te saradnje jeste i saradnja između jedinica lokalnih samouprava.

- Mi smo prošlog puta imali početne razgovore o važnim pitanjima, a danas smo te razgovore konkretizovali: nastavili smo razgovore u više različitih oblasti, a posebno bih želeo da istaknem kako očekujemo da ćemo uspeti da ostvarimo kontakte između osnovnih i srednjih škola u Južnom Juklidu i kraljevačkih škola – naveo je Terzić, precizirajući da prvenstveno misli na bilingvalna odeljenja u OŠ „IV kraljevački bataljon“ i na filološko odeljenje u Gimnaziju u Kraljevu.

Terzić je izrazio nadu da će na novembarskim izborima Džordžin Velo još jednom dobiti mandat od svojih sugrađana i da će Srbi imati još jednog srpskog gradonačelnika u Americi.             

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments