Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

12. septembar 2019.

Iz gradskog budžeta, za funkcionisanje ustanova kulture u Kraljevu ove godine izdvojena su 223 miliona dinara, što je nešto manje novca nego prethodne godine, ali sve ustanove uspešno rade, smatraju u Gradskom odboru SNS

Otkad je na vlast, sa svojim koalicionim partnerima došla Srpska napredna stranka (SNS), kulturi se posvećuje značajna pažnja, a od sedam kraljevačkih ustanova kulture, svaka se na svoj način trudi da ostvari što bolje rezultate, ocenilii su kraljevački naprednjaci na današnjoj konferenciji za novinare.

Miloš Milišić, predsednik Saveta za kulturu Gradskog odbora SNS kaže da je, i u vreme kada su sva nekadašnja velika preduzeća u Kraljevu potonula, oblast kulture cvetala. Sada, dodao je, radimo na otvaranju novih fabrika, ali ne zapuštamo ni oblast kulture.

- Podsetio bih na izreku mudrih Grka: „Ako Atinjani ne budu imali krojača, ići će goli, ako ne budu imali obućara – ići će bosi, ali ako Atinjani ne budu imali kulturu, neće biti Atine“. Tako i: „Ako ne bude kulture – neće biti Kraljeva“ -

Iz gradskog budžeta, za funkcionisanje ustanova izdvaja se 223 miliona dinara, što je 5,8 odsto ukupnog gradskog budžeta, podsetio je Milišić i pobrojao ovogodinje aktivnosti ustanova kulture u Kraljevu.  

- Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ bila je ove godine domaćin 28. Žičkog duhovnog sabora, promenjeni su podovi. Kraljevačko pozorište je prošle sezone imalo šest premijera i bilo domaćin 55. festivala "Joakim Vujić". Istorijski arhiv Kraljevo, koji predstavlja „pamćenje grada“, uspešan je i u oblasti izdavaštva, a priprema i nova dela: posle „Kraljeva u I svetskom ratu“ - kapitalno izdanje „Kraljevo u II svetskom ratu“, ali i monografiju Nikole Krpića „Od Studenice do „Studenice“ o ZC „Studenica“. Kulturni centar „Ribnica“ uspešno je organizovao niz manifestacija i događaja, a sutra počinje i Deveti Jazzibar, jednstve festival džez. Ove godine KC „Ribnica“ neće se seliti iz Doma kulture u Ribnici zbog gradnje škole „Sveti Sava“, jer je nađen deo prostora koji će ostati na korišćenje KC „Ribnica“. Narodni muzej, takođe, vrlo uspešno radi, imao je niz zanimljivih izložbi, a bio je uspešan i u izdavaštvu  - ocenio je Milišić i dodao da veliku pomoć ustanove kulture dobijaju kroz projekte odobrene na konkursima resornih ministarstava.

Prema njegovoj tvrdnji, ni u jednoj od ovih ustanova već pet godina nije bilo zapošljavanja.

- Na neodređeno vreme nije bilo novih zapošljavanja. Moguće je da je neko angažovan ugovorom o delu ili preko javnih radova. U poslednje dve godine iz biblioteke u kojoj ja radim u penziu je otišlo četvoro – petoro ljudi, a ta mesta nisu popunjena. To stvara male organizacione probleme, ali zahvaljujući dodatnom angažovanju onih koji su tu već zaposleni, taj nedostatak se, za sada, gotovo i ne primećuje – naveo je Milišić.

Elizabeta Todrović, direktorka KC „Ribnica“ istakla je da zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektpru ustanova na čijem je čelu ima velikih problema:

- Trenutno funkcionišemo bez jednog urednika. Ne možemo nikog da zaposlimo na neodređeno vreme, ali se trudimo da se to ne oseti u radu ustanove – požalila se ona, istakavši da je posebno ponosna na projekat „Knjiga u Centru“.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

4 Comments

 • Gost - Seljak iz Kraljeva

  Gost - Seljak iz Kraljeva

  Dok je bahatih direktora, kao što su ovi u Istorijskom arhivu u KV i Zavodu za zaštitu spomenika kulture - neće biti ništa ni od kulture ni od KV. Koliko su oni kulturni - srećan sam zbog svoje nekulture! 
  • Ime: Seljak iz Kraljeva
 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Kako neko reče_ kulturo, eve me.
  • Ime: Stanar
 • Gost - Krle

  Gost - Krle

  Buhahahahaha, pa to jedno (direktorsko) mesto u biblioteci je popunio upravo taj jedan urednik koji fali kulturnom centu!
  • Ime: Krle
 • Gost - Djape

  Gost - Djape

  "PUN KAZAN PASULJA", kao sto rece onaj VAS omiljeni glumac u onom NASEM filmu - e to je za vas KULTURA ...
  • Ime: Djape