Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

12. septembar 2019.

Sa procenjenim gubicima od oko 250 miliona dinara, ukupna šteta koju su ostavile junske poplave u Kraljevu viša je od dve milijarde dinara, izneto je na današnjoj, stotoj po redu sednici Gradskog veća u ovom sazivu

U Kraljevu je danas održana stota, jubilarna sednica Gradskog veća u ovom sazivu. Na njoj je, između ostalog, raspravljano o proceni ukupne štete i gubicima koje su na teritoriji grada Kraljeva prouzrokovale junske poplave.

- Ovo je bila tačka dnevnog reda koju smo usvojili kako bismo mogli da nastavimo proceduru koja podrazumeva dobijanje finansijskih sredstava od države, jer su poplave koje su 3. juna pogodile naš grad prouzrokovale veliku štetu na infrastrukturi, privrednim objektima, poljoprivredi, ali i domaćinstvima – naveo je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

U poplavama je oštećeno šest objekata javne namene i 811 stambenih objekata, a do sada je, prema Uredbi Vlade obeštećeno oko 80 procenata onih čije su zahteve uvažile stručne komisije. Preostalo je još oko 20 procenata, a postoji i određeni broj žalbi. Po završetku procedure svi koji budu ispunili uslove dobiće od pomoć Vlade Srbije, pojasnio je Terzić.

Pored velikih šteta nastalih na objektima, u poljoprivredi, na infrastrukturi, razorenim saobraćajnicama, oštećenim ili sasvim odnetim mostovima i propustima, postoje i štete prourokovane činjeniciom da neki privredni subjekti nisu bili u mogućnosti da rade određeni broj dana posle poplava.

- Tako je nastala i izgubljena dobit po ta privredna društva. Mi ćemo dobiti pomoć Vlade Srbije, a Kraljevo je već dobio 114 miliona dinara za regulaciju vodotokova prvog reda ali i pritoka Zapadne Morave. Dobićemo i još veća finansijska sredstva kako bismo rešili infrastrukturna pitanja. Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta je gotovo završilo sva merenja koja su neophodna za projektovanje mostova koje radi Institut za puteve, nakon čega nas očekuje i početak izgradnje novih mostova – pojasnio je Terzić.

Većnici su danas raspravljali i o raspodeli stambenihjedinica iz Liste reda prvenstva za dodelu tzv. socijalnih stanova koje grad Kraljevo u svom vlasništvu ima na Beranovcu i u ulici Zeke Nikolajevića u Ribnici. Pravo na njihovo koriščenje ostvaruju interno raseljena lica, izbeglice, ali i socijalno ugroženi stanovnici Kraljeva. Na narednoj sednici gradske skupštine naći će se predlog odluke za dodelu pet stanova stanova manje kvadrature u tzv. neprofitni zakup, odnosno po cenama koje su niže u odnosu na tržišne.

Gradsko veće u Kraljevu ranije je davalo saglasnost predsednicima mesnih zajednica da potpisuju ugovore o davanju u zakup nepokretnosti koje su javna svojina grada  Kraljeva, a data su samo na korišćenje mesnim zajednicama. Od ove sednice Gradskog veća primenjuje se odluka koju je donela Skupština grada Kraljeva po kojoj je neophodno da predsednici mesnih zajednica po potpisivanju ugovora o zakupu, taj dokument dostave na saglasnost Gradskom veću.  

Prilikom razmatranja žalbi koje su upućivali građani grada Kraljeva nekoliko puta na Gradskom veću je raspravljano o jednom velikom problemu. Naime, često je na unutrašnjim instalacijama dolazilo do pucanja vodovodnih cevi, pri čemu je oticala velika količina vode, a računi za vodu građana zbog toga su uvećavani i za po nekoliko hiljada dinara. Nije postojao pravni osnov da se ovaj račun umanji, već su građani morali da plate celokupnu sumu. Na današnjoj sednici Veća usvojena je odluka koja će biti pravni osnov JKP „Vodovod“ da u takvim situacijama umanji račune za vodu, kako građani ne bi plaćali vodu koju nisu koristili.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - KulaKNn

    Gost - KulaKNn

    Koliko je ovo godina robije sve zajedno. Vikendice po zmajecima, stanovi po beogradima..
    • Ime: KulaKNn